Köksal, “Yakıt dahi alamaz duruma geldiler”
Akaryakıt bayilerinin yakıt alamaz duruma geldiklerini belirten PÜİS Yüksek İstişare Konseyi Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, sorunlara çözüm bulunamaması durumunda binlerce akaryakıt istasyonunun kapanacağını açıkladı.
info@karadenizekonomi.com / 19.02.2022
Akaryakıt bayilerinin artık zarar etmeye başladığını söyleyen Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Yüksek İstişare Konseyi Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, fiyatlardaki artışa rağmen kar marjının sabit kaldığını belirterek bayilerin artık yakıt dahi alamaz duruma geldiklerini açıkladı.
Akaryakıt bayilerinin sermayesinin eridiğini açıklayan PÜİS Yüksek İstişare Konseyi Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, kur artışına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen, bayi kâr marjının TL cinsinden sabit kaldığını söyledi. Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen kar marjlarının aynı kaldığını ifade eden Bahtiyar Köksal, asgari ücretteki artışın yanı sıra elektrik fiyatlarındaki zamla birlikte bayilerin artık fiilen zarar etmeye başladığını kaydetti. Gelinen noktada 1000 bayinin teminat gösteremediğini de sözlerine ekleyen Köksal, bu yüzden sermaye ihtiyacının arttığını, satacak yakıtı alamadığını bildirdi.
Akaryakıt bayilerinin ayakta kalmakta zorlandıklarını söyleyen Köksal, uzun süredir sıkıntıda olan bayilerin düşük kâr payları ve artan maliyetlerle ayakta kalma savaşı verdiklerini belirtti. Sorunların çözümü için EPDK ile yakın çalışma yaptıklarını ifade Köksal, bu durumun sürmesi halinde Mayıs ayı sonuna kadar 4 binin üzerinde bayinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağını söyledi.
Türkiye genelinde 13033 akaryakıt bayisinin faaliyet gösterdiğini açıklayan Köksal, sermaye ihtiyacını karşılamak için bankalardan kredi kullanan istasyonların artık kredi alacak teminatlarının kalmadığını söyledi. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakan ve diğer siyasiler yanı sıra bürokratlara da başvurdukları bilgisini veren Köksal, hâlen işletme sermayesi ihtiyacını karşılayamadığı için 1000 bayinin akaryakıt alamayacak durumda olduğunu söyledi.
Maliyetler arttı, karlar düştü
Dağıtım şirketleriyle eşit miktarda kâr aldıklarını da dile getiren Köksal, “Enerji tüketiyoruz, işçilik ücretleri ödüyoruz, işin bütün sıkıntısı biz çekiyoruz, kâr paylarımız eşit” diyerek buna karşın enerji dahil tüm maliyetlerinde büyük artış olduğunu aktardı. 24 saat açık olan istasyonların elektrik faturalarını bile ödemekte zorlandığını vurgulayan Köksal, bayilerin kâr payının yüzde 12.1’den yüzde 4.19’a gerilediğini bildirdi.
10 bin litrede 61 bin lira zarar
Kâr payının azalmasıyla birlikte istasyonların zararının çok arttığına dikkat çeken Köksal, günlük 10 bin litre satış yapan bir bayinin zararının 61 bin 332 lira olarak hesaplandığını belirtti. Köksal’ın verdiği bilgilere göre 10 bin litre satış yapan bir bayi 11 kişilik personele 89 bin 500 lira, elektriğe 33 bin lira, finansman ve pos için 53 bin 450 lira harcıyor. Toplam masrafları 247 bin 172 lira olan bayi, 4.6 milyon liralık cirodan 185 bin 850 lira gelir elde ediyor. Bu durumda söz konusu bayi 61 bin 332 lira zarar ediyor.
“Çözüm olmazsa 4 bin istasyon kapanır”
Sektörün taleplerinin karşılanmasını isteyen Köksal, maliyetlerinin düşürülmemesi halinde Mayıs ayına kadar mevcut 13 binin üzerindeki istasyondan 4 bininin kapanacağı uyarısında bulundu. Sendika il temsilcileriyle 26 Şubat’ta Ankara’da bir araya gelecekleri bilgisini de aktaran Köksal, sorunlarını tartışacaklarını açıkladı.