''Fındıkta istikrarın sağlanması için sabit fiyat şart''

EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan’ın moderatörlüğünde instagram üzerinden canlı yayınlanan Ekonomide Kal programın bu haftaki konuğu gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy oldu. Yeni sezon öncesi fındık sektörünün durumunun konuşulduğu programda Gürsoy 4-5 yıl sabitlenmiş bir fiyatın fındıkta rekolte ve fiyat kavgalarına son vereceğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2020

''Fındıkta istikrarın sağlanması için sabit fiyat şart''

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)  “Ekonomide Kal” sohbetlerine devam ediyor. EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan’ın moderatörlüğünde instagram üzerinden canlı yayınlanan programa bu hafta gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy konuk oldu. Pandemi dolayısıyla fındık sektöründe alınan önlemleri aktaran Gürsoy şöyle konuştu; “ Ordu’da pandemiden öncede fındık işçileri için özel bölgeler oluşturuluyordu. Hatta çocuk işçiliğinin önlenmesi için valilik ve bazı sanayi kuruluşları etkinler düzenleyip onlar için sınıflar oluşturuyordu. Fakat koronavirüs ile birlikte başka bir sürece girdik. Pandemiden önce ortaya atılmış olan bir proje daha da güçlendirildi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler başlattığı proje ile her yıl mevsimlik tarım işçilerine ödenen 40 milyon liralık ücretin kent ekonomisinde kalmasını sağlamak amacıyla bir şirket kurdu. Eğer şirket başarılı olursa hem pandemideki bulaş riski azalacak hem de kent ekonomisi büyük kâr edecek.” dedi.

4-5 yılı kapsayan fiyatlar olmalı

Fındıkta istikrar ve lisanslı depoculuk konularına da değinen Gürsoy, “Her sezon yaklaştığında tarım ürünlerinin çoğunda olduğu gibi fındıkta da fiyat tartışmaları başlıyor. Sezon öncesi rekolteyi sezonda fiyatı tartışıyoruz. Son 3 yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı alım fiyatlarıyla başarılı bir politika sürdürülüyor. Ancak bizim Amerika’nın bademde uyguladığı 5 yıl 4 dolardan satış politikasını fındıkta da uygulayıp örneğin 3 yıl 3 euro gibi bir fiyat sabitleyip böyle satmamız gerekiyor. Eğer bu sağlanırsa hem fiyat hem de rekolte tartışmaları son bulacak.” dedi. Lisanslı depoculuğun fındık üreten tüm illerde olması gerektiğinin altını çizen Gürsoy, “Biz yıllardır fındık üreten her yerde lisanslı depoculuğun olması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bizim sağlıklı depolama alanlarımız mevcut değil. Evlerimize zaten bırakamıyoruz.  Köy nüfuslarımızın çoğu yaşlı bu yüzden emanet edebileceğimiz kimse de yok. Lisanslı depo kaliteyi korurken aynı zamanda fındığı hemen satmak zorunda kalmamızın önüne geçecek.” dedi.

 

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar