İFMİB Başkanı Taviloğlu: “Fındıkta Sadece Fiyat Konuşarak Sorunları Çözemeyiz”
İFMİB Başkanı Muzaffer Taviloğlu fındıkta fiyat konuşarak sorunların çözülemeyeceğini, sürdürebilirliğin, rekabetçi politikaların, kaliteli üretimin çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 13.01.2025
Taviloğlu: “Fındıkta dünyada neler oluyor görmemiz gerekiyor. Amerika’nın bademde başardığını fındıkta biz Türkiye olarak başarmalıyız. Fındıkta Sürdürebilir politikalar olmadığında Dünya fındığının %85 biz üretirken bugün bu rakam %65’lere düştü sadece fiyat konuşarak yeni pazarlar oluşturmak mümkün değil, kuruyemiş sektöründe, çikolata sektöründe fındığın rakibi olan ülkeler hangi politikaları izliyor bunları görmezden gelemeyiz. Milyon tonluk üretimi geçen kabuklular arasında en pahalı ürünün fındık olduğunu söyleyen İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muzaffer Taviloğlu, “Fındığın ucuza satıldığı iddiaları doğru değil. Fiyatı Hamburg borsası değil, TMO belirliyor. Çin değil ama Hindistan, fındık ihraç etmek için uygun bir pazar” dedi.
Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olan fındık, 2024 yılı ihracat performansıyla dikkat çekiyor. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaffer Taviloğlu, fındık fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Taviloğlu fındıkta dünya gerçeklerini görerek politikalar üretmeli ve rekabetçi politikalar oluşturmalıyız. Sürdürebilirlik büyük önem arz ediyor.
Türkiye bu yılın ilk 11 ayında 289 bin 39 ton fındık ihraç etti. Bu sayede 2 milyar 353 milyon dolar gelir elde edildi. Fındık ihracatındaki artış geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 44,9 olarak hesaplandı. Son 12 aylık ihracat 2,6 milyar dolara yaklaştı..
Fiyat 3 dolardan 4 dolara yükseldi
Muzaffer Taviloğlu, ihracat verilerinin de gösterdiği üzere fındığın ucuza satıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Kabuklu fındığın satış fiyatının yaklaşık 3,7-4 dolar civarında olduğunu belirten Taviloğlu, küresel rekoltesi bir milyon ton ve üzerinde olan kabuklu yiyecekler yani “nut”lar özelinde bakıldığında fiyatının kajunun 3,5 dolar, cevizin kilo 3,05 dolar, bademin 2,6 dolar, Türkiye’de Antep fıstığı olarak bilinen pista-chionun fiyatının da 3,85 dolar olduğu bilgilerini paylaştı. Dünyada fındık fiyatını TMO’nun belirlediğini söyleyen Taviloğlu, Hamburg borsasında fiyatın belirlenmediğini vurguladı. İtalya’da birkaç sezondur rekoltenin düşük kalması ve TMO’nun fiyatları 3 dolarlardan 4 dolar seviyelerine çekmesi sayesinde ihracatın da döviz bazında hızlı arttığını kaydeden Taviloğlu, miktar bazında bu sezon ihracat tutarının 320 bin tonu bulacağını ifade etti.
“Fındık bahçelerini devlet toplulaştırabilir”
Karadeniz’in Batı bölgelerinde fındık verimi yüksek. Düz arazi olduğu için makineli tarım yapılabiliyor. Fakat Karadeniz’in orta ve doğu kısımlarında engebeli arazi ve azalan tarımsal nüfus yüzünden fındıkta sürdürülebilirlik sorunu baş gösteriyor. Fındık tarımında sürdürülebilirlik için eski bahçelerin yenilenmesi ve bahçelerin toplulaştırılması şart. Bu bakımdan hem üretimi devam ettirecek hem de vatandaşın mülkünün kendi uhdesinde kalacağı bir modelin hayata geçirilebileceğini belirten İFMİB Başkanı Muzaffer Taviloğlu, “Devlet aracı olacak. Toplulaştırıp kiralayacak. Verim başına vs. neyse tarla sahibine bir kira ödenecek. Sadece bu işi yapacak şirketler bile ortaya çıkabilir” dedi. Taviloğlu son olarak Türk fındık sektöründe en fazla ihracat yapan firmaları kutladığını belirterek üyelerimiz zor şartlarda Türk fındığını Dünya’nın 100 den fazla ülkesine ihracatını yaparak ülkemize 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor, hepsini canı gönülden kutluyorum dedi.