Doğru gübre kullanımı ile fındıkta kaliteyi artırıp maliyetleri azaltabiliriz
Türkiye’de son 10 yılda kullanılan gübrelerin yaklaşık yüzde 65’inin hammaddesinin yurt dışından ithal edilmesi ve ülkemizin 2015-2019 döneminde gübre ithalatına 5 milyar doların üzerinde para ödemesi dışa bağımlılık tartışmalarını gündemde tutuyor. Tartışmaya katılan isimlerden biri de Gürsoy Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun O. Gürsoy oldu. Gürsoy, bahçelerde yapılacak toprak analizi doğru gübre kullanımını teşvik edecek ve böylece hem gübre israfı önlenecek hem de verim artışı gözle görülür şekilde artacaktır” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 13.04.2021
Gübrede dışa bağımlılığın ana nedeninin, ülkemizde azot, fosfor ve potasyum gibi gübre imalatında kullanılan hammaddelerin az üretilmesi olduğuna işaret eden Gürsoy, “gübre sanayi kapasitemiz iyi olmasına rağmen ülkemizi hala dışa bağımlı kılıyor. Dövizdeki artışlarda gübre fiyatlarının devamlı artmasına neden oluyor ve üreticinin girdi maliyetleri maalesef olumsuz etkileniyor” dedi.
Toprak analizi
Fındıkta bu günlerde bahçelere verilecek gübrenin israf edilmemesi için toprak analizine göre gübre satışının yapılmasının artık zorunlu hale geldiğini vurgulayan Gürsoy, “bahçelerde yapılacak toprak analizi doğru gübre kullanımını teşvik edecek ve böylece hem gübre israfı önlenecek hem de verim artışı gözle görülür şekilde artacaktır. Dolayısıyla üreticimizin maliyeti düşecek ve geliri artacaktır. Sadece bu nedenle bile fındık da toprak tahlili yaptırmak gübre alımlarında bir zorunluluk haline getirilmeli ve hatta doğrudan gelir desteği ödemelerinde de aranan zorunlu şartlardan biri olmalıdır” tespitinde bulundu. Bu konuda fındık sektöründeki tüm paydaşlara ve özellikle Tarım Bakanlığı’na büyük görev düştüğünün altını çizen duayen işadamı, “bölgelerdeki toprak tahlil laboratuvarlarının kapasiteleri gözden geçirilerek sayılarının artırılması ve gübre satışının toprak tahliline göre yapılması hem bölgemiz ve üreticimize hem de ülkemize büyük gelir getirecektir” ifadelerini kullanırken uygulama hakkında da şu öngörülerde bulundu: “Uygulama gayet basit. Üretici bahçesinden aldığı toprak örneğini tahlil laboratuvarında test yaptıracak ve bu test raporu ile toprakta hangi madde az ise Tarım İl Müdürlükleri’nin ilgili biriminden alacağı reçete ile gübre alabilecektir. Hatta ilgili laboratuvarlara reçete yazabilecek birim ilave edilerek uygulama kısa zamanda başlatılabilir. Aynı rapor, doğrudan gelir desteği başvurularında da istenen belgeler arasına konulmalı ve ödeme için üreticinin tahlil yaptırması zorunlu hale getirilmelidir. Böylece 720 bin hektar arazide üretim yapılan fındıkta çok büyük maliyet düşüşü ve verim artışı yakalanabilir. Son yıllarda ülkemizin dünya fındık üretimindeki liderliğini devam ettirebilmesi ve sürdürülebilir güvenli arzın devamı konusunda iç ve dış kullanıcılara güven verilmesi fındık tüketiminin artırılabilmesinde hayati rol oynayacaktır. Gübre kullanımının kontrol altına alınması ile ülkemiz fındık üretimini 1 milyon tonlara çıkarmak ve verim artışına paralel doğru gübrenin kullanımı ile gübre israfının önlenmesi hem üreticimize hem de ülkemize milyonlarca dolar kazandıracaktır. Nisan ayı içinde fındık üreticilerinin yavaş yavaş bahçelerine gübre vermeye başladıkları bu günlerde daha dikkatli davranmalarını ve mutlaka toprak tahlili yaptırdıktan sonra toprağın ihtiyacı olan gübre çeşitlerini kullanmalarını tavsiye ediyor ve yetkili birimlerin en kısa zamanda devreye girerek gübre kullanımını bir sisteme bağlamalarını umuyorum.” KARADENİZ EKONOMİ