Akaryakıta Gelen Zamlar Tüketici ve Sektörde Endişe Yaratıyor

Son dönemde benzin, motorin ve LPG fiyatlarına yapılan zamlar hem tüketiciler hem de bayiler için endişe yaratmaya devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 17.07.2023

Akaryakıta Gelen Zamlar Tüketici ve Sektörde Endişe Yaratıyor

Bu zam haberleriyle birlikte müşteriler, artan maliyetleri karşılamak için kredi kartlarını kullanarak borçlarını kapatmaya çalışıyorlar. Ancak bu durum, bayilerin sermaye bulma ve mal temini konusunda yaşadığı sorunları daha da derinleştiriyor. Petrol Ürünleri İş Verenler Sendikası (PÜİS) Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, akaryakıt fiyatlarındaki artışın nakit sıkıntısı yaşayan müşterilere yansıdığını ve bayilerin depolarını dolduramadıklarını ifade etti. Öte yandan, sektör temsilcileri, gelecekteki zam beklentilerinin de endişe yarattığını belirtiyorlar.

 

Seçim sonrası dolar kurundaki artışın etkisiyle birlikte zam üstüne zam alan benzin, motorin ve LPG'ye bir kötü haber daha geldi. Geçen hafta gece yarısı gerçekleştirilen düzenlemeyle birlikte, benzin fiyatına 40 kuruş, motorin fiyatına 38 kuruş ve LPG fiyatına ise 20 kuruş zam yapıldı. Önümüzdeki günlerde ise benzin, motorin ve LPG'ye ÖTV zammının da ekleneceği belirtiliyor.

 

Petrol Ürünleri İş Verenler Sendikası (PÜİS) Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, sektörlerinde yaşanan gelişmelerin nedenini belirlemenin zor olduğunu ifade ederek, “Dolardaki artış ve petrol ihraç eden ülkelerin üretimlerini kısıtlaması bu fiyat artışlarının ana sebepleri arasında yer alıyor, ancak kesin bir tespit bulunmak zor’’ dedi. Köksal, motorine 1.06 kuruş akaryakıt zammı beklendiğini söyleyerek, henüz benzinin yükseliş trendine girmediğini ancak indirim de görülmediğini belirtti.

 

 

BANKALARIN KARLILIĞIYLA BAYİLERİN ZORLU SÜRECİ ARASINDAKİ ÇELİŞKİ

 

Köksal, son üç dört yıldan beri bankaların karlarının artmasına rağmen hala zarar ettiklerini iddia etmelerinin çelişkili bir durum olduğunu söyleyerek, “ÖTV zammıyla birlikte akaryakıta gelen fiyat artışları, alıcılar ve tüketen şoför esnafı ile araç sahipleri için zorlu bir süreç oluşturuyor. Bu durum, akaryakıtın depolara yansıyan yüksek maliyeti ve tüketici gücünün azalmasıyla beraber bayilerin yok olma noktasına gelmesine yol açıyor. Özellikle son üç dört yıldır Türkiye'deki bankaların en karlı ilk on içinde yer almasına rağmen, hala zarar ettiklerini dile getirip müşterilere verdikleri kredilerin etkisiyle negatif bakiyede olduklarını söylemeleri çelişkili bir durumu ortaya koyuyor” dedi.

 

 

KREDİ KARTLARIYLA YAPILAN ALIMLAR ARTARKEN ENDİŞE DE BÜYÜYOR

 

Seçimden sonra akaryakıta yüzde 20 ile 25 arasında bir zam geldiğini belirten Köksal, ‘Akaryakıt fiyatlarındaki artış nakit sıkıntısı olarak müşterilere yansıyor. Depolarını dolduramadıkları gibi satışların da büyük bir bölümünü kredi kartıyla yapıyorlar’ ’dedi. Köksal, kredi kartlarıyla yapılan alımların arttığına dikkat çekerek, müşterilerin kredi kartının borcunu diğer kredi kartın limitiyle karşılamaya çalıştığını belirtti. Benzin, motorin ve LPG fiyatlarındaki artışların, tüketicilerin ve sektörün mali yükünü artırdığını ve gelecekteki zam beklentilerin ise endişe yarattığını söyleyen Köksal,’ ’Sektör temsilcileri olarak bu süreci en kısa sürede atlatmak istiyoruz’ ’dedi.

 

ASEL GÜRSOY

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar