Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi: Puduhepa projesi tanıtıldı

Çorum İş Kadınları Derneği’nin katkılarıyla Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı, tarihin ilk barış antlaşması Kadeş’e mührünü basan Hitit ülkesinin barış kraliçesi Puduhepa’yı dünyaya tanıtmak için ciddi adımlar atmaya başladı.

info@karadenizekonomi.com / 8.03.2022

Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi: Puduhepa projesi tanıtıldı

Çorum İş Kadınları Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan ’Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi: Puduhepa’’ projesi dün, İstanbul Pera Palas’ta yapılan bir lansman ile basına açıklandı.

“8 Mart Dünya Kadınlar” günü vesilesiyle Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı, tarihin ilk barış antlaşması Kadeş’e mührünü basan Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi Puduhepa’yı tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği proje, kadın gücü ile toplumsal dönüşümü hedefliyor.

Projenin ilk adımı da “8 Mart Dünya Kadınlar” günü haftasında atıldı. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği ve Çorum Belediye Başkanlığı’nın destekleri, Çorum İş Kadınları Derneği ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde ve T-ONE Derneği organizasyonunda insanoğlunun varoluşundan bu yana, süreç içerisinde doğuran, üreten ve koruyan rolü ile “Kadın’ın” konuşulduğu etkinlik, Pera Palas Otel’de düzenlendi.

Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, “Çorum İş Kadınları Derneği olarak, kentimizin tarihi ve kültürel değerlerinin ulusal ve uluslararası tanıtımına da katkıda bulunmayı hedefledik” dedi.

Puduhepa’nın tarihçesini anlatan Kaleli, şu ifadeleri kullandı:

“Üzerinde yaşadığımız topraklarda, günümüzden 3300 yıl önce bir kraliçe yaşadı. Öyle bir kraliçe ki, aynı dönemlerde yaşaya Truvalı Helen bir savaşa neden olurken, bir barışa köprü olmuş. Bir kraliçe düşünün, dul ve yetim kadınlara sahip çıkmış, köleleri azat etmiş.

Bizim kraliçemiz, ‘Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi: Puduhepa, tarihin bilinen ilk barış anlaşması olan, ‘Kadeş Barış Anlaşması’na mührünü vuran, dünyada kendine ait mührü olan ilk kraliçe.

Pek bilinmez, Anadolu’da Hattilerden başlayıp, Hititlerle devam eden bir gelenek, kral ve kraliçenin ülkeyi birlikte yönetmeleri…

Anadolu Medeniyetleri müzesinde yer alan ikiz idoller de, karar ve kraliçenin eşit yetkilere sahip olduğunu sembolize eder. Hitit Kraliçesi, Puduhepa, Mısır ve Hitit ülkeleri arasında mühredilen Kadeş Barışının aslında mimarı. Mısır Firavunu 2.Ramses ile aralarında geçen pek çok tablet mektup mevcut. Neredeyse barışın bütün diplomatik ilişkilerini yürütmüş. Öyle bir barış iklimi yaratmış ki, Ramses mektuplarında kraliçeye Kızkardeşim diye seslenmiş. Ve Kraliçe Puduhepa, ömrünün sonuna kadar, ilimizin sınırları içinde yer alan, Hitit Başkenti Hattuşa’da yaşadı. (Çorum-Boğazkale)

Öyle büyüleyici bir hikayesi var ki, bizler de, onu tüm dünyaya tanıtmanın bir nevi misyonumuz olduğuna inandık. 2021 Mart ayında bir belgesel çektik. Aslında kısa film tadında bir belgesel. Hattuşa’da Bir Turna: Puduhepa isminde.”

Kaleli, Turkey ONE’ın merkezi İstanbul’da bulunan, Demet Sabancı Çetindoğan’ın başkanlığını yürüttüğü, Prof. Dr. İlbey Ortaylı’nın Danışma Kurulu Başkanlığını yaptığı, Ortak Nesiller Entegrasyonu sağlamak ve ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak amacında bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

 Projenin lansmanında Puduhepa hikayesinin ardından İlber Ortaylı da tarihte Hitit Tavannanası Puduhepa hakkında bilgiler verdi. Ünlü tarihçi şef Ömür Akkor ‘Hitit Ekmekleri’’ pişirerek, Hititlerde mutfak kültürü hakkında bilgilendirme yaptı. Ünlü besteci, ‘’Can Atilla’’ tarafından Kraliçe Puduhepa için bestelenen eseri de ilk kez dinleyicilerle, Can Atilla tarafından canlı performans ile sunuldu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar