Üretici fındığı 3 ay pazara indirmemeli!

Düzce Ticaret Borsası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Karslıoğlu, TMO’nun Fındık alımına başlama tarihi ve ödeme takvimi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 12.08.2024

Üretici fındığı 3 ay pazara indirmemeli!

 

Karslıoğlu, üreticilerin fındığı en az 3 ayda pazara indirmemesi gerektiğini ve yılın 12 ayına yayması gerektiğini belirterek alım fiyatının önümüzdeki aylarda artabileceğini söyledi.

Düzce Ticaret Borsası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Karslıoğlu fındık üreticilerinin merak ettiği konular hakkında açıklamalarda bulundu. Bölgede fındık sezonun başlaması ile birlikte Karslıoğlu; TMO’nun fındık alım fiyatı, TMO’nun fındık alımına başlama tarihi ve ödeme takvimi ile ilgili konularda açıklamalarda bulundu.

 

BEKLENEN FİYAT AÇIKLANDI

Fındık fiyatının beklenen seviyede açıklandığını belirten Karslıoğlu,

‘‘Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024-2025 dönemi kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Giresun kalite için ortalama fiyat kilogram başına 135 lira, levant kalite için de 133 lira oldu. Devletin öngördüğü fiyata azdır ya da çoktur diyerek biz bir yorum yapamayız, ancak bu fiyat beklenen bir fiyattı. Geçen sezona göre değerlendirdiğimiz zaman yüzde 60 farketmiş olup ilk defa 4 dolar seviyelerine ulaştı. 5-6 dolarları gördü fakat çok kısa dönemlerde çıktı. Böyle ürünün bol olduğu dönemlerde hiç bu fiyatlar açıklanmamıştı. ‘’ diye konuştu.

 

Üretici fındığı 3 ay pazara indirmemeli!

ÜRETİLERİMİZ İÇİN DOĞRUSU OLDU

Karslıoğlu, 19 Ağustos’ta fındık almaya başlaması üreticilerimiz yönünden çok uygun ve doğru olduğunu söyleyerek,

‘‘Bu yıl TMO’nun fındık alım tarihini erken açıklamasını doğru buluyorum.12 Ağustos’ta randevu vermeye başlaması 19 Ağustos’ta fındık almaya başlaması üreticilerimiz yönünden çok uygun ve doğru oldu. Tarım İlçe Müdürlükleri, İl Müdürlüklerine bağlı olarak rekolte çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar sonucu bölgelerin verimi belirleniyor. Tarım İl Müdürlükleri de bu verime göre hektar başına alınacak fındık miktarını belirliyor. Düzce İlinden örnek verecek olursam Merkezde hektar başına (10 dönüm) 125 kilo alabiliyor. En yükseği Çilimli’de ise 10 dönüme 177 kilogram üretici fındık verebiliyor. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

1 HAFTA İÇİNDE ÖDEMELER YAPILMALI

TMO’nun 45 gün içerisinde ödeme yapacak olmasını doğru bulmadığını söyleyen Karslıoğlu,

‘‘Bu toplantının ana konusunu bunu yapmak istiyorum, bizim için en önemli konu budur. Bizim Düzce Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi olarak bu konuya şöyle bir tepkimiz var, TMO’nun 2024 yılı fındık alım şartnamesinde bir sürü madde var fakat 8. Maddesinde “Ödemeler ürün teslimatına müteakip 45 içerisinde üreticinin hesabına geçecektir” bu bizim açımızdan çok yanlış. Çiftçi olarak baktığımda bunu doğru bulmuyorum. Ürün teslim edildikten hemen akabınde 1 hafta içerisinde ödemenin yapılmasını doğru bıluyoruz. Ben çiftçilerimizi temsilen bu açıklamayı yapıyorum. Her şeyi bir kenara bırakın o ürünü hasad eden çiftçimiz işçi parasını TMO’dan aldığı parayla mı verecek yoksa piyasaya sattığı parayla mı verecek? Az ürünü olan çiftçimiz çok Türkiye’de, gurbetçi çiftçilerimizde var.. Onlar bu süreyi bekleyemezler. ‘’dedi.

 

REKOLTE KAYBI VAR

Sıcak hava nedeniyle rekolte kaybı yaşandığını söyleyen Karslıoğlu,

‘‘Türkiye genelinde bol ve bereketli bir sezon önümüzde var Düzce’de de aynı şekilde bol ve bereketli bir sezon geçireceğiz inşallah. Son zamanlarda kuraklık nedeniyle rekolte kaybı var. Bu kayıp randımanda da yaşanacak. Rekolte Düzce İlinde açıklananın altında olması mümkün değil. Düzce İlimizde 100 Bin’in biraz üstünde rekolte bekliyoruz. ‘’diye konuştu.

 

ÜRETİCİ FINDIĞINI 3 AY DA PAZARA İNDİRMELİ

Üreticimizden ürünün tamamını Eylül ve Ekim ayında piyasaya arz etmemesini istiyoruz. Geçen yıldan örnek verirsek 80 TL olarak açıklanan ürün 130 TL’yi gördü. Demek ki ürünün talep olduğu zaman kimse hakim olamıyor. Ürünün fazla olma dedikoduları fiyatı etkiliyor. TMO fındık alacam diyor depolarını tuttu, hazırda bekliyor. Serbest piyasa hareketliliği var. Türkiye bir fındık merkezi böyle bir merkezde üretici fındığını 3 ayda pazara indirmemeli. 12 ay’a yaymalı.’’ Dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar