TÜİK Verileri İşsizlik ve İş Beğenmemezlik Tartışmalarını Alevlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylüle ait iş gücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye genelinde işsizlik sayısı bir önceki aya kıyasla 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bine ulaştı. Bu durum, kamuoyunda “Türkiye’de işsizlik mi var, yoksa iş beğenmemezlik mi?” sorusunu gündeme taşıdı.

info@karadenizekonomi.com / 18.11.2024

TÜİK Verileri İşsizlik ve İş Beğenmemezlik Tartışmalarını Alevlendirdi

Gençlerden Tepki: “Düşük Ücret, Zor Şartlar; İş Beğenmemek Değil,

Hayatta Kalma Mücadelesi!”

Karadeniz Ekonominin “Açık Konuş” programı için sokağa çıkan muhabirimiz Yaren KAYA, vatandaşlara ve şirket sahiplerine görüşlerini sordu. Birçok kişi, özellikle gençler arasında iş beğenmemezliğin yaygın olduğunu ve gençlerin düşük maaşlar ile zor çalışma şartları nedeniyle bazı iş tekliflerini geri çevirdiklerini vurguladı.

Aynı zamanda iş sahalarının yetersizliği dikkat çekti; pek çok vatandaş, üniversite mezunlarının bile asgari ücretle işe girmekte zorlandığını, bu durumun bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti. İş imkânlarının azlığı ve yüksek yaşam maliyetleri, işsizlik sorununu derinleştirirken, bazı bireyler ise daha rahat ve yüksek maaşlı işlerin peşinde koşarak iş beğenmemezliğin artmasına neden olduklarını ifade etti.

Öte yandan, iş gücünün kalitesizleştiği belirten bazı yorumlar, kalifiye eleman bulma sıkıntısının da iş gücü pazarındaki sorunlardan biri olduğunu ortaya koydu. Gençlerin artık masa başı işler istemesi, zorlu ve uzun süreli çalışmalardan kaçınmaları da sıkça dile getirilen diğer sorular arasında yer aldı.

"Çalışmadan Para Kazanma İsteği Artıyor"

Üçel Helva Ortağı Harun Şimşek, iş beğenmemezlik konusunu değerlendirerek, “Çalışmadan para kazanma isteği arttı. İnsanlar yorulmadan masa başında para kazanmak istiyor. Çay üretimi ve fındık gibi işlerin getirdiği rahatlık, insanları çalışmamaya itiyor. Kendi bahçesinin işini bile yapmayıp yevmiyeci tutanlar var,” dedi.

Şimşek, kalifiye eleman bulma sıkıntısına da değinerek, Rize’de kurulan bir çıraklık eğitim merkezinin ihtiyaç duyulan mesleklerin bu alanda yetiştirilmesi amacıyla açıldığını sözlerine ekledi. “Köyde küçük bir kaynak işi yaptıracak usta bulamayınca, kendim öğrenmeye karar verdim,” diyen Şimşek, bu durumun Türkiye’de zanaatkâr eksikliğini gözler önüne serdiğinin altını çizdi.

Konu hakkındaki tartışmalar, toplumun farklı kesimlerinde yankı bulmaya devam ederken, işsizlik ve iş beğenmemezlik sorununun çözümü için çeşitli öneriler gündeme getiriliyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar