Miras hukuku tarım arazilerini paramparça ediyor
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Arslantürk, ‘’Miras hukuku ne yazık ki tarım arazilerini paramparça ediyor. Tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasıyla fındık üreticisi başka meslek dallarına mahkûm kalıyor. Bu konuyu bakanlığımızın da desteğiyle çözmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor’’
info@karadenizekonomi.com / 25.03.2021
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk katıldığı özel bir programda fındığın hala geçmişte kalan geleneksel uygulamalar ile üretildiğini dile getirdi.
Örnek bahçeler ve uygulamalar yaparak üreticileri özellikle Tek Dal Sistemine Geçişe davet ettiklerini belirten Arslantürk, ‘’Budama, Seyreltme, Gübreleme, Yeniden Dikim gibi uygulamaları önemsiyor, bu konuda üreticilerin teşvik edilmesi ve eğitilmesi hususunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kahverengi Kokarca, Uzun Antenli Böcek gibi İstilacı türler ile mücadeleyi önemsiyoruz. Miras hukuku ne yazık ki tarım arazilerini paramparça ediyor. Tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasıyla fındık üreticisi başka meslek dallarına mahkûm kalıyor. Bu konuyu bakanlığımızın da desteğiyle çözmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Alan bazlı destekleme yerine ürün bazlı destekleme modelini tercih ediyoruz. Hayvancılık ne yazık ki Trabzon ilimizde ciddi seviyede azaldı. Bunu artırmak için ciddi çalışmalar yapmak durumundayız. Fındık Tüccarları Sitesi düşüncemiz var. Trabzon Belediyesi ile ortak noktada buluşup Pazarkapı/Moloz yöresinde fındık alım yerlerini bir araya getirmeyi düşünüyoruz. 18 Şubat’ta özellikle Orta Kuşakta yaşanan Zirai Don etkisinin bu yıl yüksek görünen rekolte sebebiyle fındık üretimini çok etkilemeyeceğini öngörüyoruz. TMO, yeni sezonda 24-25 TL civarında fiyat açıklayabilir. Maliyet hesaplaması yaptığımızda 20 TL ve üzerindeki her fiyatı yeterli ve makul fiyat olarak değerlendiriyoruz’’ açıklamasında bulundu.