“Helal gıda üretimi 2 trilyon dolarlık bir pazar”

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğiyle düzenlenen 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İİT Helal Expo’da global iş birliklerine kapı aralanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 29.11.2021

“Helal gıda üretimi 2 trilyon dolarlık bir pazar”

Türkiye’nin Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi ICAS, Helal Expo’daki standıyla fuarın ilgi çeken kuruluşları arasında yer alıyor. Global kuruluşlar, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) uluslararası arenadaki oyuncusu İCAS ile iş birliğine gidiyor. ICAS standı, yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. TSE’nin standardizasyon dışındaki faaliyetlerini yurt dışına taşımayı hedeflediklerini belirten Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi (ICAS) Genel Müdürü Hakan Ergin, 2015 yılında yüzde 100 sermayesi TSE’ye ait olarak kurulan şirketin 2022 vizyonunu anlattı. Helal gıda üretiminin 2 trilyon dolarlık bir pazar olduğunu ifade eden Ergin “Bu pazarda dünya çapında yerimizi almaya başlıyoruz” dedi.

“GLOBAL BİR MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ”

Global bir marka olma yolunda ilerlediklerini belirten Ergin, “Helal alanında uygunluk değerleme kuruluşları yani helal ürün ve hizmetlerin sertifikasyonunu yapan kuruluşlar aslında dünyada yaklaşık 20 yıldır var. Bu çok hızlı gelişen bir sektör. Bu kuruluşların onaylanmasını, yetkinliğini amaçlayan akreditasyon hizmeti çok yeni. Türkiye’de bunun ilk örneği Helal Akreditasyon Kurumu. HAK, dünyadaki ilk akreditasyon kurumu” diye konuştu.

HAK faaliyete geçtikten sonra ilk akreditasyonunu TSE ve ICAS olarak kendilerinin aldıklarını belirten Ergin, “Biz özellikle gıda alanında dünyada helal olduğu söylenen ürünleri gönüllülük esasına dayalı belgelendirilmesini yapıyoruz. Helal pazarı, dünyada 7 trilyon doların üzerinde olan bir pazar. Bunun en büyük kısmı 3,5 trilyon dolarlık kısmı helal finans. Ama bizim sertifikasyon amaçladığımız ve hedeflediğimiz alan ise gıda, yiyecek içecek sektörü. Gıda üretiminde de 2 trilyon dolarlık bir pazar olduğunu biliyoruz. Bu pazarda biz uygunluk değerlendirmesi yapmış olarak dünya çapında yerimizi almaya başlıyoruz. Dünyada 20 yıldan fazla sertifikasyon hizmeti veriliyor fakat bunların dayanağı olan teknik dokümantasyon ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Bunu düzenlemek için İslam Konferansı Örgütü altında kurulmuş olan İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji kuruluşu kısa adı SMIIC var. Helal Expo’yu SMIIC organize ediyor. Biz uluslararası standart olarak bütün dünyada kabul görmüş olan SMIIC standardını baz alarak yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.

“ÜRÜNDE İSLAM DİNİNİN HELAL GÖRMEDİĞİ HİÇBİR TÜREV OLMAMALI”

Ürünün içerisinde İslam dininin helal görmediği hiçbir türevin olmaması gerektiğini açıklayan Ergin, “Birinci prensip o, gerekirse üründen numuneler alınıp kimyasal, biyolojik analizler yapılıyor. İkincisi üretim tesisinin her türlü hijyen koşulunu sağlanmış olması gerekiyor. Ürünün helal olması için öncelikle temiz olması şart dolayısıyla temizlik ve gıda güvenliği de bu standardın ana unsurlarında bir tanesi. 2022’de Azerbaycan merkezli olarak Türk Cumhuriyetlerde, Hollanda merkezli olarak Batı Avrupa’da ve Moldova merkezli olarak da Balkan ülkelerinde helal ürün alanında belgelendirme çalışmalarımıza hız vereceğiz. Helalle ilgili alanımız bu ama biz çok farklı alanlarda da hizmet veriyoruz. Bazı Afrika ülkelerinde çalışmalara başladık, AB ile yapıyoruz. Katar’da bir bakanlığa bir gıda güvenliği sistemi kurulumu üzerine danışmanlık çalışması yapıyoruz. Yani biz uygunluk değerlendirmesinin her alanında sertifikasyon, test gözetimi gibi faaliyet gösteriyoruz” diye belirtti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar