Antibiyotik direnci kaybı 100 trilyon dolar
Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, gereksiz ve doktor kontrolü dışında kullanılan antibiyotiklerin insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşımanın yanı sıra, ekonomiye de 100 trilyon dolar ek maliyet yükleyebileceğini ifade etti.
info@karadenizekonomi.com / 12.12.2022
Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, gereksiz ve doktor kontrolü dışında kullanılan antibiyotiklerin insan sağlığının yanı sıra ekonomiye de ciddi zararları olduğunu dile getirdi.
“Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda, kullanılan antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi ya da zaten direncin var olması, bu nedenle çok basit bir bakteriyel enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilememesi ve insan hayatının tehlikeye girmesiyle insanları karşı karşıya, biz hekimleri de çoğu zaman çaresiz bırakmaktadır” diyen Coşkun, “Bu durumun verdiği toplum zararı, her yönüyle artık altından kalkamayacağımız maliyetlerin yanında, insanlarımızın hayatına da mal olmaktadır. Günümüzde, tüm dünyada her yıl sadece 1 milyona yaklaşan insan kaybı ile antibiyotiklere olan direnç ilk sıradaki ölüm nedenleri arasında gelmektedir. Dirençli bakteriyel infeksiyon hastalıkları hayatları karartmaktadır” dedi.
DÜNYADA İLK SIRAYA YÜKSELİR
Bu duruma çözüm bulunamaması durumunda şartlar daha da zorlaşacağını vurgulayan Coşkun, “Tüm dünya, antibiyotik direncinin önlenmesinde ya da yeni dirençli enfeksiyonların tedavisinde çareler üretemezse söz konusu enfeksiyon hastalıklarından dolayı her yıl ölen kişi sayısının 2050 yılına kadar tüm dünyada 10 milyon kişiyi bulacağı belirtiliyor. Bu rakamın kanserlerden, kalp-damar hastalıklarından ve nörolojik hastalıklardan kaynaklı ölümlerin çok daha üstünde olmak üzere ilk sıraya yerleşeceği tahmin edilmektedir. Ortaya çıkan bu tabloda, antibiyotiğe dirençli bakteri enfeksiyonlarının tüm dünyada ekonomiye 100 trilyon dolar ek maliyet yükleyeceği öngörülmektedir” diye konuştu.
DOĞA İÇİN DE BÜYÜK RİSK
Coşkun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Antibiyotiklere karşı oluşan direnç sadece insanlarda değil, ayrıca tüm dünyada tarım alanında suların arıtılmadan kullanılması, içme sularının kalitesi ve hayvanlarda antibiyotiklerin yoğun biçimde kullanılması da önemli rol oynamaktadır. Bu bitkisel ve hayvansal gıdaların insanlar tarafından tüketilmesi, yenmesi, içilmesi ile dirençli bakteriler ve hayvansal antibiyotikler dolaylı olarak insanlar tarafından alınmakta ve böylece insan sağlığını tehdit eden dirençli bakteri enfeksiyonlarının gelişmesi olabilmektedir. Dolayısıyla, antibiyotik direncinin önlenmesi için, konunun insanların bilinçlendirilmesi, çevre, tarım ve hayvancılık alanlarında ayrı ayrı değil bir bütün halinde ele alınması sağlanmalıdır.”