Karadenizli turizmcilerin isyanı: Kaçaklar yüzünden iş yapamıyoruz, denetim istiyoruz!

Türkiye'nin en çok turist çeken bölgelerinden Doğu Karadeniz Bölgesi'nde turizmciler kayıt dışı çalışan işletmeler yüzünden büyük mağduriyet yaşıyor.

info@karadenizekonomi.com / 9.07.2024

Karadenizli turizmcilerin isyanı: Kaçaklar yüzünden iş yapamıyoruz, denetim istiyoruz!

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tuna bölgeye yurtdışından gelen uçak ve turist sayısının artmasına rağmen otellerin dolulukların geçen yıla göre düştüğünü belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulundu.

Yaz aylarında gerek yurtdışı gerekse yurtiçinden milyonlarca turist çeken Doğu Karadeniz bölgesi turizmcileri bugünlerde çok dertli. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tuna yaşadıkları mağduriyeti Turizm Ajansı'na anlattı.

Uçak ve turist sayısındaki artış doluluklara yansımadı

Trabzon'a geçen sene Temmuz ayında yurtdışından günde 16 uçak indiğini bu sene 21 uçak indiğini belirten Tuna geçen sene temmuz ayında otellerin ortalama doluluk oranlarının Temmuz ayının ilk haftalarında yüzde 70-80'leri bulduğunu bu sene dolulukların yüzde 50'lerde kaldığını ifade etti. Turist sayısındaki artışın hem acentelerin hem otellerin doluluk oranlarına yansımadığını belirten Tuna, " Bununla alakalı bakıldığında bunun birçok nedeni var. Özellikle kayıt dışı tesislerimizin bölgedeki fazlalığı bugün 2 bin rakamları konuşuluyor. Bunlar çok korkunç rakamlar. Bu bağlamda bizim sektör olarak memnuniyetle karşıladığımız Bakanlığımızın aldığı bir kanun tasarısı var. Ama bu memnuniyet sanırım yerel yönetimlerde de idarelerde çok memnuniyetle karşılandığını düşünmüyorum. Bugün gelin görün denetimler bir o kadar etkisiz. Bugün çok basit işte ilk denetleme 100 bin lira, ikinci denetleme 500 bin lira, üçüncü denetleme de 1 milyon lira ve kapatma olarak bu açıklanmış. Ama maalesef sahada bunun karşılığını göremiyoruz” dedi.

Daha bir tane kapatılan kaçak tesis yok

Bakanlığın kayıt dışı çalışan işletmelere yönelik çıkardığı yasaya rağmen daha bir tane kapatılan tesisin olmadığını belirten Tuna " Denetimden sorumlu yerel idareler kaçak tesislere denetime gidiyorlar ama içeride turist var diye işlem yapamıyorlar. Böyle bir durumda nasıl hareket edeceklerini bilmiyorlar. Denetimler çok yetersiz. Artık bu kaçak tesislere Turizm il müdürlüklerinin, Kaymakamlıkların, Valiliklerin, belediyelerin ciddi şekilde el atması gerekiyor. " dedi.

Kaçak tesislere karşı çıkan kanun Doğu Karadeniz bölgesinde uygulanmıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tüm turizm tesislerini belgelendirme ve günübirlik kiraya verilen evleri kayıt altına alma amaçlı çıkardığı kanunun Doğu Karadeniz Bölgesi'nde uygulanmadığını belirten Tuna şöyle konuştu: " 5 yıldızlı oteller 100 personel çalıştırıyor ve bunu 12 ay boyunca çalıştırıyor. 12 aylık dilimi 2 aya yayarsanız şu anda bölge fiyatlarına bakıldığı zaman diğer bölgelere göre en uygun kalan Doğu Karadeniz Bölgesi giderlerine bakıldığında. Geçen seneyle bu sene arasında otellerimizde fiyat artışı yok tam aksine düşüş var. Ama buna rağmen kaçak tesisler yüzünden iş yapamıyoruz." dedi.

Kaçak rehber ve transfer firmaları dolu ama denetim yok!

Acentalar bazında da piyasada MA (Misafir Araç) plakalı araç sayısının çok fazla olduğunu belirten Tuna şu ifadeleri kullandı: " Kayıt dışı turizm yapıyorlar. Kayıt dışını sadece konaklama olarak ele almıyoruz. Bölgemizde bulunan Suriyeli, Afganlı kaçak çalışan misafir araçlarla beraber rehber ve transfer anlamında da ciddi kaçak var. Bunların tespit edilip deport edilmesi gerekiyor. Bunlar bölgemizde ciddi bir vergi kaybına da sebep oluyor. Hiçbir vergi kaydı yok eşit şartlarda yarışmıyor acentalarımız." dedi.

TÜRSAB'dan başka sahada denetim yapan kurum yok

Doğu karadeniz bölgesinde TÜRSAB'dan başka sahada denetim yapan kurum olmadığını belirten Tuna, " Biz iki personelimizde sahada kayıtdışına denetim yapmaya çalışıyoruz. Ama maalesef TÜRSAB olarak sahada istediğimiz desteği alamıyoruz. Bakanlığın çıkardığı kanunlar sadece masa üstünde kalmamalı. Bakanlık bu kanunların uygulanmasından sorumlu yerel idarelere denetim için gerekli uyarıları yapmalı. Denetimin nasıl yapılacağı belirlenip özellikle turizm sezonunda yoğun bir denetim çalışması başlatılmalı" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar