YERLİ ÜRETİMLE DÜNYA PAZARINDA PAYINI ARTIRACAK
Ar-Ge yatırımlarıyla her geçen gün büyüyen TPM Asansör, yüzde yüz yerli üretimle hem yurtiçinde sektörün yüzde 80’ine hakim olurken hem de yurtdışında bir çok ülkeye ihracat yapıyor.
info@karadenizekonomi.com / 29.01.2022
Ordu Perşembe’de başladıkları üretimi Organize Sanayi Bölgesi avantajlarından yararlanmak için Giresun Bulancak’ta 2. OSB’ye taşıyan TPM Asansör, burada üretim ve yatırımlarına devam ediyor.
Metal sanayinde asansör sektöründe hizmet veren TPM Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Erol Batuk, Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini ve yaptıkları yatırımlarla amaçlarının dışa bağımlılığı ortadan kaldırarak kaliteli bir hizmet vermek olduğunu açıkladı.
Amacımız dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak
Yatırımlarının her geçen gün sürdürdüklerini ifade eden Erol Batuk, “Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz. Bünyemizdeki 6 makine, 1 endüstri mühendisimizle konveyör hattına yönelik makara üretimine ağırlık verdik. Bununla ilgili yeni montaj hattının siparişini vererek ilk adımımızı attık. Buradaki amacımız ülkemizdeki bu açığı kapatarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmış olacağız. Hedef müşteri kitlemiz ilk olarak asansör sektörü. Otomatik kapı açma kapamada kullanılan rulmanlı ve rulmansız makara imalatı yapıyoruz. Bunun dışında, yürüyen merdiven, PVC cam balkon, gibi birçok sektöre hizmet veriyoruz. 70’e yakın kişiye istihdam sağlıyoruz. Her geçen gün istihdam olarak büyüyoruz” dedi.
Amacımız uygun fiyata kaliteli hizmet
Müşterilere uygun fiyata kaliteli bir hizmet vermeye çalıştıklarının altını çizen Erol Batuk, “Markamız TPM olarak geçiyor bu nedenle firmamızın da ismini de TPM yaptık. Ar-Ge benim için çok önemli. 2 tane mühendisimizle çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Maliyetleri nasıl düşürüp daha kaliteli ürün nasıl elde ederiz diye. Bununla ilgili iyi de bir laboratuvar kurduk. Rulmanın yerine kullanılan igus denilen plastik bir hammadde var. Rulmanın yerine bu hammaddeyi kullanıp müşterilerimize uygun fiyata daha kaliteli hizmet vermeyi hedefliyoruz” diyerek açıkladı.
“İç piyasanın yüzde 80’ine hakimiz. Yurtdışında da birçok ülkeye hizmet veriyoruz. Bugün sektörün en önemli kurucularından Otis ve Vittor’un ana tedarikçisiyiz. Doğu bloğu ve Ortadoğu pazarımız. En son Etiyopya’ya ürün gönderdik. Hedefimiz Güney Amerika” diyen Erol Batuk, “Birçok fuara katılmayı planlıyoruz. Brezilya, Arjantin mesela. 2021 yılında hedefimizde Yunanistan vardı. Oraya ihracatımızı gerçekleştirdik. Pandemiden dolayı tam istediğimiz rakama ulaşamadık ama iyi bir ciroyla yılı bitirdik diyebilirim” dedi.
OSB avantajlarından yararlanmak için Ordu Perşembe’deki fabrikasını Giresun Bulancak’taki 2. OSB’ye taşıdıklarını belirten Erol Batuk, “Sanayicinin yeri OSB’dir. Buralarda devlet imkânı vardır. Buralardan yararlanmak sanayici için avantajdır. Bu yüzden buraya geldik. Çalışanlarımızın da bir kısmına servis sağladık, Perşembe’den her gün gidip geliyorlar. Ordu Perşembe’de de önemli bir OSB açılırsa oraya da seve seve bir işletme kurarız” açıklamasında bulundu.
İhracatla ilgili devletten destek beklediklerini de sözlerine ekleyen Erol Batuk, “İhracatla ilgili yeterli devlet desteğini göremiyoruz. KOSGEB, kırsal kalkınma ya da DOKA’dan herhangi bir devlet desteği alan bir firma değilim. Tamamıyla kendi imkanlarıyla büyümeye çalışan bir firmayım. Devlet desteği burada çok önemli. Fuarlardaki destekler de üretici için çok önemli” dedi.
Son olarak Erol Batuk, “Cari açığın en büyük kaynakları ithalata bağlı ve özellikle de ara mamuller. Ben üretimimin bir noktasında ara mamullere bağlı çalışan bir firmayım. Şimdi yeni özel rulmanlarımı üretecek rulman montaj hattımı aldım. Amacım TPM olarak ara mamuldeki ithalattan kurtulmak. Şuanda yüzde 100 yerli üretime geçmiş bulunmaktayım” diyerek yatırımları sürdürdüklerini açıkladı.