Düzceli çiftçilere fındıkta külleme hastalığı anlatıldı
İki sezondur fiyattan yana yüzü gülmeyen Düzceli fındık üreticilerine, verim düşüklüğüne sebep olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ve küllenme hastalığı da kabusu yaşatıyor. Geçtiğimiz haftalarda zararlıya karşı bilgilendirilen üreticilere bu kez külle
info@karadenizekonomi.com / 15.03.2017
Düzcede önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta fiyat hüsranı devam ediyor. Emeklerini almak için 12 TLnin altına düşmemesi gerektiğini söyleyen ancak 10 TLnin de altına inen fiyatlarla adeta yıkım yaşayan Düzceli fındık üreticileri, ocak ayından itibaren yeni sezon hazırlıklarına başlarken, bu süreçte bilgilendirme toplantıları da devam ediyor.
Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Valilik Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda, çiftçilere fındıkta külleme hastalığı anlatıldı. Fındık bitkisinde külleme hastalığı hakkında bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin, fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan küllemenin fındık yapraklarının genellikle alt yüzeylerinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz renkte görüldüğünü kaydetti.
Fındık kalitesini olumsuz etkileyebilir
Hastalığın doğrudan ürüne zarar vermediği için önemli bir ekonomik kayba sebep olmadığını kaydeden Şahin, Ancak yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar, fizyolojik faaliyetlerini sağlıklı yapraklar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da dallarda gelişme geriliği görülebilir."
Mücadele yöntemleri
Hastalığın rüzgarla yayıldığını söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin, Türkiyede fındıkta en çok rastlanan fungal hastalık olduğunu aktardı. Hasalıkla mücadele yöntemlerinin ikiye ayrıldığını belirten Şahin, onları şöyle anlattı:
Kültürel mücadele olarak; enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Kimyasal mücadele olarak; birinci ilaçlama; önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçelerde ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır. İkinci ve diğer ilaçlamalarda; kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.