Yaşar Makine’nın üretim kapasitesi yüzde 200 artacak
Yaptıkları yatırımlarla dünya pazarındaki payını artırmak isteyen makine sektörünün en global oyuncusu Yaşar Makine, 2022‘nin sonunda üretime geçmesi planlanan 120 milyon liralık yatırım ile üretim kapasitesini yüzde 200 artırmayı hedefliyor.
info@karadenizekonomi.com / 7.03.2022
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 4 kıtaya ihracat yapan Yaşar Makine’nin Samsun’a yaptığı büyük fabrika yatırımını yerinde ziyaret etti.
Makine sektörünün güçlü firması Yaşar Makine’nın Samsun’a yaptığı büyük yatırımı yerinde ziyaret eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Yaşar Makine’nın yaptığı bu önemli yatırımı yerinde görmek istedim. Samsun’umuza yapılan bu önemli yatırım bölge ve ülke ekonomisine güç katmıştır. Yatırımcılarımızın her zaman yanındayız, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanına ziyaret için teşekkür eden Yaşar Makine CEO’su Mustafa Polatcan, “Samsun’dan 4 kıtaya dünyanın 60’dan fazla ülkesine makine ihracatı yapmaktayız” diyerek Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’e Yaşar Makine’nın dünden bugüne geldiği noktayı anlatarak şu açıklamaları yaptı:
“Makine sektörünün en global oyuncusu Yaşar Makine, olarak Samsun’umuza çok büyük bir yatırım yaptık. Bu yatırımın 2022‘nin sonunda üretime geçmesi planlanan 120 milyon liralık yatırım ile üretim kapasitesini yüzde 200 artıracağız. Bölgede hedefimiz yakın gelecekte en fazla istihdam sağlayan ilk 3 firma arasında yer almak istiyoruz. Çünkü firma olarak istihdama büyük önem vermekteyiz.
Firmamızın tarihinden bahsedersek 1969 yılında Yaşar Makina, girişimci hizmet politikasını sürdürerek imalat sektöründe faaliyetlerine başlamıştır. Yaşar Makina 60 Bin m² kapalı, 90 Bin m² açık alan içerisinde 200'ün üzerinde deneyimli kadrosu ile Çeltik ve Pirinç İşleme makinaları, fındık işleme makinaları, araç üstü ekipman ve tahıl kurutma makinesi imalatı alanında faaliyet göstermektedir.
Kurulduğu günden bu yana sürekli kendini yenileyen Yaşar Makina, makine parkurunu bilgisayar kontrollü tezgahlar ile zenginleştirmiştir. İşlenecek ürünün kalitesi test edilerek standart prosesler veya ürün bazında özel prosesler oluşturulmakta ve nihai ürün en verimli şekilde işlenebilmektedir.
Ar-Ge çalışmalarına yaptığı yatırımlarla sürekli yeni projelere devam eden Yaşar Makina, makinelerin performans, kapasite, verimlilik ve ömür testlerini gerçek bir ürün akışı sürecinde işlemek için Edirne - İpsala, YASAR AGRO'da Pirinç Fabrikasını kurmuştur. Sağlam gövde yapısı, sorunsuz ve seri çalışma özellikleri, ileri teknoloji makine parkuru, uzman kadrosu ve teknik servisi ile müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı başaran Yaşar Makina, ürün ve sistem kalitesini de ürün ve sistem kalitesini kanıtlamıştır. Firmamız üretim hattında ürettiği her ürün için standardizasyon kurmuş olup, üretim hattındaki makinelerin şase, gövde yapıları ve talaşlı imalat süreçleri tamamen elektronik tezgahlarda üretilmektedir.”
Dünya pazarındaki payını artırmak istiyor
Yaptıkları yatırımlarla dünya pazarındaki payını artırmak istediklerini söyleyen Polatcan, “Yaşar Makine’nin büyüme stratejisini ve yatırım planları devamlı olarak artmakta ve büyümektedir. Makine sektörünün en global oyuncusu Yaşar Makine, 2022‘nin sonunda üretime geçmesi planlanan 120 milyon liralık yatırım ile üretim kapasitesini yüzde 200 artırıyor” dedi.
Taleplere cevap veremedikleri için bu kararı alan firma, yüksek teknoloji odaklı yeni yatırımı ile ayda bin makine üretecek. Yıllık 10 milyon dolar ihracat yaptıklarını söyleyen Yaşar Group CEO’su Mustafa Polatcan, 2026 ihracat hedefini ise 50 milyar dolar olarak açıkladı. Şirket olarak yatırımlarını sürdüreceklerini belirten Polatcan, “Hububat makineleri ürettiğimiz için dünya genelinde organik gıdalara olan artış makinelerimize olan talebi de artırdı. Biz de bu duruma kayıtsız kalamadık ve 2023 yılı için Trakya Bölgesi’nde gıda işleme tesisini yatırım planlamamıza aldık” dedi.
Pandemi, küresel bazda iş yapma koşullarını değiştirdi. Öyle ki önümüzdeki dönemde bu değişime ayak uyduramayanlar, global rekabette geri kalacak. Geçen yıl pandemide ciro ve adet olarak oldukça verimli bir yıl geçiren Yaşar Group, uzun yıllardır yol haritasını öz kaynaklarını kullanarak belirliyor. 10 farklı sektörde faaliyet gösteren firma 5 farklı ülkede şubeleriyle dünyanın asırlık firmalarıyla rekabet ediyor. Kurmaya hazırlandığı fabrikasıyla 2022’nin başında test çalışmalarına başlayacak olan firma bu yatırımla hem dış pazarda gücünü pekiştirecek hem de ek 500 istihdam sağlayacak.
Yaşar Makine’nin 10 ayrı sektörde faaliyet gösterdiğini açıklayan Polatcan, “Ana faaliyet kolumuz makine, burada fındık ve pirinç makineleri yapıyoruz. Bunun dışında inşaat, gıda, yenilebilir enerji, akaryakıt, turizm ve dış ticaret gibi 10 ayrı sektörde faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda 5 ayrı ülkede tüketicilerle buluşuyoruz, dünya pazarına ürün dağılımını şubelerimizin olduğu ülkelerden sağlıyoruz. Tesislerimiz de ise 300 kişi çalışıyor” dedi.
Yeni tesisle kapasiteyi yüzde 200 büyütmeyi hedeflediklerini de belirten Polatcan, “Samsun’un Terme ilçesinde kurulu fabrikamızda taleplere cevap vermekte zorlandığımızı fark ettik. Bizde yeni olasılıkları ve fırsatları görüp büyümeye odaklanan bir şirket olduğumuz için hemen alan kapasitemizi yüzde 100, üretim kapasitemizi ise yüzde 200 büyütmeye karar verdik. Bunun içinde daha fazla yatırım desteklerine ihtiyacımız var. Burada robotik sistemlere entegre edilmiş otomatik tezgahlar kullanacağız ve bant usulü sistemlerle üretim hattımızı daha hızlı hale getireceğiz. Adım adım büyümeyi tercih ettiğimiz için Terme’deki mevcut tesisi tam olarak dizayn edemedik. Yeni tesis 25 bin metrekare kapalı alanda üretim hattı tamamıyla ihracata dayalı ve otomasyon sistemiyle kurulmasını planladık. Yüksek mühendislik izlerini taşıyacak bu üretim tesisinde insan odaklı otomasyon sistemi geçerli olacak” dedi.
Partner ülke sayısını 60’dan 100’e çıkarmayı hedeflediklerini de söyleyen Polatcan, “Ciddi anlamdaki bu iş yoğunluğu aynı hızla devam ederse ki tüm isteğimiz bu, buna benzer birkaç tesis daha kurabiliriz. Bu hedefe ulaşırsak 1500 kişilik bir istihdam bize büyük gurur verir. Yılda ortalama 10 milyon dolar ihracat yapan bir şirketiz önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 50 milyon dolara çıkarmayı hedefledik. Yani ilk 5 yılda ihracatta partner ülke sayımızı 60’dan 100’e çıkartmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bütçenin önemli bir kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını da sözlerine ekleyen Polatcan, “Üretilen makinelerin pazara çıkmadan önce ömür testleri ve kalite kontrolleri yapılıyor. Enerji tüketimi ve kapasite testleri de aynı şekilde. Bir yıl boyunca bu testleri kendi fabrikamızda test ettikten sonra pazara hata riskini minimize ederek ürün sunuyoruz. Bir sonraki yılın Ar-Ge’sini bir önceki yıldan başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.