Konak; “Yangın, Çam Balı Üretiminin 10 Yılını Tehlikeye Attı”

Arıcılık Araştırma Enstitü Müdürü Feyzullah Konak Muğla’da gerçekleşen orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada çam balı kaynaklarının ve bölgede bulunan yerel üreticilerin arılı kovanlarının yandığını çam balı sektörünün toparlanma süreci için 10 yıldan fazla zaman gerektiğini dile getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 9.08.2021

Konak; “Yangın, Çam Balı Üretiminin 10 Yılını Tehlikeye Attı”

Arıcılık Araştırma Enstitü Müdürü Feyzullah Konak Youtube kanalımız üzerinden gerçekleştirilen yayında Haber Editörümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtladı. Enstitü araştırma faaliyetlerinden arıcılık sektörüne ve Türkiye’nin son 10 gündür mücadele ettiği orman yangınları hakkında açıklamalarda bulunan Müdür Feyzullah Konak arıcılık sektörünün modernleşerek daha fazla üreticiyi içinde barındırması gerektiğini söyledi. Muğla’daki orman yangınlarının sektörü olumsuz etkileyeceğini dile getiren Müdür Feyzullah Konak; “Ülkemizde çam balı üretimi ve ihracatı minimum seviyeye inecek. Çam balı kaynaklarımız olan ve 10-15 bin ton civarında üretim gerçekleştirilen çam balı kaynakları yangınla beraber yok oldu. Bölgede bulunan yerel arıcıların arılı kovanları telef oldu. Bunun etkisini piyasada göreceğiz. Çam balının en az 10 yıl kendisini toparlaması gerekecek. Türkiye’nin en çok ihraç etmiş olduğumuz ürünüydü çam balı. Bu konuda hem ekonomik olarak hem sektör hem de üretici yönünden telafisi zor olan kayıplar yaşadık” açıklamalarını yaptı.

Yakın zamanda Altınordu Belediyesi ile bir anlaşma sağladıklarını ifade eden Konak; “Altınordu Belediyesi’nin talepleri doğrultusunda farklı arı ürünlerini geliştireceğiz. Bal sirkesi gibi farklı arı ürünleri geliştireceğiz. Mekanizasyonla ilgili destekler yaparak Altınordu Belediyesi tüketicilere sunacak. Bu proje için altyapımız ve yeterli insan kaynağımız yeterli. Bu anlaşmalarla arı ürünlerinin güvenilir şekilde tüketicilere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu anlaşmalarda üreticilerin elinde bulunan ham madde katma değerli hale geliyor. Arıcılık konusunda nakliye sorunlarımız var, Altınordu Belediyesi bu konuda bizlere yardımcı olacak. Eylül ayından sonra ürünleri sergilemeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

“Arıcılık hobi için yapılacak bir iş değildir”

En büyük amaçlarının arıcılığın sürdürülebilir şekilde ülke toprakları içinde devam etmesi olduğunu söyleyen Konak; “Bu konuda arıcılığı iş olarak yapacağız, arıcılık hobi değildir, emeklilik sonrası yapacağınız bir iş değildir. Mobil ve konteyner arıcılık sistemleri ve akıllı arıcılık sistemleri gibi yeni sektörü daha hareketli hale getiren, sektörü geliştiren uygulamalar yeni yeni ön plana çıkıyor. Bu sistemleri aktif olarak kullanabilirsek genç çiftçilerimiz mesleğe yönelecektir. Sektörü biraz daha pratik hale getirmeye çalışıyoruz. Türkiye arıcılık sektöründe Dünya’da kovan sayısında 3, bal üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Ordu tek başına kovan sayısı ve bal üretimi açısından 110 ülkeden daha fazla paya sahiptir. Ülkemiz arı ürünleri noktasında bir cennettir. 10 boyunca nektar ve polenin geldiği ve Avrupa’nın tamamında yer alan 12 bin bit çeşidinin 9 bini ülkemizde bulunuyor. Balın yanında son yıllarda polen, arı sütü ve arı zehri konusunda ciddi çalışmalar gerçekleşiyor. Dünya balındaki yerimizi teknolojiyi de kullanarak üs sıralarda tutmaya devam etmeliyiz. Seyyar arıcılık yapan arıcılar geçmişe yönelik daha modern halde çalışmalar yürütüyorlar” dedi.  

10 Milyon £ ile sektörün en büyük projesini hazırladık

Markalaşma konusunda ciddi adımlar attıklarını söyleyen Konak; “Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop illerini kapsayan Arım Balım Peteğim projesine imza attık. 10 milyon Euro değerinde bir proje ve bu değerde sektörün içinde yapılmış en büyük projedir. Proje kapsamında laboratuvar kurduk. Burada bütün arı ürünlerinin analizleri gerçekleştirilebilecek. Burada balın paketlenmesini sağlayacak farklı şekilde 27 farklı gramajda paketleme gerçekleştirebileceğimiz bir tesis. Buradaki balları 9 farklı şekilde parametre haline getirip 4 farklı çeşitte kalite belirledik” açıklamalarında bulundu.

İklim değişikleri sektörü etkilediğini söyleyen Müdür Konak; “2021 yılında üretimde bir azalma var. İklim değişiklikleri ile arzu ettiğimiz üretimi ve sektör hareketliliğini sağlamak mümkün değil. Bunlara karşı tedbirlerimiz almalıyız. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Enstitü olarak bizden destek isteyen herkese destek veriyoruz. Arı ürünlerine karşı talep artıyor buna bağlı olarak üretim düşmemeli. Türkiye’de üretici taleplerini karşılayacak durumdayız bunu iyi kullanalım” dedi.                                 (ÖZEL HABER- HALİL YILMAZER)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar