Başaran Kardeşler Gemi, kendi rekorunu geçmeyi planlıyor
Kendi sektöründe daha önceki rekorunu geçmeyi planladıklarını söyleyen Başaran Kardeşler Gemi işletme sahibi Muammer Kaya, “Geçen sene 24’e 24 metre ile Dünya’nın en büyük barçını yaptık. Barç rekorumu bu yıl 30’a 30 olarak yeniden kıracağım’’ dedi.
info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022
Başaran Kardeşler Gemi, balıkçı gemileri imalatında 20 yıldır hizmet veriyor. En çok üretimini gerçekleştirdiği gemiler ise kültür balıkçılığı gemileri. Bunların yanı sıra gelen taleplere göre gırgır tekneleri, balık nakliye tekneleri, yolcu gemisi de yapıyor. Gemi imalatının yanı sıra tamir bakım hizmetleri de veriyor. Birçok ülkeye gemi imalatı yapan Başaran Kardeşler Gemi, üretim sahasını 9 dönümden 25 dönüme çıkarmayı hedefliyor.
Yeni aldıkları barç siparişiyle kendi sektöründe daha önceki rekorunu geçmeyi planladıklarını söyleyen Başaran Kardeşler Gemi işletme sahibi Muammer Kaya, “Geçen sene Dünya’nın en büyük barçını yaptık. Kültür balıkçılığında kullanılan, deniz üzerinde duran 800-1000 ton yem kapasiteli bir barç yaptık. Bu sene de aynı firmadan iş aldık ve eylül ekim ayı gibi suya indirmeyi planlıyoruz. 24’e 24 metre ile kırdığım barç rekorunu bu yıl 30’a 30 olarak yeniden kıracağım’’ dedi.
“Birçok ülkeye gemi gönderdik”
Yurtdışında birçok ülkeye gemi gönderdiklerini söyleyen Başaran Kardeşler Gemi işletme sahibi Muammer Kaya, “Geçen yıl 2 tane Moritanya’ya balıkçı gemisi gönderdik. Boyları 42 metre boyunda. Balık avlama gemisi. Şuan orada hizmet veriyorlar. Şuan itibariyle Gürcistan’da 5 tane balıkçı gemimiz var. Tabi ki bunların sahipleri Türk. İşleri burada bitirip balıkçılık yapmaya oraya gidiyorlar’’ dedi. Yaklaşık 100 kişi istihdam ettiklerini ifade eden Kaya, “Hepsi Ordulu, burada asgari ücret yok. En düşük maaş 6-7 bin TL. Ordu ekonomisine yaklaşık 70-80 milyon lira katkımız oluyor” ifade etti. 2021 yılının kendileri için iyi geçtiğini vurgulayan Kaya, “Yılsonu ciromuz 60 milyon liraydı fakat 2022’de bu durum tersine döndü. Dünyada bir ekonomik kriz var. Biz de bunu fazlasıyla hissediyoruz. Çünkü bizim hammaddemiz dolar üzerinden geliyor. Fiyatlar haliyle çok arttı ve zorlanıyoruz’’ dedi.
Üretim sahasını 3 katına çıkaracak
2022 yılı içerisindeki hedeflerinden bahseden Kaya, “Yaz döneminde bakım tamirat işlerimiz oluyor ve bunun için kapasite lazım mevcut yerimiz ise sadece 9 dönüm. Tersanemizin yan tarafında ise 16 dönümlük bir arazi var orayı almak istiyoruz. Bu girişimimizi yakın zaman içinde hayata geçireceğiz. İhracat işi bu sene biraz sıkıntıya girdi fakat görüşmelerimiz devam ediyor. 3-4 gemi yapmayı planlıyoruz. İstihdam hedefimiz de her geçen gün büyüyor. 100 kişilik personel sayımızı iki katına çıkarmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
ASEL GÜRSOY
KARADENİZ EKONOMİ