Koronavirüste çay zamanı
Çay hasadında geçen yıl yaşanan sıkıntıların bu yıl tekrarlanmaması için önlemler daha şimdiden artırılırken başta Rize olmak üzere çay üretim merkezlerinde yaşayan herkes endişeli bir bekleyiş içine girdi. Özellikle son dönemde koronavirüs vakalarının rekor kırdığı bölgeye dışarıdan gelecek on binlerce çay bahçesi sahibi ve işçinin vaka sayısını daha da artırmasından korkuluyor.
info@karadenizekonomi.com / 28.04.2021
Ülkemizdeki çay üretiminin yüzde 63’ünü karşılayan Rize başta olmak üzere Trabzon, Artvin ve Giresun’da hasat hazırlıkları koronavirüs önlemleri altında devam ediyor. Ramazan Bayramı sonrası başlayacak çay hasadı için özellikle İstanbul ve diğer büyük kentlerden bölgeye gelecek çay bahçesi sahiplerinin teste tabi tutularak sonucu negatif olanlara izin verilmesi çözüm olarak görülüyor. Bunun dışında geçen yıl olduğu gibi bu hasat döneminde de Azerbaycan ve Gürcistan’dan çay toplamak için işçi getirilmeyecek olması her ne kadar ciddi bir önlem olarak algılansa da Rize’ye yakın illerden gelenlerin yine yüksek risk taşıması endişeleri bir kat daha artırıyor.
4 liranın üzerinde fiyat beklentisi
Koronavirüs gölgesinde yaklaşan çay hasadı, üretici örgüt temsilcilerinin de yaş çay alım fiyatı ile ilgili beklentilerini ortaya koydu. Artan gübre fiyatları ve işçilik maliyetlerine dikkat çeken Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “yaş çay alım fiyatının kilo başına 4.4 lira olmasını talep ettiklerini açıkladı. Paliç, artan maliyetler nedeniyle çiftçinin para kazanabilmesi için yaş çay alım fiyatının 4 liranın üstünde olması gerektiğini söylerken Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi de yıllık enflasyon hesaplamasıyla yaş çay alım fiyatının “geçen yıla oranla yüzde 30’luk artışla 4 lira 45 kuruş olması gerektiğini” savundu. Çay tarımında kullanılan gübrenin fiyatının geçen yıla göre ton başına yüzde 50 zamlandığını bu nedenle yaş çay taban fiyatının da bu zamlara göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Mavi, üreticinin yüzde 80’ninin desteklemeden yararlanamadığını söyledi.
Hasat bayramdan sonra başlayacak
Birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda üç kez yapılan hasadında ilk sürgün Mayıs- Haziran dönemi, ikinci sürgün Haziran-Ağustos döneminde ve üçüncü sürgün de Ağustos- Ekim döneminde gerçekleştiriliyor.
Dünyada ve ülkemizde çay
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 4 milyon hektar alanda çay üretimi yapılıyor. Yıllık kuru çay üretimi 270 bin ton düzeyinde olan Türkiye dünya sıralamasında Çin, Hindistan, Kenya, Srilanka ve Vietnam’dan sonra 6.sırada yer alıyor. Türkiye’de sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın yıllık tüketim ortalaması 3. 2 kilo ve bu rakam aynı zamanda dünyada ilk sırada olduğumuzu da gösteriyor. HABER MERKEZİ