İnşaat malzemesi sanayi bileşik endeksi ortalama 1 puan düştü
Türkiye İMSAD’ın açıkladığı İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2024 sonuçlarına göre endeks düşüş göstererek 67,19 puan oldu.
info@karadenizekonomi.com / 24.09.2024
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ağustos 2024 sonuçları açıklandı. Verilere göre İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,87 puan azalarak 67,19 puana indi. Bunun yanında;
- Faaliyet Endeksi de bir önceki aya göre 1,8 puan düştü ve 140,5 puan oldu.
- Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,4 puan azaldı ve 30,03 puan olarak kaydedildi.
- Beklenti Endeksi ise, sınırlı düşüş göstermeye devam etti ve 0,7 puan azalarak 54,0 puana geriledi.
Her ay düzenli olarak yayımlanan rapora göre, çalışma gün sayısındaki iniş ve çıkışların endeks üzerinde yarattığı etkiler son buldu. Bu şartlar dahilinde endekslerin gerileme eğilimi gösterdiği, raporda vurgulandı. Çalışmada özellikle iç satışlar ve üretimdeki düşüşe bağlı olarak faaliyetlerde gerileme yaşandığı vurgulandı. Bunun yanında önümüzdeki 3 aya ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde ise kuvvetli düşüşün devam ettiği kaydedildi.
Mevsimsellik katkısının görülmediğinin vurgulandığı endekste iç pazarda daralmanın daha çok hissedildiğine dikkat çekilerek ihracat pazarlarında durağanlığın sürdüğü kaydedildi. Raporda, güven ve beklentilerin de zayıfladığına yer verildi.
Bileşik Endeks 0,87 Puan Azaldı
Türkiye İMSAD raporunda aktarılan bilgilere göre İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre 0,87 puan azaldı ve 67,19 puana indi. Raporda bileşik endeksin yerel seçimler sonrası temmuz ayında yaşanan ilk artış sonrası yeniden gerileme yaşadığı, çalışma gün sayısındaki iniş çıkışların etkilerinin ortadan kalkması ile bileşik endeks eğiliminin daha sağlıklı duruma geldiği belirtildi. Raporda bileşik endeksinin bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine dikkat çekildi.
Faaliyet Endeksi 140,5 Puana Düştü
Çalışmada aktarılan verilere göre temmuz ayında çalışma gün sayısının normalleşmesi ile faaliyet endeksinde artış yaşanırken ağustos ayında faaliyetler zayıfladı. Ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki etkilerinin kuvvetlendiği, küresel pazarlardaki durgunluğun ise, devam ettiği kaydedildi. Raporda faaliyet endeksine mevsimsellik katkısının sınırlı kaldığı işlendi.
Rapora göre, faaliyet endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 1,8 puan azaldı ve 140,5 puana indi. Faaliyet Endeksi’nin sezonun en yüksek aylarında gerileme eğilimi gösterdiğine dikkat çekildi. inşaat malzemesi sanayinde faaliyetleri sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler belirledi. İç pazarda yavaşlamanın sürmesinin ve ihracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği belirtildi. Faaliyet endeksinin yılın geri kalanında da durağan kalacağı öngörülüyor.
Güven Seviyesinde Gerileme Görüldü
Rapora göre, güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puan düştü ve 30,03 puan oldu. Böylece güven endeksi, üçüncü çeyrekte de kırılgan ve zayıf eğilim içinde kaldı. Çalışmada ağustos ayında faaliyetlerdeki daralmanın ve özellikle iç pazardaki yavaşlamanın güven üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtildi. Bunun yanında ekonomide sıkılaştırıcı politikaların iç pazarda işleri yavaşlattığı, finansmana erişimde zorluklar ve bayilerin mali yapılarına baskıların arttığı da ifade edildi.
Güven endeksinde birçok unsurun belirleyici olmaya devam ettiği vurgulanan raporda, ağustos ayında mevsimselliğin katkısının olmadığı kaydedildi. Ekonomi politikalarının sınırlayıcı etkilerinin güven üzerinde daha baskın olduğuna dikkat çekildi.
Beklenti Endeksi Ne Durumda?
Beklenti endeksinin ağustos ayında sınırlı ölçüde gerilediğinin belirtildiği rapora göre endeks ağustosta bir önceki aya göre 0,7 puan azaldı ve 54,0 puana indi. Mevsimselliğin olumlu katkısı endekste görülmedi.
Rapora göre, alınan yurt içi siparişler zayıfladı ve beklentileri sınırladı. Uygulanan sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesi beklentileri olumsuz etkiledi. Önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentileri son 3 ayda belirgin şekilde azaldı.
Rapora göre, önümüzdeki aylarda beklentileri şekillendirecek ana unsurun ekonomi politikaları ve sonuçları olacağı öngörüldü. Malzeme sanayinin alınan sıkılaşma önlemlerinin iç talebi yavaşlatacağını düşündüğüne raporda yer verildi. İhracat pazarlarında toparlanma ötelendiği belirtildi. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak beklentilerin sonbaharda da durağan kalacağının tahmin edildiği ifade edildi.