THBB 2020 Hazır Beton Sektör Raporu’nu açıkladı
THBB 2020 yılı özelinde bilimsel olarak analiz eden Hazır Beton Sektör Raporu’nu açıkladı.
info@karadenizekonomi.com / 1.03.2021
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2020 yılı özelinde bilimsel olarak analiz eden Hazır Beton Sektör Raporu’nu açıkladı. Hazır beton fiyatı hem ÜFE hem de TÜFE'nin oldukça gerisinde kaldı.
2020 yılında TÜFE yüzde 14,6 ve ÜFE yüzde 25,2 artış gösterirken, Hazır Beton Fiyat Endeksi sadece yüzde 11,3 oranında arttı. Hammadde fiyatlarındaki artış, faizlerin yükselmesi ve talepteki dalgalanma gibi birçok olumsuz gelişmeye rağmen hazır beton üreticileri, hazır beton fiyatını olması gereken seviyede tutamamıştır. 2016-2020 yılları arasında ÜFE yüzde 128, dolar kuru ise yüzde 158 artış göstermiştir. Bu artış hazır beton fiyatında yüzde 78 olarak kalmıştır. Kısacası ÜFE'ye oranla yüzde 50'lik bir kayıp yaşanmıştır. Yapılan sektör araştırması kapsamında 2021 yılında hazır beton sektörünün kötümser senaryoda 2020 yılı ile aynı kalacağı, iyimser senaryoda ise yüzde 9 kadar büyüyebileceği tahmin edilmektedir. Sonuç olarak; bu iki farklı senaryo ortak bir noktada buluştuğunda 2021 yılı için sektörel büyüme beklentisinin yüzde 5 civarında olduğu söylenebilir.
‘’İnşaat sektörünün büyümesi bütüncül bir kalkınma modeli ile hayata geçebilir’’
İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan iflas ve konkordatolar, vadelerin uzaması, talebin öngörülemez olması, ham madde fiyatlarındaki ani artışlar, yüksek rekabet seviyesi, yatırım kalemlerinin döviz kuruna bağlı olması gibi birçok neden üreticileri küçülmeye, risk almamaya ve günü kurtarmaya doğru sürüklediğine dikkat çeken Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, ‘’Bunlara ilave olarak hazır betonun, üretimden sonra iki saat gibi kısa bir süre içerisinde taşınarak yerine yerleştirilmesi gereken son derece hassas ve kritik bir yapı malzemesi. Sektörün yasak saatler, istiap haddi, tesisler için şehre yakın yer tahsisi, imar durumları gibi sorunlardan da olumsuz etkilendiğini ve hazır beton sektöründen çok şey beklendiğini ancak bunu başarması için sektör yeterli destek alamıyor. İnşaat ve inşaat sektörüne hizmet eden diğer sektörlerin sürdürülebilir büyümesi, ancak bütüncül bir kalkınma modeli ile hayata geçebilir. Bu model ülkenin sürdürülebilir kalkınması için de gereklidir. Bu nedenle, ‘İnşaat Sektörü Strateji Belgesi’ bir an önce hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu stratejiye uygun olarak da hazır beton sektörü ve diğer ilgili tüm sektörler kendi stratejilerini ve yol haritalarını belirlemelidir’’ diye konuştu.