HES için önerge sundu
CHP-Bektaşoğlu Giresun'un HES'lerini Meclise Taşıdı
info@karadenizekonomi.com / 5.06.2017
CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu Giresun'un HES projelerinde susuzluk ,doğa katlimı nedeniyle projelerin araştırılması için önerge verdi.Bektaşoğlu'nun önergesinde,''Doğal yaşama ve ekolojik sisteme saldırı''ifadeleri dikkat çekti.
Bektaşoğlu soru önergesinde şunları ifade etti.
Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü gereğince Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.Giresunun neredeyse bütün derelerinde HES adı altında yürütülen projelerle su talanı, doğa katliamı, doğal yaşama ve ekolojik
sisteme saldırı sürmektedir.Bunun son örneği Aksu Vadisinde yaşanmaktadır. Vadiye adını veren 60 kilometrelik dere üzerinde birbirine uzaklıkları 5 kilometre bile olmayan, dolayısıyla tamamen vadiyi susuzlaştıracak 15e yakın projelendirilmiş hes bulunmaktadır.
Buna örnek olarak Dereli ilçesi Yüce köyündeki HES inşaatıdır.
Bu konuda,
1-Giresun il genelinde halen inşaat ruhsatı verilmiş, inşaatına başlanmış, tamamlanmış, enerji üretimine başlamış kaç HES vardır, bunlar hangi dereler üzerindedir?
2-Bu HESlere ruhsat verilirken hangi kriterler ve faktörler dikkate alınmaktadır, derelerdeki su debisine göre planlama yapılmakta mıdır, inşaat ve üretimin iklimi etkileme boyutları ve buna bağlı olarak fındık başta olmak üzere yörenin tarım, hayvancılık ve diğer ekonomik kaynaklarına olumsuz etkileri düşünülmekte midir?
3- Bazı firmaların ruhsat sürecinden inşaat bitimine kadar korunup, kayırılıp kollandıkları, denetime tabi tutulmadıkları, çevreyi olumsuz etkileyen inşaatlara cezai yaptırım uygulanmadığı uygun bulunmadığı halde inşaatlarına çeşitli gerekçelerle izin verildiği, iddialarının gerçek olmadığını düşünüyorsanız bakanlığınız veri kaynaklarıyla açıklar mısınız?
4-Örneğin Dereli ilçemize bağlı Yüce köyünün içinden geçen Samayıl Deresine köylülerle birlikte ÇED değerlendirme toplantısı yapılmadan Tonya Enerji isimli firma tarafından HES inşaatına başlanıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
5- Yayla merkezlerinin ortasında dolayısıyla turizmin cazibe merkezi olan ve fındık, mısır tarımı yapılan ayrıca çok sayıda balık çiftliği ve halen aktif durumda değirmenlerin olduğu bu köyümüzden geçen dere üzerine 8 kilometre arayla ikinci HESin yapılmasını doğru buluyor musunuz, bu durum yasa ve yönetmeliklere uygun mudur?
6- Yüce Köyünde yaşayan 250 hanenin tamamının imzaladığı 15 sayfalık dilekçenin Bakanlığınız ve diğer ilgili bakanlıklar, kamu kuruluşları tarafından dikkate alınmamasının nedeni nedir? Yurttaşlarımızın HESin köylerinde yaratacağı olumsuzlukları gerekçeleriyle ortaya koyduğu bu dilekçeden bilginiz var mıdır?
YÜCE KÖYÜNDEN GEÇEN SAMAYIL DERESİ ÜZERİNE YAPILAN İKİNCİ HESE KÖYLÜLER TEPKİLİ. 15 SAYFALIK DİLEKÇEYLE BAKANLIĞA BAŞVURDULAR. MİLLETVEKİLİ BEKTAŞOĞLU İSE, KONUYU ÖNERGEYLE TBMMYE TAŞIDI…
BEKTAŞOĞLU: HESLERİN SU TALANI, DOĞA KATLİAMI SÜRÜYOR
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, ilimizdeki Hidroelektrik Santrallerinin(HES) yarattığı çevre kirliliği başta olmak üzere yarattığı diğer olumsuzlukları TBMMde gündem getirmeye devam ediyor. Bektaşoğlu, Dereli ilçesine bağlı Yüce köyünden geçen Samayıl deresine iki ayrı HES yapılmasına tepki gösteren halkın şikayetlerini, soru önergesiyle TBMMye taşıdı.
Önergesinin gerekçesinde, Giresunun neredeyse bütün derelerinde HES adı altında yürütülen projelerle; su talanı, doğa katliamı, doğal yaşama ve ekolojik sisteme saldırıların sürdüğünü belirten Bektaşoğlu, Bunun son örneği Aksu Vadisinde yaşanmaktadır. Vadiye adını veren 60 kilometrelik dere üzerinde birbirine uzaklıkları 5 kilometre bile olmayan, dolayısıyla tamamen vadiyi susuzlaştıracak 15e yakın projelendirilmiş HES bulunmaktadır. Buna örnek olarak Dereli ilçesi Yüce köyündeki HES inşaatıdır. dedi.
Bektaşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun cevaplandırması istemiyle verdiği önergede, Giresunda kaç HES olduğunu ve ruhsatlandırılırken hangi kriterlere dikkat edildiğini, belirterek, derelerdeki su debisine göre planlama yapılmakta mıdır, inşaat ve üretimin iklimi etkileme boyutları ve buna bağlı olarak fındık başta olmak üzere yörenin tarım, hayvancılık ve diğer ekonomik kaynaklarına olumsuz etkileri düşünülmekte midir?dedi.
FİRMALAR KAYIRILIYOR MU, ÇED KURALLARINA NEDEN UYULMUYOR
Bazı firmaların ruhsat sürecinden inşaat bitimine kadar korunup, kayırılıp kollandıkları, denetime tabi tutulmadıkları, çevreyi olumsuz etkileyen inşaatlara cezai yaptırım uygulanmadığı uygun bulunmadığı halde inşaatlarına çeşitli gerekçelerle izin verildiği, iddialarının gerçek olup olmadığını soran CHP Milletvekili Bektaşoğlu, Örneğin Dereli ilçemize bağlı Yüce köyünün içinden geçen Samayıl Deresine köylülerle birlikte ÇED değerlendirme toplantısı yapılmadan Tonya Enerji isimli firma tarafından HES inşaatına başlanıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? dedi.
8 KİLOMETRE ARAYLA İKİNCİ HESE NASIL İZİN VERİLDİ
Bektaşoğlu, Bakan Eroğluna şu soruları yöneltti: Yayla merkezlerinin ortasında, dolayısıyla turizmin cazibe merkezi olan ve fındık, mısır tarımı yapılan ayrıca çok sayıda balık çiftliği ve halen aktif durumda değirmenlerin olduğu bu köyümüzden geçen dere üzerine 8 kilometre arayla ikinci HESin yapılmasını doğru buluyor musunuz, bu durum yasa ve yönetmeliklere uygun mudur?
Yüce Köyünde yaşayan 250 hanenin tamamının imzaladığı 15 sayfalık dilekçenin Bakanlığınız ve diğer ilgili bakanlıklar, kamu kuruluşları tarafından dikkate alınmamasının nedeni nedir? Yurttaşlarımızın HESin köylerinde yaratacağı olumsuzlukları gerekçeleriyle ortaya koyduğu bu dilekçeden bilginiz var mıdır?