Yapay zeka için AB’den ilk yasa

Avrupa Birliği (AB), yapay zeka konusundaki ilk kapsamlı yasayı 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe koydu. Yasa, yapay zekâ sistemlerinin güvenli, şeffaf, izlenebilir, ayrımcı olmayan ve çevre dostu olmasını hedefliyor.

info@karadenizekonomi.com / 3.08.2024

Yapay zeka için AB’den ilk yasa

Palamar Teknoloji CEO'su Onur Candan, "Yapay zekanın etik ve güvenilir kullanımı çok önemli. Bu yasa, yapay zeka gelişmelerinin doğru şekilde yönetilmesini sağlayacak. Türkiye'de de benzer bir yasanın yakında çıkabileceğini öngörüyorum" dedi.

Yasa, yapay zekâ sistemlerini risk seviyelerine göre düzenliyor: düşük risk, yüksek risk ve kabul edilemez risk. Düşük riskli sistemler temel şeffaflık ve hesap verebilirlik gereksinimlerini karşılarken, yüksek riskli sistemler sıkı denetimlere tabi tutulacak. İnsanlara zarar verme potansiyeli taşıyan sistemler ise yasaklanacak. İşe alım süreçlerinde kullanılan yapay zeka sistemleri yüksek risk kategorisinde değerlendirilecek ve sıkı denetimlere tabi tutulacak. Ayrıca, generatif yapay zeka sistemlerinin şeffaf olması ve içeriğin yapay zeka tarafından üretildiğinin belirtilmesi gerekecek.Bu düzenlemelerle AB, yapay zeka teknolojilerinin güvenli ve etik kullanımını sağlamak için önemli bir adım atmış durumda.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar