Aksoy; “Bal Tüketimimiz Avrupa Ortalaması Üstünde”
Türkiye’de Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla bal tüketildiğini belirten bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “Dünya ortalamalarını yayınlayan araştırma kuruluşu World Atlas verilerine göre Türkiye en çok bal tüketen ülkeler listesinde yedinci sırada bulunuyor” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 27.10.2021
Türkiye’de bal tüketimi son 10 yıldır artarak devam ederken açıklanan verilere göre kişi başı 5 ila 7 kilogram bal tüketimimizle Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından daha fazla bal tüketiyoruz. Araştırma kuruluşu World Atlas’ın yayınladığı verilere göre Türkiye en çok bal tüketen ülkeler listesinde dünyada yedinci sırada bulunuyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasıyla ülkemiz bal tüketimi karşılaştırıldığında, Avrupa ortalamasının Türkiye tüketiminden daha düşük olduğunu belirten Ahmet Bağran Aksoy, “ Bal üretiyorsanız, bal tüketiminiz güçlüdür. Bitki faunanız arıların bal üretimini destekler ve yerel türlere/bal sınıflarına sahipsinizdir. Arıcılığın geliştiği coğrafyalarda bal yemek kültürünün de bir parçası haline geliyor” açıklamasını yaptı.
“Ülkemiz bu konuda eşsiz bir konumda”
Türkiye’nin kaliteli bal üretimi konusunda eşsiz bir konumda olduğunu belirten Aksoy, “ Bal üretiyorsanız, bal tüketiminiz güçlüdür. Bitki faunanız arıların bal üretimini destekler ve yerel türlere/bal sınıflarına sahipsinizdir. Arıcılığın geliştiği coğrafyalarda bal yemek kültürünün de bir parçası haline geliyor. Türkiye bu konuda eşsiz bir ülke. Dört mevsimi yaşıyor olmamız, platolarımızın, ovalarımızın bitki çeşitliliği bakımından çok verimli olması ülkemizden çok kaliteli bal alınmasına olanak sağlıyor” dedi.
“Kişi başı bal tüketimimiz Avrupa ortalamasının üzerinde”
Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, Türkiye’deki kişi başı bal tüketiminin Avrupa ortalamasının üstünde olduğu ifade etti. Aksoy, “Türkiye’deki mevcut bal tüketimi son 10 yıldır üzerine koyarak artıyor. 2010 yılında kişi başı 5 ila 7 kilogram arasındaki bal tüketimimizle Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından daha fazla bal tükettiğimizi gönül rahatlığıyla belirtebilirim” sözlerini sarf etti.
“Pandemi sürecinde bala ilgi oldukça arttı”
Pandemi süresince tüm dünyada bağışıklık sistemini güçlendirici gıda takviyelerine olan talebin arttığını söyleyen Aksoy, “ Bu talep bal satışlarını da olumlu etkiledi. Sorun sanılanın aksine tüketimde değil, bal arzından kaynaklanıyor” dedi. Pandeminin tüketimin aksine bal üretimini olumsuz etkilediğini belirten Aksoy, “ Pandemi bal üretimini olumsuz etkiledi. Ardından tüm güney illerimizi kasıp kavuran orman yangınları pandemi nedeniyle aksayan üretime ikinci darbeyi vurdu. Türkiye Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci bal üreticisi konumunda, bal üreticileri bilinçlendirilmeli ve bal üretimine devlet desteği verilmeli” ifadelerini kullandı. Bu iki başlıkta olumlu adımlar atılmadıkça bal arzında sorunlar görüleceğini aktaran Aksoy, “Ülkemizde ve dünyada balın ulaşılabilir ve sağlıklı olabilmesi için acilen adımlar atılmalı” sözlerini sarf etti.