Tekstil ve hazır giyim sektörü zor bir döneme girdi
Tekstil sektöründe artan ithalata karşın hazır giyimde düşen ihracat, enerji maliyetlerinin artışı ve kredilere ulaşımın zorluğu şirket kapanmalarını beraberinde getirdi. Birçok bölgede tekstil atölyelerinin kapandığı, işten çıkarmaların başladığı belirtiliyor.
info@karadenizekonomi.com / 7.11.2022
Covid-19 salgınında üretim, yatırım ve ihracat gibi birçok alanda rekorlar kıran Türkiye’de, tekstil sektörü Covid dönemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bozulan ekonomik veriler nedeniyle zor dönemlerden geçiyor. İhracatta düşüş hızının arttığı tekstil sektöründe kapanmaların başladığı, buna bağlı olarak istihdam kaybının yaşandığı belirtiliyor. Ekim ayının ilk yarısında hazır giyim ihracatında yüzde 20’ye yakın düşüş yaşandığı vurgulanırken, tekstil sektöründe yılsonu ihracat hedefleri aşağı yönlü revize edildi. Kaybın önümüzdeki yıl da süreceğinden endişe eden sektör temsilcileri ithalatı düşürecek önlem talebinde bulunurken, devlet destek ve teşviklerini yeniden gözden geçirilmesi, banka kredilerinin daha ulaşılabilir hale gelmesi çağrısında bulundu.
Akyılmaz Tekstil / Zafer Yılmaz; “Ülke ekonomisindeki darboğaz, tekstil sektörünü zora sokuyor”
Konuya ilişkin açıklama yapan Akyılmaz Tekstil İşletme Sahibi Zafer Yılmaz; “Türkiye’de tekstil sektörü geçmişten günümüze hem üretim hem de ihracat açısından büyük potansiyele sahiptir. Ürün kalitesi ve üretiminde kullanılan teknoloji dünya standartlarındadır. Bu da ülkemize tekstil sektöründe lider ülkeler arasına sokmaktadır. Fakat ülke ekonomisindeki darboğaz, tekstil üretimini de zora sokmaktadır. Ham maddedeki dışa bağımlılık, enerji giderlerindeki yüksek gider ve lojistik maliyetlerin her geçen gün artması, kısacası işletme giderleri maliyetlerinin hızla yükselmesi tekstil sektörünün de dar boğaza girmesine ön ayak olmuştur. Dolayısıyla işletmeciler maliyet kısıtlamasına giderek üretimde yavaşlamaya, personel sayısını azaltmaya gitmektedir. Hatta büyük firmalarla bağlantısı olmayan imalathanelerin kapanmasına sebep olmaktadır. Tekstil firmalarının yeniden toparlanabilmesi için devlet destek ve teşviklerini yeniden gözden geçirmesi banka kredilerinin daha ulaşılabilir hale gelmesi ve ülke ekonomisinin bir an önce toparlanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu günümüzü arar hale gelmemiz kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu.