Yağ fiyatlarının çözümü var ancak uygulanmıyor
Altaş, “Bakanlığa her yıl ‘Vergiyi indirmeden önce lütfen yağ fabrikalarının bilgisi olsun. Biz gidelim o ülkelerle önceden bağlantılarımızı yapalım. Biz bağlantılarımızı daha ucuza yapar sonra da siz bizim bağlantılarımızdaki vergiyi indirdiğinizde bu aradaki fark tamamen Türkiye’ye kalır ve yağ ucuza tüketilir’ dememize rağmen bir gece yarısı ‘vergiyi sıfırladım’ diyor. Hal böyle olunca fındık yağını 240 liraya satıyoruz.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 29.01.2021
Başta ayçiçek yağı olmak üzere sıvı yağ fiyatlarındaki önlenemez artış son zamanlarda ülke gündeminden düşmüyor. Vatandaşlar yaşanan duruma tepki gösterirken, yağ fiyatlarındaki bu yükselişin nedeni de oldukça merak ediliyor. Biz de fiyatlardaki bu yükselişin sebepleri öğrenmek için konuya hakim olan Altaş Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Altaş’a soralım dedik.
“Yüksek vergilerle ithalat yapan bir ülkeyiz.” diyerek sözlerine başlayan Altaş, “Burada iki önemli konudan bahsedeceğim. Ülkemizin ve yaptığımız ihracatın yüzde 50’sini kendimiz yetiştirebiliyoruz. Geri kalanını Rusya ve Ukrayna’dan alacağız. Onlar da o kadar ezberlemiş ki bizim politikamızı… Bizim yağcılıkla ilgili bir derneğimiz var. Dernek olarak Ticaret Bakanlığı’na, ‘’Vergiyi indirmeden önce lütfen yağ fabrikalarının bilgisi olsun. Biz gidelim o ülkelerle önceden bağlantılarımızı yapalım. Biz bağlantılarımızı daha ucuza yapar sonra da siz bizim bağlantılarımızdaki vergiyi indirdiğinizde bu aradaki fark tamamen Türkiye’ye kalır ve yağ ucuza tüketilir” dedik. Her yıl bunu söylememize rağmen bir gece yarısı bakıyorsunuz “vergiyi sıfırladım” deniyor. Durum böyle olunca 5 litresini 20 liraya sattığımız fındık yağını şu anda 240 liraya satıyoruz.
“Yağ çıkabilecek her ürünün vergisini sıfırlayın”
Vergi sıfırlandığı gün ülkemizde ayçiçek fiyatları arttı. Niye mi? Vergi indirildiği oranda bize pahalıya sattı Rusya ve Ukrayna. Türkiye’nin hiçbir kârı olmadığı gibi bir de yağı pahalı aldık. Ben buna basiretsizlik diyorum. Diğer konu ise bakanlık ayçiçek yağını merkez olarak alıyor. Ama biz ihracat yapıyoruz ve bakanlığa dedik ki; aspir, mısır veya keten… Ne olursa olsun yağ çıkabilecek her ürünün vergilerini sıfırlayın. Ama inatla direniyorlar. Belli zaman sonra sıfırlayacaklar ama o zamanda hammadde kalmayacak. Niye aspirin vergi fiyatı 141 dolarda? Bunun da sıfırlanması gerekiyor. Rusya ve Ukrayna biliyor ki Türkiye ayçiçek alacak. Başka alternatifi yok.” ifadelerine yer verdi.
“Hiçbir bakanlıktan yeterince ilgi görmedik”
Yaşanan bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerini de dile getiren Altaş, şu sözlere yer verdi: “Türkiye’de profesyonel tarım yapılmıyor. Çiftçilik usulüyle değil de köylülük usulüyle yapıyoruz. Yerinde müdahale edilmesi gerek. Modern tarım yapabilmek adına arazilerin büyük olması lazım. Ben Türkiye’yi gezen biriyim. Ayçiçek bölgeleri belli. Gümüşhane, Hakkâri, Muş ve Bayburt gibi yerlerde anormal derecede dikilebilecek yerler var. Biz rol model olarak Gümüşhane’nın Şiran ilçesinde üniversite, belediye ve tarım il müdürlüğüyle ortak bir çalışma gerçekleştirdik. 20-25 yıldır dikilmeyen tarlalara aspir bitkisi diktirdik. Rol model olsun istedik ama hiçbir bakanlıktan yeterince ilgi görmedik.”