Duran; "Sürdürülebilir bir ormancılık için farkındalık gerekli"
Ormancılık Haftası dolayısıyla konuştuğumuz Ordu Marangozlar, Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sefa Duran, sürdürülebilir bir ormancılık ve çevre için yapılması gerekenlerin başında farkındalık geldiğini açıkladı.
info@karadenizekonomi.com / 25.03.2022
Sürdürülebilir bir ekosistem ve ormancılığın salgından bile hayati bir önem taşıdığını belirten Sefa Duran, “Ormanların, tabiatımızın korunmasına yönelik ülkeler nezdinde çalışmaların yapılması gerektiği gibi ülke çapında da çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmaların en önemlilerinden biri de bu meseleye farkındalık oluşturmaktır. Okullarda eğitimler, yarışmalar, konferanslar, oyunlar, geziler, fidan dikme çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Ormanla ilgili kurum ve kuruluşlar Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapmalıdır. Yetişkinlere yönelik düzenlenen fidan dikme, bağışlama kampanyalarını ise bu konuda çok önemsiyoruz ve artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun dışında bilinç oluşturmak için topluma yol gösteren kişiler, ünlüler bu hususa destek vermeye çalışmalı ve insanları yönlendirmelidir” açıklamasında bulundu.
Sürdürebilir ormancılık için yapılması gerekenleri sıralayan Duran, “Bunun için; Orman kaynaklarının muhafazası ve uygun şekilde zenginleştirilmesi, bunların küresel karbon döngülerine katkısının sağlanması, orman yangınlarına karşı katı önlemler alınması, ormanın sosyolojik ve ekonomik boyutu düşünülerek üretime olan katkılarının planlanması, ormanın doğal koruyucuları olan ve su gibi etmenlerin ormanları pozitif yönde etkileyecek şekilde zenginleştirilmesi, ormanların toplumsal katkılarının zenginleştirilmesi ve halkta orman bilincinin oluşturulması gibi çalışmalar yapılmalı” dedi.
Sürdürülebilir bir ormancılık ve çevre için geri dönüşümün gerekli olduğunu söyleyen Duran, “Ayrıca geri dönüşüm insanlığa sağladığı faydalar yanında enerji verimliliğini de artırdığı için ülke ekonomileri için vazgeçilmez bir kaynak durumundadır. 1 ton kâğıt üretimi için 3 metreküp ağaca ihtiyaç vardır. Toplanma ve geri dönüşüm kolaylığı düşünüldüğünde ormanlarımızdan ve enerji kaynaklarımızdan edilebilecek tasarruf açıkça görülmektedir. Ne kadar bilinçli insan, o kadar geri dönüşüm. Ne kadar geri dönüşüm, o kadar daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre” diyerek açıkladı.
Ormancılık sektöründeki sorunlara da değinen Duran, finansal sorunlar nedeniyle kaliteli hammadde temin edilememesi, ilk üretimde fiyatın yüksek olması, kışın hammadde temininde iklimden dolayı zorluk yaşanması, üretim tarihinin zamanında verilememesi, yerli ve yabancı hammaddenin kalite ve fiyat çeşitliliği bakımından yeterli alternatifleri içermemesi gibi sorunların bulunduğunu söyleyerek ilgili kuruluşlardan bu konularda ileriye dönük yatırımlar yapmalarını istedi.
Kaçak kesimler ve yangınlar dolayısıyla ormanların azaldığını da hatırlatan Duran, devlet ile vatandaşın duyarlı olması gerektiğini ve üzerlerine düşen görevleri yapmaları gerektiğini vurguladı.