Birlikte başaracağız

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri sonucunda tüm kesimlerden iş dünyasından büyük destek gören Levent Karlıbel başkanlığa seçildi. Karlıbel, hayata geçireceği projeleri kamuoyuyla bir kez daha paylaşarak, “Birlikte başaracağız” dedi

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2022

Birlikte başaracağız

Karlıbel ve ekibi, 27 meslek grubunun 26’sından başarıyla çıkarken, Ordu iş dünyasını heyecanlandıran Ordu’ya değer katacak projelerin şimdi hayata geçmesi için Ordu kamuoyu, iş dünyası, basın mensupları, daha güzel  bir Ordu için şehre değer katacak OTSO Başkanı Levent Karlıbel’in projelerin takipçisi olacak. OTSO başkanı seçilen levent Karlıbel’in seçim öncesi Ordu’ya değer katacak projeleri ise şu şekilde:

1-Kalkınma

Yerel Ekonomik Kalkınma;

Yöredeki işletmelerin büyümesi ile İnsanların gelir düzeyinin yükselmesi ile bölgenin yaşam kalitesini arttıran yapısal ve kurumsal dönüşümlerle mümkündür. Bu dönüşüm için; hükümet ve özel sektör arasındaki koordinasyonu sağlamak Ticaret ve Sanayi Odalarının görevidir. Yıllardır şehrimizde bu amaca dönük hiçbir çalışma yapılmamıştır. Başarı tesadüflerle gelmez. Kader gayrete aşıktır. Planlayacağız, uygulayacağız, başaracağız…

2- Danışma Meclisi

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası; mutlaka geçmişinden ders alarak yönetilecektir. Sanayi ve ticaretin Ordu sevdalısı duayenlerini dinleyerek tarihinden ders alacaktır. Her toplantımızda farklı sektörlerin kadim temsilcileri misafirimiz olacak ve bizler onların fikirlerinden ilham alacağız. Ömür, tecrübeye kafi değildir. Birikimin her zerresine ihtiyacımız var.

3- Ortak Gelişim Platformu

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası; mutlaka çağın gerçeklerini ve kurallarını bilenlerle yönetilecektir. Bu kişiler Genç iş insanlarımızdır. Bu güzel kente daha fazla katkı sağlamak amacıyla farklı dernek ve STK çatısı altında toplanmış ama temelde odamıza kayıtlı, Sanayi ve ticaretin Ordu sevdalısı gençleri ile gücümüzü birleştirmek zorundayız. OTSO çatısı altında, aynı binada toplanarak ortak ülkümüze daha hızlı ve daha güçlü yürüyeceğiz. Biz birlikte ORDU’yuz.

4-İş Geliştirme Merkezi

Odaların temel amacı; Üyelerinin çıkarlarını korumak, yerel sektörü geliştirmek ve rekabet gücünü arttırmaktır. Teşvik politikalarını izleyerek yatırımcılara yeni istihdam alanları yaratmaktır. Yatırımcılara yol gösterecek, finansal ve hukuki konularda bilgi sunacak kaynak ve zaman kaybının önüne geçeceğiz. Üyelerimizi sektörlerinin öncüleri ile buluşturarak sinerji yaratacak, şirketlerini geliştirmeleri için doğru danışmanlık hizmeti almalarını sağlayacak İş Geliştirme Merkezi’ni oda bünyesinde faaliyete geçireceğiz.

5- Yönetim Anlayışımız 

Yöneticilerin yönetim anlayışı kurumdaki havayı ve enerjiyi belirler. Çünkü herkes onlara bakarak saf tutar. Başarılı yönetici yetkin ve karakterli olmalıdır. Yetkinlik; işten anlamak ve yeterli bilgiye sahip olmadığı konularda danışacak cesareti gösterebilmektir. Karakter; karar ve eylemleri bireysel çıkarların ötesinde değerlere dayandırmak ve arkasında durabilmektir. Tüm ekip arkadaşlarımız “Adalet, Emanet, Meşveret “ dairesinden çıkmayacaktır.

6- Farkındalık

Bu çağ “farkındalık” çağıdır. Zenginin de fakirin de, işçinin de patronun da farkında olacağız. Dünya nereye gidiyor, Ülkemiz nereye gidiyor farkında olacağız. Nelere sahibiz, nelere ihtiyacımız var bileceğiz. Üyelerimizin de farkında olacağız. Yıllarca işyerlerini ziyaret etmeyip, seçimden seçime hatırlayanlardan olmayacağız. Aidat isterken ulaştığımızı, işyeri sıkıntıdayken unutmayacağız. Derdini, sıkıntısını, arzusunu, talebini dinlemeyenlerden olmayacağız. Sorunların, eksiklerin, yapılacakların ve gücümüzün farkındayız. Birlikte Başaracağız…

7-Şeffaflık

Maalesef üyelerimizde Ordu Ticaret ve Sanayi Odasına karşı oldukça fazla tepki oluştuğunu, son derece yüksek bir güvensizlik olduğunu görüyor, şahit oluyoruz. Zorlu ekonomik koşullarda gayret ve azimle mücadele eden odamız üyeleri, arkalarında odalarının destek ve yol göstericiliğini hissetmemektedirler. Bu düşüncelerle oda aidat ve harçlarının akibetini sorgular olmuşlardır. Bizler “hesap alınmaz, hesap verilir” ilkesiyle tamamen şeffaf ve üyesi tarafından denetlenebilir bir oda yönetimi sözü veriyoruz. Hiçbir meclis üyemiz ve yöneticimiz; kamuoyuna şeffafça açıklayacağımız sektörel görevlendirmelerin dışında odamız finansmanıyla turistik seyahatler yapmayacaktır. Türkiye Odalar Borsalar Birliğince düzenlenecek teknik gezi ve seyahatler sektör temsilcilerine duyurulacak ve başvuranlar arasından kura metodu ile belirlenecektir.

8-Hedefler

Yola çıkarken söylediğimiz gibi; “Heveslerimiz değil, Hedeflerimiz var” Bir insanın en ağır yükü gerçekleştiremediği potansiyelidir. Yola çıktığımız arkadaşlarda bu potansiyel var. Onlara sizlere hizmet için şans verin. Başardıklarını göreceksiniz. Başarı için; ölçeceğiz, objektif değerlendireceğiz. Doğru stratejilerle doğru planlamalarla hedefe yürüyeceğiz. Uygulama için siyasetin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün tüm unsurlarını “Gelişen Ordu” ülküsü etrafında birleştirip başarıya ulaşacağız.

9- Hedeflerimiz

Yatırımlar:

İkinci Organize Sanayi Bölgesi, Lojistik Merkezi, Özel Üniversite, Ordu Fuar ve Konferans Merkezi, TOBB kaynakları ile (TMO-TOBB Lisanlı Depoculuk A.Ş.) Lisanslı Depo, Ordu Tanıtım ve Alışveriş Günleri.

Çalışmalar: İnsan Kaynakları Envanteri ve Ordu Lobiciliği, Üretim ve Tüketim Envanteri, Ordu E-Ticaret Portalı, Markalaşma ve Tanıtım, İş Geliştirme Merkezi, Alo Oda Hizmeti.

Yatırımlar

İkinci Organize Sanayi Bölgesi

Yıllardır bir türlü sonuçlandırılamayan 2. Organize Sanayi Bölgesi’ni bir an önce yatırımcılara açacağız. Bu şehre yatırım yapan her kişi ve şirket başımızın tacıdır. İş ve aş sahaları açanlara destek olmak, sorunlarını çözmek, kolaylaştırmak ve önlerindeki tüm engelleri kaldırmak görevimiz olacaktır.

Lojistik Merkezi

Son yıllarda yaşadıklarımız dağıtım ağının yaşamdaki önemini bizlere tekrar hatırlattı. Bina altlarında, uygunsuz depolama ve ulaşım şartlarında birçok sorunla uğraşarak işlerini sürdürmeye çalışan toptancılarımız, mobilyacılarımız, perakende satış ve dağıtım şirketlerimiz ile özellikle hızla gelişen e-ticaret altyapısı ve nakliye – kargo ağları için Karadeniz’in kalbinde yer alan bu kenti bölgenin lojistik Merkezi yapmak öncelikli hedefimiz olacak.

Özel Üniversite

Şehrimiz ulaşım altyapısı ve kültürü ile bir eğitim kenti olmaya çok uygundur. Son yıllarda üniversite şehirlerinde hızla yükselen yurt ve ev kiraları ile özel üniversite ücretleri nedeniyle birçok aile çocuklarını okutmakta ciddi ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Şehrimizde kurulacak bir özel üniversite gençlerimize daha uygun koşullarda kendi evlerinde okuma imkanı sunarken yakın illerdeki birçok öğrenciyi de Ordu’ya çekecektir. Kurulacak bu üniversite; binlerce öğrenci, onlarca öğretim görevlisi ve yapılacak bilimsel etkinlikler ile kentimize hem ekonomik hem de kültürel alanda katkılar sağlayacaktır. Bünyesinde havaalanımızı da aktif hale getirecek Pilotaj ve Havacılık Fakültesi ile Lisan Okullarının da yer alacağı bir Özel Üniversite kazandırmak için tüm gücümüzle çalışacağız.

Fuarcılık; gelişmiş ülkelerin en çok kazandıran ve bölgenin tanıtımında en büyük rolü oynayan faaliyetlerden birisidir. Anadolu’nun doğuda İran, Azerbaycan ve Gürcistan’a, kuzeyde Ukrayna ve Rusya’ya açılımının merkezi olabilecek büyük bir havzanın kapısıyız. Şehrimiz ulaşım ve etkileşim bölgeleri açısından son derece şanslı bir yerdedir. Bu potansiyeli değerlendirerek Karadeniz Bölgesi’nin en büyük Fuar Merkezi olma iddiasını desteklemek ve gerçekleştirmek projelerimiz dahilindedir. Bu projenin ülkemizde pek çok örneğinde olduğu gibi TOBB kaynaklarının katkısı ve özel sektörün katılımıyla yapılması mümkündür. Hedefimiz Karadeniz’in Fuarcılık Merkezi olmaktır.

TOBB kaynakları ile Lisanslı Depo

5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu hükümleri doğrultusunda faaliyet göstermek amacıyla kurulan TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş., Ana Sözleşmesinin 26.02.2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmasıyla tüzel kişilik kazanmıştır. Şirketin %50 hissesi TMO, %49 hissesi TOBB ne aittir. Şehrimizde yıllardır üzerinde konuşulan ama boş sözlerden öteye geçmeyen, gazetelere demeç vermek dışında tek bir adım atılmayan ancak Edirne, Kırşehir, Yozgat, Kırklareli, Kırıkkale, Malatya, Çorum ve Tekirdağ’da örnekleri bulunan Lisanslı Depo için gerekli girişimleri yaparak, milli stratejik ürünümüz fındık için kentimize kazandırılmasına öncü olacağız.

Ordu Tanıtım ve Alışveriş Günleri.

Kentimiz bölge perakende ticaretinden yaz yoğunluğu dışında gerek yerli ekonomik kaynakların azlığı gerekse turistik faaliyetlerin yetersizliği nedeniyle istenilen payı alamamaktadır. Oysa üyelerinin ticari ufuklarını açmak, gerekli planlama ve düzenlemeleri yaparak ticari kapasiteyi artırmak odaların görevleri arasındadır. Tüm bölgeye hitap edecek ve yılda iki kez yapılacak Ordu Alış-Veriş Günlerini organize edeceğiz. Güçlü tanıtım ve reklamla İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde yapacağımız bu çalışmalar ile esnafımızın ciro ve karlılığını yükseltmeyi hedefleyeceğiz. Şehrin uygun bir alanında faaliyete alacağımız Outlet Merkezi ile Karadeniz geçişlerinde uğrak noktası olmak önceliğimiz olacak. Fındık Festivali olmazsa olmazımız olacak. İlk fırsatta Dünya Kabuklu Yemişler Kongresi’ni (INC) bu kentte yapacağız.

İnsan Kaynakları Envanteri ve Lobicilik

Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanına dağılmış bürokrat, iş insanı, akademisyen, hekim ve diğer pek çok konuda söz sahibi olan Orduluları toplayacağımız bir arşiv çalışması yapacağız. Onlarla ilişkilerimizi sık ve sıcak tutarak şehrimizin ticari ve sosyal alanına katkılarıyla birlikte büyüyeceğiz. Bürokratlarımızı çalıştıkları kurumlarda siyaset ve iş dünyası olarak koruyup kollayarak yükselmelerine destek olacağız. Ancak böylece ülke sahnesinde etkin ve güçlü olacağımızı biliyoruz. Dünyanın farklı ülke ve şehirlerinde yaşayan Orduluları o ülkedeki elçilerimiz sayarak ufkumuzu açmalarına destek isteyeceğiz.

Üretim ve Tüketim Envanteri

Nelere sahibiz bilmiyoruz. Bu şehirde neler ürettiğimizin, hangi kapasitede ürettiğimizin kaydı yok, tutulmamış. Odaya kayıtlı şirketlerimizin asli işlerinin dahi farkında olmamışız. Yine bu şehre dışarıdan gelen tüketim malzemelerimizin cinsi ve miktarını da bilmiyoruz. İstatistiğimiz yok. Kısaca ölçemiyoruz. Ölçmezsek yönetemeyiz. Çıkaracağımız bu envanter sayesinde geleceğe projeksiyon yaparak şirketlerimizi bilgilendirecek, kapasite artışları veya yeni yatırım sahaları için onlara ışık tutacağız.

Ordu E-Ticaret Portalı

Ülkemizin E ticaret hacmi 500 milyar TL ye gidiyor. Ordu merkezde 12 milyon TL gibi bir hacim konuşulsa da rakamlar net değil. Kısaca yok seviyesindeyiz. Oysa üretim ve tüketim merkezinden bağımsız, sadece bilişim ve yazılım ile lojistik destek gerektiren bu pazardan mutlaka pay almak zorundayız. Göz olanı, akıl olacağı görür. Gelecek E ticarette. Bizde görüyoruz. Kapasitemiz var ve alt yapıyı oluşturmak görevimiz olacak.

Markalaşma ve Tanıtım

Artık tüm dünyada var olan “ülke” ve “kent” damgalı ürünlerimizle piyasada olmalıyız. İsim ve Marka değerimizi ürünün öne geçirerek tüketici güveni yaratmak ve aranır olmak zorundayız. Ordu Fındığı, Ordu Helvası, Ordu Mezgiti, Ordu Tereyağı gibi Ordu Otelleri, Ordu Alışveriş Günleri, Ordu Üniversitesi’ni aklımıza gelen her ürünü standartlarımızı koyup denetleyerek markalamak ve tanıtmak önceliğimiz olacak.

İş Geliştirme Merkezi

Ordu birçok konuda ülke ortalamasının altına düştü. Eğitimde, sanayide, bankacılık pay ve kullanımında 60. Sıraların altındayız. Tercih edilirliğimiz gittikçe azalıyor. Başarının ilk sırrı eksiğini yüreklice itiraftır. Bir an önce cesurca eksiklerimizi tespit etmek ve tamamlamak zorundayız. Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız.

Eğitimde, Üniversitemizde Mühendislik Fakülteleri açılmasında, Sağlık Turizminde ve eksiklik tespit ettiğimiz tüm sektörlerde lokomotif olacağız. Doğru kişilerden doğru danışmanlık alarak büyüyeceğiz. Sorunu dile getirip niyet okuyan, malumu ilan eden bir oda değil çözüm üreten, çözümün parçası olan oda olarak üyelerimizin yanında duracağız.

Alo Oda Hizmeti

Maalesef odamız üyeleriyle barışamamıştır. Hizmet kurumu olduğunu unutmuş amir kurum tarzına bürünmüştür. Üyelerinden aldığı ücretlerin hakkını vermemekte ve hizmet noktasında oldukça geride kalmaktadır. Üyelerimize; odamızdan yapacakları taleplerinde çok kıymetli vakitlerinden ve işlerinden fedakarlık etmeden tek telefon ya da mail ile hizmet vermeyi taahhüt ediyoruz. Sadece bayram seyran mesajı ile yetinen, ödeme emri ya da talimatı bildirerek üyelerini inciten bir oda olmayacağız. Biz üyelerinin derdiyle dertlenen, sıkıntısını yaşatmadan çözmeye çalışan bir oda olarak bilinmek hedefindeyiz.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar