TEPED şirketleri uyardı: 5 yıl sonra yok olabilirsiniz!
TEPED Başkanı Meriç “Dijitalleşme uzun yıllardır üzerinde durulan bir konu ve hayatımızın her alanında var. Pandemi ile birlikte de önemini tescilledi. Şu an birçok işimizi teknoloji ile halleder hale geldik. Böyle bir ortamda teknolojiye direnmek olanaksız. Tüm işletmelerin bir an önce aksiyon alıp dijitalleşmeye entegre olması gerekiyor. Aksi takdirde 5 yıl sonra hepsi iş hayatından silinip gidecek.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 5.07.2020
Son yılların en çok konuşulan ve geleceğe en çok etki edecek konu başlıklarından biri olan dijital dönüşüm, büyük veya küçük fark etmeksizin, her yapıda şirketin ciddiye alması gereken bir husus. Özellikle salgın dönemi tüketici alışkanlıklarının dijitalleşmesi trendini hızlandıran bir süreç oldu. Bu süreci evlerinde atlatan tüketiciler, özellikle sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde e-ticarete büyük bir ilgi gösterdi. Dijitaleşmeye uyum sağlamayan şirketlerse bu dönemin kaybedeni oldu. 5 yıl içinde dijitalleşmeyen bireysel veya kurumsal tüm işletmelerin yok olacağını söyleyen Teknoloji Profesyonelleri Derneği (TEPED) Yönetim Kurulu Başkanı Arda Meriç Karadeniz Ekonomiye özel açıklamalarda bulundu. Meriç, “Dijitalleşme uzun yıllardır üzerinde durulan bir konu ve hayatımızın her alanında var. Pandemi ile birlikte de önemini tescilledi. Şu an artık birçok işimizi teknoloji ile halleder hale geldik. Böyle bir ortamda teknolojiye direnmek olanaksız. Tüm işletmelerin bir an önce aksiyon alıp dijitalleşmeye entegre olması gerekiyor. Aksi takdirde 5 yıl sonra hepsi iş hayatından silinip gidecek.” dedi.
Perakende sektöründe yüzde 9’luk bir kısım e- ticaret kullanıyor
Türkiye’de e-ticaret alanında çok büyük bir boşluk olduğunu vurgulayan TEPED Başkanı şunları söyledi; “Perakende sektöründe sadece yüzde 9’luk bir kısım e- ticaret kullanıyor. Yani yüzde 91’lik bir boşluk var. Yapılan bir araştırmada bugün e-ticaret faaliyeti gösteren işletmelerin sayısı 68 bin 457 olarak açıklandı. Bunun yüzde 46’sı İstanbul, yüzde 9’u Ankara, yüzde 7’si İzmir, yüzde 4 Antalya, yüzde 4 Bursa ve yüzde 2’si Konya’da. Karadeniz Bölgesi bu konuda biraz geri kaldı. Bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor”
Çok kısa bir sürede dijitalleşebilirsiniz
Dijitalleşmenin çok kısa bir sürede gerçekleştirildiğinin altını çizen Meriç 1 haftalık bir sürede bunun başarılabileceğini söyledi. Meriç, “İşletmelerin e-ticaret yapsın veya yapmasın mutlaka internet sitelerinin olması gerekiyor. Çünkü bu durum iş ortakları açısından güven teşkil ediyor. Daha sonra yazılım oluşturulması ve özellikle personellerinin dijitalleşme adı altında yapılacak çalışmalara duyarlı olması gerekiyor. Bu aşamalara gerçekleştirirken bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Herkes her şeyi bir anda başaramaz çünkü. Bunun için danışmanlık ve eğitim firmalarından gerekli destekler alabilirsiniz. TEPED olarak biz de yardımcı olabiliriz.” diye konuştu
Dijitalleşmeye direnmek işsizliği artıracak
Son olarak dijitalleşmenin işsizliği artıracağı yönündeki eleştirilere de açıklık getiren Meriç bunun tamamen teknolojiye direnen kesim tarafından ortaya atıldığını belirterek şunları söyledi; Aslında durum tam tersi dijitalleşmeye direnen işletmeler bundan 5 yıl sonra olmayacağı için o kurumlarda istihdam sağlayan binlerce vatandaş işsiz kalmış olacak.” ifadelerini kullandı. NAZAN BEDİR/ KARADENİZ EKONOMİ