Özgürlük için aşı!
Türkiye’de coronavirüs aşısı uygulaması nihayet başladı. İlk CoronaVac aşısı, Ankara Şehir Hastanesi'nde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapıldı. Aşıyı yaptıran ilk isimlerden biri de Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hakan Timur oldu. Aşı sonrası sıcağı sıcağına Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’na konuk olan Timur ile aşının etkilerini konuştuk.
info@karadenizekonomi.com / 20.01.2021
“Tarihi bir gün yaşadık” diye sözlerine başlayan Timur, kendi hastanesinde aşı olduğunu ifade ederek, “Ülkemiz aşı lojistiği konusunda gerçekten çok iyi. Aşı depolama da uygulama programları da güzel bir şekilde işliyor. Covid-19 aşılama programı için ek bir çabaya gerek kalmadı. Biliyorsunuz bu aşılar Çin’den geliyor. Ordu Sağlık İl Müdürü Sayın Mustafa Kasapoğlu tarafından hastanemize dağıtıldı. Biz de aşı poliklinikleri ve 15’e yakın aşı odası oluşturduk. Ben de o odalardan birinde aşı yaptırdım. İnanın yapılan aşıyı hissetmedim. Herhangi bir olumsuzluk yaşamadım. Umuyorum ki milletimize bu aşı şifa olur ve en kısa zamanda tüm dünya pandemi derdinden kurtulur. Çünkü salgından çıkış anahtarımız aşı. Özellikle bu yılın ilk aylarında aşı yaptırabiliyor olmamız, teknoloji çağında nerelere geldiğimizi, insanlığın el birliği ile ne kadar hızlı sürede güzel işler yaptığının bir göstergesidir. Bakın Türkiye datasını iyi biliyorum. Aşıların en sık yan etkisi aşı yapılan yerde rahatsızlık hissi, yorgunluk belki halsizlik olarak sıralanıyor. Ancak bu yapılan tüm aşılarda mevcut. Şunu açık yüreklilikle ifade edeyim; aşının güvenlikle ilgili hiçbir sorunu yok. ”
Aşı, Covid-19’u ağır geçirmenizi engelliyor
CoronaVac aşısının Türkiye sonucunun 91,25’lik etkinliğinin olduğunu ve teknik bir tanımlamayla bu konuyu detaylandırmak istediğini ifade eden Timur, “Bu aşı sizin Covid-19 hastalığını ağır geçirmenizi yüzde 100 engelliyor. Hastalığa yakalansanız dahi entübasyon cihazına maruz kalma oranınız neredeyse sıfır. Aşı olduktan sonra Covid-19 olabilirsiniz. Brezilya’da yapılan çalışma sonucunda hafif enfeksiyon geçiren vakalar olduğu tespit edildi. Bunlar zaten doğal semptomlar. İnsanların aşı olduktan sonra hastalığa yakalansalar bile az hasarla atlattığına dikkat çekmek istiyorum. İnternette çok fazla kirli bilgi dolaştığı için aşı olmaktan çekinebilirler. Ancak bilimin ışığında konuşmak lazım. Aşılama çoğaldıkça bu kaygıların azalacağına inanıyorum. İnsanlar, restoranlara gitmek, karantinadan çıkmak, eskisi gibi gezmek istiyorsa bir şekilde bu aşıyı yaptırmaları gerek.” dedi.
18 yaş üstü herkes aşı yaptırabilir
Kimlerin aşı olabileceğinden, aşı olunsa dahi maske, mesafe ve temizlik kurallarına harfiyen uyulmasını gerektiğinden bahseden Timur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilimsel verilerin ışığı altında özellikle Faz-3 çalışması kimlere yapıldıysa onlar aşı olabilir. Bunlar ilk planda 18 yaş üstü vatandaşlarımız, hem kadın hem erkek. Ancak 18 yaş altı çocuklar, gebeler, başka spesifik problemleri olan insanlar ilk aşamada aşılanmıyor. Şunları da ekleyelim; aşı yapılsa da maske, mesafe ve temizliğe belli bir süre daha devam edeceğiz. Aşı bizi korusa da bulaştırıcılığı engellemiyor. Bu pandemi bir gün elbet bitecek ve normal hayatlarımıza geri döneceğiz. Kısaca, aşı pandemi süresini kısaltacaktır diyebiliriz.” HAZAL PALAVAR/KARADENİZ EKONOMİ