İş Dünyası’ndan esnaf ve küçük işletmelere elektrikte indirim çağrısı!
İş dünyasının ana gündem maddelerinden birini elektrik faturalarında yaşanan yükseliş oluşturuyor. İşletme sahipleri ve esnaf kabaran elektrik faturalarından dertli... İş Dünyası temsilcileri de özellikle esnaf ve küçük işletmelere özel tarife ya da sübvanse ile desteklenmesi çağrısında bulundular.
info@karadenizekonomi.com / 14.02.2022
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla elektrik faturalarında yeni bir düzenleme yapılacağı' yönündeki açıklaması ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, iş dünyası, esnaf örgütlerinden gelen talepler doğrultusunda esnaf ve küçük işletmelere farklı tarifeye işaret etmesi üzerine TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tokat TSO Başkanı Dr. Ali Çelik, Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin açıklama yaparak esnafa ve küçük işletmelere indirim çağrısında bulundular.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarında indirimli tarifeler oluşturulması yönündeki taleplere ilişkin çalışmaları çerçevesinde dağıtım şirketleriyle bir toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan Dönmez, enerji sektöründen daha fazla katkı beklediklerini ifade etti.
Bakan Dönmez’den esnaf ve küçük işletmelere farklı tarife işareti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iş dünyası, esnaf örgütlerinden gelen talepler doğrultusunda, farklı tarifeler uygulanıp-uygulanamayacağı yönünde Bakanlığın ve EPDK’nın bir çalışma yürüttüğünü açıkladı.
Ankara’da Mimar Mühendis Grubu tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Madencilik ve Çevre Çalıştayından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fatih Dönmez, “Çeşitli sosyal kesimlerden de indirimli tarifeden yararlanmaya dönük talepler de geliyor. Hem bakanlığımız, hem EPDK bu talepleri değerlendiriyor. Henüz net bir şey ortaya çıkmadı. Çıkınca kamuoyumuzla paylaşacağız” dedi.
Esnaf eylemleri ve Cem Evlerine ticari tarifeden fatura kesilmesine yönelik itirazların hatırlatılması üzerine ise Dönmez, “Doğrudan grupların adını saymadan söyledim.. Gelen taleplerin hepsini değerlendiriyoruz. STÖ’lerden de, küçük işletmelerden de esnaflardan da gelen talepler var. Bunlara ilişkin farklı tarife grupları oluşturulabilir mi diye ekibimiz çalışıyor. Bitince de kamuoyumuzla paylaşacağız” ifadesini kullandı.
TESK Genel Başkanı Palandöken, “Esnafa özel tarife”
Biriken borçlar nedeniyle yapılandırması bozulan esnafın zor zamanlardan geçtiğini Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik faturalarının ödenemez hale geldiğini söyledi.
Esnafın elektrik faturalarının sübvanse edilmesini isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Esnafımız en az 800 kilovatsaat elektrik tüketimi yaptığı için kademeli tarifede kademenin 210 kws’ye çıkartılması maalesef esnafımıza fayda sağlamadı. Akaryakıta gelen zamlar başta olmak üzere birçok kalemde yaşanan artışlar esnafımızı zaten zorlarken kiradan çok gelen elektrik faturaları ödenemez hale geldi. Biriken borçlar nedeniyle de yapılandırması bozulan esnafımız zor zamanlardan geçiyor. Bu nedenle elektrikteki zamlar geri alınmalı. Esnafa özel bir tarife uygulanmalı. En azından belli bir süre bu zamların sübvanse edilmesi gerçekten esnafımızın en büyük beklentisi haline geldi” dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Elektrikteki zamlar geri alınmalı”
Elektrikteki zamların geri alınmasını isteyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da indirim çağrısı yaparak, “Talebimiz, elektrik fiyatlarında indirime gidilmesi ve özellikle küçük işletmelerin korunması” dedi.
Hisarcıklıoğlu, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Elektrik fiyatlarıyla ilgili ülke genelinde iş insanlarımızdan da gelen şikâyet ve sıkıntılar karşısında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamaları olumlu bir gelişme. Talebimiz, elektrik fiyatlarında indirime gidilmesi ve özellikle küçük işletmelerin korunması” ifadelerini kullandı.
OTSO Başkanı Şahin, "Zamlar gözden geçirilmeli"
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin üreten, yatırım, istihdam sağlayan kesim bu zamların altında ezilmektedir. Zamların gözden geçirilmesi çağrısında bulunan OTSO Başkanı Servet Şahin şu açıklamaları yaptı:
“Pandeminin yıpratıcı etkisi, yüksek faiz-kur-enflasyon sarmalı, dünya genelinde artan emtia fiyatları, küresel lojistik sorunlar başta olmak üzere uzun süredir yaşadığı sayısız zorluğa rağmen üretmeye, ülkesine, ekonomiye değer katmaya gayret eden Türk iş dünyası, elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan astronomik zammı kaygı ve üzüntüyle karşılamıştır. İşletmelerimizin ayakta kalabilmek için can suyuna ihtiyaç duyduğu, kısa vadeli değil sürdürülebilir desteklerin beklendiği bu süreçte yapılan zamlar, sanayicilerimizin ve KOBİ’lerimizin maliyetlerini ciddi ölçüde artıracaktır. Bu durum da üretim ve yatırım iştahının kapanacağı, ihracat kaybının yaşanacağı, küresel rekabet gücümüzün azalacağı, cari açık ve enflasyonun olumsuz etkileneceği bir sürecin başlangıcı olacaktır. KGF limitleri artırılmalı üreten kesim sanayici desteklenmelidir.”
MÜSİAD Başkanı Asmalı, “Sübvansiyonlar tekrar gündeme alınsın”
Zor kış şartlarında elektrik fiyatlarında indirim olmasını isteyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Bu zor kış şartlarında elektrik fiyatlarında bir miktar daha indirim olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Enerji maliyetlerdeki artışlara değinen Başkan Asmalı, burada devletin ciddi bir sübvansiyon sağladığını, enerji firması yetkililerinin “iki yıldır zararına çalıştıklarını” söylediğini savunarak, "Bir anda bu kadar hızlı şekilde zam yapılmalı mıydı? Bu tartışılır. Ama özellikle KOBİ ölçeğindeki firmaların ve hane halkının elektrik fiyatları artışından daha az etkileneceği bir sübvansiyonun tekrar gündeme alınması hararetle savunuyoruz. Bu zor kış şartlarında elektrik fiyatlarında bir miktar daha indirim olması gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.
İTO Başkanı'ndan küçük işletmelere kademeli tarife
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, elektrik faturalarında düzenleme yapılacağı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Memnuniyetle karşılıyoruz. Bir çözüm yolu olarak, hükümetin tıpkı konutlarda yaptığı gibi küçük işletmeleri koruyan kademeli bir tarifeye gitmesini öneriyoruz" dedi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, elektrik faturalarında düzenleme yapılacağı yönündeki açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Enerjideki bu artış, küresel ekonomide 30-40 yıl sonra görülen rekor enflasyonun oluşumunda önemli rol oynadı. Türkiye de bundan nasibini aldı. Bir süre önce doğal gaz ve elektriğe gelen zamlarda küresel ölçekteki yüksek fiyat artışlarının önemli bir payı bulunuyor. Ne yazık ki yüksek enerji maliyetleri, maliyet artışına, bu da fiyatlarda yükselmeye neden olmaktadır. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla elektrik faturalarında yeni bir düzenleme yapılacağı' yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir çözüm yolu olarak, hükümetin tıpkı konutlarda yaptığı gibi küçük işletmeleri koruyan kademeli bir tarifeye gitmesini öneriyoruz” diyerek esnafa kademeli tarife olması gerektiğinin altını çizdi.
Tokat TSO Başkanı Çelik, “Esnaf kepenk kapatacak”
Esnafın faturalardan dolayı şok yaşadığını ifade eden Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, "Elektrik faturaları kepenk kapattırıyor. Yeni yıl ve yeni zamlarla birlikte elektrik fiyatlarında yapılan artış sonrası 2022 yılının ilk elektrik faturalarını alan iş insanları büyük bir şok yaşadılar. Daha önceki aya göre yaklaşık iki üç kat artan faturalarla zaten düşen alım gücü ve cirolar, artan işçilik maliyetleri ve diğer giderlerle para kazanamayan zarar eden ticaret insanlarımız bu şartlarda ticaretimizi devam ettirmemiz ve para kazanmamız mümkün değil” dedi.
Esnafların iş yapamadığını da belirten Başkan Çelik, “Satışlar geçen yıla göre halkın alım gücünün azalmasıyla yarı yarıya düştü. Bu şartlarda iş dünyasının ticaretine devam etmesi mümkün değil. Yöneticilerimizin bunu görmesi ve acil çözüm üretmesini istiyoruz. Aksi takdirde ülkede 100 binlerce esnaf kepenk kapatacak ve ticaret durma noktasına gelecek” açıklamasında bulundu.
Düzce TSO Başkanı Şahin, “Enerji birim fiyatlarının tekrar gözden geçirilsin”
Elektrik ve doğalgaz faturalarının aşırı yükselmesinden dolayı iş yapılamaz duruma geldiğini söyleyen Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, “Son zamanlarda ekonomimizde birtakım olumsuzluklar yaşanmakta iken, özellikle sanayi ve ticaret sektörlerinde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi ana maliyet unsurlarının fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi, zaten yüksek orandaki işletme giderleri ve üretim girdi maliyetleri ile rekabet etmeye çalışan tacir ve sanayicimizi çok daha zor duruma sokmuş, birçok tacir ve sanayicimiz için bu süreç sürdürülemez boyuta ulaşmıştır” dedi.
Dünya ile rekabet etme gücünün azaldığına da dikkat çeken Başkan Şahin, “Mevcut elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatları ile diğer maliyet unsurlarını dikkate aldığımızda değil kar etmek, mevcut durumu dahi sürdürebilmek neredeyse imkansız hale gelmiş, özellikle ihracat kalemlerimizin artan maliyetleri ile dünya ile rekabet etmek şansımız azalmıştır” dedi.
Çeşitli sübvansiyonlarla enerji maliyeti yüklerinin hafifletilmesini isteyen Başkan Şahin, “Yürürlükte olan enerji birim fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesinin ve işyerlerinde kullanılan enerji maliyetlerinin önemli bir bölümünün devlet tarafından yüklenilmesi şeklindeki sübvansiyon unsurlarının geliştirilmesinin hayati bir önem taşıdığını düşünüyor, hükümetimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu, “Küçük işletmeler korunsun”
İş dünyasından gelen sesin dikkate alınacağına yönelik açıklamaların bulunduğuna dikkat çeken Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elektrikte indirime gidileceğine yönelik talimat haberleri, iş dünyasına umut olmuştur. Birçok sektör elektrik faturalarının yüksekliğinden kapanma aşamasına gelmiş yada mevsimsel kapanmaya gidecekleri konuşulmaktadır. Bu tür düşünceler daha çok hizmet sektörü olan otel, restoran, kafelerde ifade edilmekle birlikte, imalat sanayinde de elektrik maliyeti kabul edilebilecek düzeyi aşmış durumdadır” dedi.
Özellikle küçük işletmelerin korunmasını isteyen Başkan Çakırmelikoğlu, “Elektrik faturalarının yüksekliği çoğu işletme cirolarının üzerinde olduğu, aşırı bir maliyetle karşı karşıya kalındığı ve gelecek endişesi ile psikolojik travma yaşadıkları konuşulmaktadır. Özellikle küçük işletmelerin korunması öncelik olmalıdır. Bu bakımdan enerjide maliyet indirimi iyi bir çalışma yapılarak hesaplanmalıdır. Sektörel indirimler kadar Kalkınmada Öncelikli İller statüsü de indirim kriterleri içerisinde mutlak yer almalıdır. Aksi takdirde yüzeysel düzenleme bıçak sırtı süreci daha da zora sokabilecektir” ifadelerini kullandı.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ