DOKAP’tan üretici ve çiftçiye 7 yılda 647 milyon lira destek
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, kadınlar, gençler, kooperatifler, dernekler, odalar ve borsalar gibi alanlarda destek sağladıklarını ifade ederek son 7 yılda yürütülen 493 proje ile 647 milyon TL tutarında desteklemede bulunduklarını açıkladı.
info@karadenizekonomi.com / 20.06.2022
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) yaptıkları yatırımlar ve projelerle bölgenin tarım, turizm, eğitim, ulaştırma ve sağlık gibi sektörlerine cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyor. Hakan Gültekin, KARADENİZ EKONOMİ’ye özel yaptığı açıklamada yılsonu hedefinin 98,6 Milyon TL olduğunu söyledi. OKA ise 230 milyon TL’lik yatırımla, DOKA 13 binden fazla istihdamla ve BAKKA ise siber güvenlik ve bilgi teknolojileri yatırımlarıyla bölgeyi harekete geçirdiklerini açıkladılar.
DOKAP, tüm projelere destek veriyor
11 ilde bölgesel gelişmeye hizmet ettiklerini belirten DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, “DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kalkınma projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlayan 11 il (Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon Amasya ve Çorum) özelinde bölgesel gelişmeye hizmet ederek, bölge kalkınmasına yönelik ekonomik, sosyal ve sürdürülebilir olan tüm projelere destek vermektedir” dedi.
2014-2021 yılları arasında gerçekleştirilen projelere değinen Gültekin, “DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2014-2021 yılları arasında %98 gerçekleşme oranı ile bölge genelinde yürüttüğü 493 projeye 647 Milyon TL tutarında desteklemede bulunmuştur. Bu kapsamda yürütülen projeler ağırlıklı olarak turizm ve tarım sektörlerinde gerçekleşmiştir” açıklamalarında bulundu. Tarım, turizm ve eğitim başlıklarında 104 projeye desteklemede bulunduklarını da açıklayan Gültekin, “2022 yılında ise DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi; tarım, turizm ve eğitim sektörlerindeki 104 projeye 98,6 Milyon TL tutarında desteklemede bulunarak yenilikçi model projelerin yanında tüm kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği ile bölgemizin sürdürülebilir kalkınmasının sağlanması için çalışmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
DOKA’nın yatırımlarıyla Trabzon’da 13 binden fazla yeni istihdam
Trabzon’a yapılan yatırımları değerlendiren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, yerli ve yabancı 542 milyon TL’lik komple yeni yatırımı Trabzon’a kazandırdıklarını açıkladı. 585 milyon TL tutarında yatırım projelerinin ajans tarafından takibine devam edildiğini söyleyen Adıyaman, bu yatırımlar kapsamında toplamda 13 bin 23 kişilik istihdam oluşturulduğunu ifade etti.
Trabzon’un TR90 Bölgesi’nin en gelişmiş ili olduğunu da sözlerine ekleyen Adıyaman, “Türkiye çapında büyüme odakları ve cazibe merkezleri olarak ilan edilen 11 ilden biridir. Kuruluşundan bugüne kadar Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Trabzon ilimizde 15 Mali Destek Programı ile 141 projeye, teknik destek, doğrudan faaliyet desteği ve fizibilite desteği ile 237 projeye toplam 80 milyon TL’lik destek sağlamış, yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 102 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturmuştur” dedi. 2020 yılında turizm, imalat, eğitim, ulaştırma, sağlık sektörlerinde toplamda yerli ve yabancı 542 milyon TL’lik komple yeni yatırımın Trabzon’a kazandırıldığını belirten Adıyaman, “Aynı faaliyetler kapsamında turizm sektörü ağırlıklı olmak üzere tarım ve imalat sanayinde toplamda 585 milyon TL tutarında yatırım projelerinin de ajansımız tarafından takibine devam edilmektedir. Bu yatırımlar kapsamında toplamda 13 bin 23 kişilik istihdam oluşturulmuştur” açıklamalarında bulundu.
OKA, bölgesinde kalkınmanın öncüsü olacak
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), büyük ölçekli yatırım araçları olan Güdümlü Proje Desteği, SOGEP ve CMDP kapsamında gerçekleştirilen 30 proje ile bölgemizde yaklaşık 230 Milyon TL’lik yatırımı harekete geçirdi.
Büyük ölçekli yatırım araçları ile bölgede yatırımları harekete geçirdiklerini söyleyen OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) aracılığıyla ise programa dahil edilen tek ilimiz olan Samsun’da katma değerli üretimi, verimliliği, teknoloji ve yenilikçilik kapasitesini artırmaya yönelik 6 proje desteklenmiş ve ilimize 43 milyon TL’lik yatırım kazandırılmıştır. Uygulanan CMDP projelerinden bazıları tamamlanma aşamasına gelmiştir. Böylelikle Türkiye’de yalnızca üç ilin sahip olduğu intermodal ulaşım altyapısı ile lojistik anlamda stratejik öneme sahip olan Samsun’un ihracat kapasitesinin artırılması yönünde kritik bir adım atılmıştır” dedi. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 14 proje ile Orta Karadeniz’de 25,8 milyon TL’lik bir yatırım yaptıklarını söyleyen Şahin, “Uygulanan projelerde özellikle bölgemiz kırsalında yaşayan kadınlar, çocuklar ve gençler gibi toplumun dezavantajlı kesimlerinin güçlendirilmesi için geniş bir yelpazede konulara odaklanılmıştır” dedi.
BAKKA, öğrenci istihdamını destekleyecek
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), siber güvenlik ve bilgi teknolojileri alanlarında yetiştirdiği birçok gencin sektörde istihdamını sağlayarak bölgede yeni girişimlerin ve firmaların kurulmasına öncülük ediyor.
Bölgedeki bağımlı sektörel yapı ve özellikle gençlere yönelik iş alanlarının darlığının ağırlıklı olarak genç göçüne sebep olduğunu belirten BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, “Bu sebeple bilhassa gençlerin de istihdama katılabileceği yatırımların gerçekleştirilmesi, girişimcilik ile Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin oluşturulması Ajans tarafından öncelik haline getirdik. Bu doğrultuda ajansın güdümlü proje destekleriyle Bartın'a inovasyon Merkezi, Karabük'e Teknoloji Geliştirme Bölgesi yatırımı yapılarak ekosistemin oluşturulmasına katkı sunulmuştur. Ajansın Siber Vatan adıyla marka tescili aldığı projesiyle, siber güvenlik alanında 2014 yılından bugüne müfredat geliştirme, kapasite geliştirme, farkındalık oluşturma, tematik uzmanlaşma, girişimciliğin artırılması, markalaşma ve tanıtım çalışmaları yürütülmektedir. Ajans, birçok genci siber güvenlik ve bilgi teknolojileri alanlarında yetiştirmiş, öğrencilerin sektörde istihdamını sağlamış, bölgede yeni girişimlerin ve firmaların kurulmasına da öncülük etmiştir” ifadelerini kullandı.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ