Küresel Isınma Fındık Üretimini Tehdit Ediyor: Doç. Dr. Saruhan: “Zararlılar Artacak, Fındık Kalitesi Düşecek”

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri olan fındık, küresel ısınmanın etkileriyle büyük bir tehdit altında. Uzmanlara göre, sıcaklıkların artmasıyla tarımsal zararlıların gelişimi hızlanacak, bu durum da fındık üretiminde ciddi kalite ve miktar kayıplarına yol açacak.

info@karadenizekonomi.com / 20.01.2025

Küresel Isınma Fındık Üretimini Tehdit Ediyor: Doç. Dr. Saruhan: “Zararlılar Artacak, Fındık Kalitesi Düşecek”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, küresel iklim değişikliğinin fındık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. “Sıcaklıkların yükselmesiyle, zararlı böceklerin bir yılda verdikleri nesil sayısı artacak, coğrafik yayılım alanları genişleyecek ve popülasyonları büyüyecek. Bu da fındık üretim ve kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

Böcek Popülasyonları Artacak

 

Trabzon Ticaret Borsası’nın yayın organı Borsa Haber Dergisi’nde yer alan çalışmasında Doç. Dr. Saruhan, küresel ısınmanın zararlı böcekler üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. “Böceklerin vücut sıcaklıkları çevre sıcaklığına bağlıdır. Sıcaklık artışları, bu canlıların davranışlarını, üremelerini ve yayılım alanlarını doğrudan etkiliyor. Araştırmalar, böcek türlerinin küresel ısınma nedeniyle her 10 yılda 6.1 kilometre kuzeye ve 6.1 metre yüksekliğe doğru göç ettiğini ortaya koyuyor” dedi.

Fındık Üretim Alanlarında Yeni Tehditler

Fındık kurdu, fındık kokarcası ve Mayıs böceği gibi zararlıların artan sıcaklıklardan doğrudan etkileneceğine işaret eden Saruhan, “Kışların daha ılık geçmesi, kışı canlı geçiren zararlı böcek sayısını artıracak. Popülasyon büyüklüğündeki artışlar, fındık üretimini hem kalite hem de miktar açısından tehdit edecek” uyarısında bulundu.

Fındık Ağaçlarında Kalite Kaybı

Küresel ısınmanın, bitki hastalıklarını da tetikleyeceğini vurgulayan Saruhan, “Sıcaklık artışları ve CO2 miktarındaki yükseliş, fındık yaprakları, sürgünleri ve meyvelerinde daha fazla zarar görmeye neden olacak. Bunun yanı sıra yapraktaki stoma yoğunluğunun azalması bazı patojenleri engelleyebileceği gibi kök kütlesindeki artışa da yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Mücadele Kaçınılmaz

Araştırmasında küresel ısınmanın tarımsal üretim ve ekosistem üzerindeki yıkıcı etkilerini vurgulayan Saruhan, “İklim değişikliği, bitki hastalıkları ve zararlı böcekler dahil tüm canlıları etkileyen en büyük sorunlardan biridir. Ekosistemin korunması ve sürdürülebilir tarım için küresel ısınma ile mücadele tüm dünya ülkeleri için bir öncelik olmalıdır” dedi.

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki lider konumunu koruyabilmesi için iklim değişikliğiyle mücadelede daha kapsamlı önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Fındık sektörünün sürdürülebilirliği için hem yerel hem de uluslararası düzeyde iş birliği çağrısı yapılıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar