Başkan Yılmaz;''Numan Bey dengeyi kuramadı''
OBB Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Oney Flash Fmde yayınlanan Haftanın Yorumu adlı programa katıldı. Yılmaz programda, Hakan Korkmaz, Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu ve Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Öztürkün sorularını cevapladı.
info@karadenizekonomi.com / 20.07.2017
Ünyeden uzaklaştığı algısıyla kamuoyunda konuşulan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünyede kurulu bir sistemimiz yoktu. Biz o düzeni kurma amaçlı da özellikle her hafta gelme ihtiyacı hissetmiştik. Tıkır tıkır çalışan bir yapımız var, müsait olduğumuz da zaten geliyoruz. Özel bir sebebi yoktur. Bu özel sebep ancak sistemin oturması, kurum ve kuruluşların, o hiyerarşik kademenin çalışması diyerek açıklama yaptı.
Ordu kulislerinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile aralarının serin olduğuna dair yapılan konuşmalara ilişkin de Enver Yılmaz, Numan Kurtulmuş Bey bizim sevdiğimiz, büyüğümüz, ağabeyimiz. Ağabeyimiz ama ağabey ağabeyliğini yapacak. Ağabey ağabeyliğini yapmazsa alttaki adamlar birbirine kurşun atar haline gelir. Biz o aşamada değiliz. Bizim burada bir denge profilimiz var. Yerel yönetici olarak söylüyorum, dengeyi korumakla mükellefiz. Ünyede muhatap olduğu bir kişi, eski Has Partiden gelen 3-5 kişiye siyaset yaptırdığı taktirde olmaz kardeşim bu yanıtını verdi.
Bizim kol kola yürüyebilmemiz için samimi olmamız lazım. Samimiyet nasıl olur? diyen Yılmaz, Sen şimdi Ünyede kongre yapamamışsın. Metal yorgunluğu diyorsanız, öncelikle Ünyedeki teşkilatlara bakmak lazım diyerek partinin Ünye ayağını gösterdi.
Yılmaz konuşmasına şu şekilde devam etti;
ASFALT PROGRAMI DEVAM EDECEK
Biz ilçelerimizde sürdürdüğümüz hizmet seferberliğimizi, ihtiyaçlar doğrultusunda ve önem sırasına göre yapıyoruz. Sadece Ünye ilçe merkezimizde geçtiğimiz yıl 18 milyon TLlik sıcak asfalt çalışması gerçekleştirdik. Yukarı bölgelerde olan ilçelerimizde, özellikle yaz aylarında çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz çünkü Eylül ayından sonra buralarda çalışma sürdürmemiz imkânsız hâle geliyor; ancak Ünye ilçemiz gibi kıyı ilçelerimizde kış aylarında dahi çalışabiliyoruz. Şu an itibarıyla ilçemizin sadece üç mahallesine doğal gaz verildi. Fatsa ve Altınordu ilçelerimizde altyapı çalışmalarıyla birlikte asfalt dökümünü de gerçekleştirdik ancak Ünye ilçemizde doğal gaz çalışmaları nedeniyle elektrik, su, kanalizasyon ve Telekom gibi altyapıyı ilgilendiren yatırımlar da beklemek zorunda kaldı. Dolayısıyla sıcak asfalt çalışmalarımızı da bekletmek zorundayız. Kısacası doğal gazı tamamlamadığımız yerlerde asfalt çalışması yapamayız.
OSB İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK
Ünye Organize Sanayi Bölgesi, en zor süreci atlatmıştır. Sorunlu olan alan için 2.5 milyon TL yatırarak problemi ortadan kaldırdık. Ordu ilimiz için Ankarada üç tane OSB talebi var. Bunların içeresinde olan Ünye OSB için bizler üzerimize düşeni yaptık ve şimdi sıra Ankaradaki arkadaşlarımızda olup, ayrılan kaynağı buraya aktarması lazım.
ÇAMLIK PROJESİ 2018İN SON AYLARINDA HİZMETE GİRECEK
Ünye Çamlıkta yaklaşık 15 senedir herhangi bir tesis olmayıp, 2016nın Ocak ayında burası için hazırladığımız projenin ihalesini gerçekleştirdik. 30 yıllığına yap işlet devret modeliyle yaptığımız bu ihalemizin projesinde 2 kır kahvesi, 3 kafe, 1 yöresel market, macera parkı, 10 bungalov ev, otopark alanı, mesire alanı ve düğün salonu var. Daha sonra bu projemizde yüzme havuzu da olsun istendi. Sözleşmeyi bekleterek yüzme havuzu, hamam, sauna, spor salonları ve bodruma da bir kafe ilave ettik. Bu nedenle projenin başlangıcı 8-9 ay gibi bir gecikmeye uğradı. Şu anda ise toplam 7 milyon TLlik yatırımın gerçekleşeceği bir proje hâline geldi. 2018 yılının son aylarında Çamlık Projemiz hizmete alınacaktır.
BÜYÜKŞEHİRİN PROJELERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Akılı Bisiklet Projemizin en yoğun uygulandığı Ünye ilçemize bu konuda teşekkür ediyorum. ORMEKte eğitim gören 16 bin 600 kursiyerimizde yüzde yüz memnuniyet var. Altınordu ilçemizde açtığımız Bilgi Evimize ilk müracaatlarda toplam 600 kursiyerimiz başvurdu ve bu da bizleri oldukça memnun etti. Bilgi Evlerimizi Fatsa ve Ünye ilçelerimizde de açacağız. Bunun için mekân hazırlıklarımız devam ediyor. Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde hizmete açtığımız Kadınlar Plajlarımız da yoğun bir ilgi görüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak, 17 noktada sıcak asfalt çalışması yürütüyoruz. 207 yerde farklı yatırımlarımız devam ediyor.
ÇÖP SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
19 ilçemizin 8inin çöpü Altınordu ilçemizdeki aktarma istasyonuna geliyor, burada ayrıştırılıyor ve kalanı vahşi depolama alanı olarak kullandığımız Fatsa ilçemize gidiyor. İlimiz genelinde 2 tane vahşi depolama alanı var. Fatsa ve çevresinin çöpü Fatsadaki vahşi depolama alanına, Ünye ve arka bölgelerin çöpü de Akçaydaki vahşi depolama alanına geliyor. 19 ilçemizin 17sinde çöple ilgili herhangi bir sıkıntımız yok ancak Fatsa ve Ünye ilçelerimizde sorunumuz var. Ordumuzda toplamda 2 vahşi depolama alanı, 1 ayrıştırma istasyonu ve 1 de düzenli depolama alanımız var. Çevre Bakanlığı onaylı, AB kriterlerine uygun, ÇED raporları alınmış ve hukuki kriterleri uygun Çaybaşı İlküvezdeki yerimiz ise Orman Bakanlığına ait bir bölge. Biz burada 10 milyon TLnin üzerinde bir masraf yaparak su sızdırmazlığı, ayrıştırması ve arıtması dâhil hazır bir şekilde bekliyor ancak buraya göndereceğimiz ayrışmış bir çöpümüz yok. Cevizdereye Akçaydaki ya da Ünyedeki gibi vahşi depolama alanı yapmıyoruz. Yaklaşık 2 dönümlük alanda, Altınordu ilçemizde olduğu gibi ayrıştırma tesisi yapıyoruz. Burada araçlar çöpünü boşaltıyor ve çöpün ayrıştırılması yapılıyor. İşe yarayanlar Ünye Çimentoya, işe yaramayanlar ise araçlarla Çaybaşı İlküvezdeki düzenli depolama alanına gönderiliyor. Burada 70-80 vatandaşımız çalışacak. Akçaydaki tesis ise bir aktarma istasyonu olup, yaklaşık 40 milyon TLye ihalesini yaptık. Buradaki çöpten elektrik üreteceğiz. Üretilen elektriğin gelirinin % 41i Büyükşehir Belediyemizin, kalanı ise yatırımcı firmanın olacak. Dolayısıyla orada çevreye hiç zarar verilmediği gibi çöpten enerji üretilecek.
S PLAKA KANUNEN BİR ZORUNLULUKTUR
Ünye ilçemiz için ihale ettiğimiz 166 S plakanın bedeli 40 bin TL artı KDV idi. Ödemelerin 4 eşit taksitte yapılacağını açıkladık. Altınordu ilçemizde 70-121 bin TL arasında, Fatsamızda da 40 bin TLden ihale ettik. Altınordu ve Fatsa ilçelerimizde ihaleleri yaptık. Rakamlar konusunda herkes mutabakat içerisinde hareket etti. Ünyemizin ilimizin en büyük ikinci ilçesi olduğunu söyleyenler, S plakanın bedeliyle ilgili kendilerini Fatsa ile kıyaslamaya başladılar. Bu işi geçmişte yapan bazı gruplar, bu işe karşı çıkıyor. Ünye S plaka ihalesine katılım olmazsa biz, kanunsuz iş yapanlara ceza yazmaya devam edeceğiz. S plaka kanunen bir zorunluluktur.