Önlem alınmazsa yeni zararlılar yaygınlaşacak

‘Fındık, İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Türkiye Raporu’na göre, fındıkta verim düşüşlerinin yaşanabileceğini önlemler alınmaz ise zararlıların yaygınlaşması ve yeni tip hastalıklara neden olacağı vurgulanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 25.09.2020

Önlem alınmazsa yeni zararlılar yaygınlaşacak

Yayımlanan ‘Fındık, İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Türkiye Raporu’na göre fındık üretiminde iklim değişikliği nedeniyle değişimler görüldü. Bu değişimde verim düşüşlerinin yaşanabileceğini bu nedenle önlemler alınması gerektiğini alınmaz ise zararlıların yaygınlaşması ve yeni tip hastalıklara neden olacağı vurgulanıyor. 250 metreye kadar en yüksek verimin alındığı bölgeler rapora göre küresel ısınma nedeniyle tehdit altında. Fındık üretiminin biyolojik çeşitlilik üzerinde önemli çevresel etkilere sahip olduğunu bu nedenle fındık üretiminin daha yüksek rakımlara ve Batı Karadeniz’e doğru kayacağı ön görülüyor. Fındık üretiminde araştırmalara göre, alan bazlı tarımsal teşvik sistemi, üretici yaş ortalamasının yükselmesi ve miras kaynaklı arazi parçalanması gibi mevzuat kaynaklı yapısal sorunlar sürdürülebilirlik konusunda önemli bir etkiye sahip. Sürdürülebilirlik konusunda ‘Bütüncül bir Kamusal Fındık Politikası’na ihtiyaç var.

Rapora göre temel konular şöyle sıralanabilir;

‘’İklim koşulları fındık bitkisini etkiliyor’’

Belli dönemlerde görülen şiddetli ve ani yağışların, bazı dönemlerde azalması ile kuraklık görülebiliyor. İklimde görülen değişiklik ise fındık bitkisini etkiliyor.

‘’Fındık üretim alanı kayıyor’’

Fındık ekiminin yüksek rakımlara kaydırılarak var olan şartlara uyum sağlaması gerekiyor. Başka bir olasılık ise fındığın verimli üretim alanının Batı Karadeniz’e doğru fazla kayması.

‘’Uzun vadeli planlama gerek’’

İklim değişikliği, kuraklık ya da dona dayanıklı türlerle fındığın yıl bazında değiştirilmesi imkansız. Bu durumda, uzun vadeli planlama, arazi yönetimi ve güçlü bir uyum programı gerekiyor.

‘’Sıcaklık artışı zararlıların artışına neden oluyor’’

Böcek, zararlılar ve hastalıklardaki artış iklim değişikliğinin bir başka sonucu. 250 metreye kadar olan sahil şeridindeki bölgelerdeki sıcaklık artışı zararlıların daha fazla sayıda üremesine yol açıyor.

‘’Fındık üretiminde zarar arttı’’

Sıcaklık artışlarıyla beraber yeşil kokarcanın fındık üretimine ve kalitesine zararı artmış durumda. İkinci tehlike ise yeşil kokarcaya benzerliğiyle beraber kahverengi kokarca.

‘’İklim değişikli kaliteyi de düşürdü’’

İklim değişiklikleri nedeniyle kalite de düşüşler yaşanmaya başladı. Verimin aynı gözüktüğü dönemlerde zararlılar nedeniyle fire oranlarındaki artış yükseldi.

‘’Kapsamlı araştırmalara ihtiyaç var’’

Üretim teknikleri ve bitki yapısı fındık üretiminde karbon ayakizi ve iklim değişikliğine etkisi yüksek değil. Fakat su kaynaklarının biyolojik çeşitlilik, toprak ve ekosistem üzerinde olan önemli etkisinin kapsamlı araştırmalara ihtiyacı var.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar