Enerjide voltaj düştü

Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılarla birlikte durma noktasına gelen sanayi üretimi, enerji tüketiminin azalmasına neden oldu. Ve bu azalış sonrası birçok firma kapasitesinin altında kalarak kepenk indirdi. Yılın ilk yarısında en fazla şirket kapatan ilk 5 sektörü sıraladığımızda yüzde 13,52’lik oranla enerji üretim şirketleri başı çekti.

info@karadenizekonomi.com / 2.08.2020

Enerjide voltaj düştü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine dayanarak geçen hafta manşete taşıdığımız pandemi sürecinden en çok etkilenen ve kapanan şirketlerin sektörel dağılımında elektrik enerjisi üretimi faaliyetlerinin ilk sırada olduğunu gözlemledik. Yılın ilk altı aylık döneminde yüzde 13,52’lik orana karşılık gelen 151 şirket ne yazık ki kepenk indirmek zorunda kaldı. Azalan talep ve düşen elektrik fiyatları nedeniyle şirketlerin gelir beklentisi de düşüyor. Türkiye’de enerji sektörünün yoğun bir yatırım dönemini geride bırakmış olması nedeniyle şirketlerin gelir projeksiyonları ve finansal sürdürülebilirliği açısından son derece kritik bir dönemeçte olduğu gözlemleniyor. Ayrıca hali hazırda devam eden yatırımların tedarik zincirindeki sorunlardan etkilenmesi kaçınılmaz gözüküyor.

Dünyayı kasıp kavuran pandemi sonrasında, salgının yayılımını durdurmaya yönelik adımlar küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi. Sektöre yönelik hazırlanan pek çok raporda covid 19’un elektrik, enerji hizmetleri ve yenilenebilir enerji yatırımcılarının altyapılarını çalışır halde tutmaya, güvenli elektrik ve doğal gaz sağlamaya odaklandığına dikkat çekildi. Küresel salgının yarattığı dalgalanma sonrasında, görünen o ki sektör oyuncuları, ödemeleri erteleme ve varlıklarının devre dışı kalmasına neden olacak önlemleri askıya alma yoluna gidiyor. Bu dönemde proaktif davranmayı tercih eden şirketler, içinde bulunduğumuz zorlu koşulların etkisini azaltmak için kişilere ve hastanelere de yardım sağlıyor.

Enerji firmaları neden kaybetti?

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Cem Âşık

Salgının elektrik piyasasına ve üretimine etkilerini değerlendiren Âşık, sokağa çıkma yasaklarının da etkisiyle tüketimde ciddi düşüşlerin yaşandığını ifade ederek “23 Mart’tan sonra talepte hissedilir bir düşüş gerçekleşti. Özellikle sokağa çıkma yasağı günlerinde 2016’dan beri gördüğümüz en düşük tüketimlere ulaştık. Nisan ayında yaşanan küçülme Mayıs ayında yüzde 17, Haziran ayında da yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti. Enerji sektöründe ikinci çeyrek yüksek yenilenebilir üretim yüzünden zaten fiyatların daha düşük oluştuğu bir dönemdir. Ancak tüketimdeki bu ekstra düşüşün fiyatlar üzerinde de olumsuz etkileri oldu. Mart başına kıyasla, ikinci çeyrek toptan fiyatlarının yüzde 30 civarında, 2020 yıllık fiyatlarının ise yüzde 15 civarında düştüğünü gözlemliyoruz. Ancak birkaç ayda işlerin eski seviyelerine gelmesini beklememek gerekiyor. Önemli olan bu dönemi tedarik zinciri ve çalışan kesim açısından en az hasarla atlatmayı sağlamaktır. Öte yandan en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa için de büyüme tahminleri pek iç açıcı değil. Dolayısıyla bunun da büyümemizde sınırlayıcı bir etkisi olacaktır.”

MFY Gündüz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gündüz

2017 yılından bu yana enerji sektöründe yer alan ve bölgenin ilk güneş enerji santrali yatırımını gerçekleştiren Mahmut Gündüz, pandemi öncesine kadar geçen süreçte kurdukları santralin hayata geçmesi ile ülkemize yıllık 500 bin dolarlık döviz katkısı sağlamayı planladıklarını ancak son 6 aylık dönemin sektör açısından zorluklarla geçtiğini söyledi. Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Gündüz, Giresun’un Alucra ilçesinde kurdukları santralin şu anda 4’de 1’lik kısmının hizmete girdiğini 4’de1’lik kısmının da önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceğini, kalan kısmın da Kurban Bayramı sonrasında aktif hale geleceğini söylerken pandemi sürecinde sektörün yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi: “Finansmana erişim noktasında sıkıntılar yaşadık. Sonrasında durma noktasına gelen sanayi üretimi enerji tüketiminin de azalmasına neden oldu. Dolayısıyla enerji üretimi yapan firmalar kapasitelerinin çok altında kaldılar. Salgının sektörde yarattığı en büyük etki endüstriyel talepteki azalmada kendini gösterdi. Üretim merkezleri ve ticarethanelerdeki düşüşe rağmen, konut müşteri talebinde artış gözlemliyoruz.”

 

TOBB VERİLERİNE GÖRE 2020 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE ŞİRKET KAPANIŞI OLAN İLK 5 SEKTÖR

Anonim Şirketler

 

Sıra

 

Faaliyet Kodu

 

Açıklama

 

Sayı

 

(%)

 

1

 

35.11

 

Elektrik enerjisi üretimi

 

151

 

13,52

 

2

 

41.20

 

İkametgâh amaçlı olan veya olmayan bina inşaatı

 

84

 

7,52

 

3

 

 

71.12

 

Mühendislik faaliyetleri ile ilgili teknik danışmanlık

 

34

 

3,04

 

4

 

 

62.01

 

Bilgisayar programlama

 

31

 

2,78

 

5

 

56.10

 

Lokantalar ve seyyar yemek hizmetleri

 

29

 

2,60

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar