Giresun’da kiralar uçtu, kiralık konutlar talebi karşılamaya yetmiyor
Konutta yüzde 25'lik zam sınırı uygulaması 1 Temmuz itibariyle sona ermişti. TÜİK'in Temmuz 2024 enflasyon rakamını açıklamasıyla birlikte Ağustos ayı kira zam oranı da belli oldu.
info@karadenizekonomi.com / 26.08.2024
Üzerine Giresun’daki kiralık konut stokları da yetmeyince fiyatlar uçtu. Delta Premium Gayrimenkul Kurucu Ortağı Şenol TURGUT, Giresun’daki kiralık konut sıkıntısını ve kira oranlarını değerlendirdi.
Konut kira zamlarını yüzde 25 ile sınırlayan uygulamanın sona ermesinin ardından hem ev sahiplerinin hem de kiracıların Ağustos ayı kira artış oranı 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 oldu. Açıklanan bu rakam ev sahipleri tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TURGUT, “Giresun’da hali hazırda az olan kiralık ev fiyatları daha da artarken, mevcut kira oranları da tavan fiyattan verilmeye başlandı. Örnek verecek olursak merkezde standart bir 3+1 ev kirası 10 bin liradan 20 bin liraya, 1+1 ev kirası 5 bin liradan 10-12 bin lira bandına çıktı. Ağustos ayı kira artış oranına göre bakacak olursak ortalama 10 bin TL kira ödeyen kişi yüzde 65,93 zam ile 16.593 TL, 15 bin TL kira ödeyen ise 24.889 TL ödemek zorunda olacak. Eylül- Ekim aylarında üniversitelerin açılması, sezon sonu düğünleri, tayin ve nakil atamalarının hareketleneceğini düşündüğümüzde kiraların daha da yükseleceğini söyleyebiliriz.”
Giresun’da arzın talebi karşılamaya yetmediğinin altını çizen Gayrimenkul Uzmanı TURGUT, “Mevcut ekonomik koşullardan ve artan faiz oranlarından dolayı ev almaya gücü yetmeyen vatandaşlar kiralık konutlara yönelmek zorunda kalıyor. Giresun gibi küçük şehirlerde de kiralık konutların sayısı yetersiz fakat talep fazla olunca evler yüksek fiyatlardan kiralanıyor.”
Şenol TURGUT, mevcut konut arzının artmaması durumunda fiyatların düşmeyeceğine de değindi. Yeni konutların inşa edilmesinin, mevcut konutların fiyatlarını dengelemesi gerektiğini belirten TURGUT, “Konut arzının artmadığı sürece mevcuttaki konutların fiyatları düşmeyecek. Şu an mevcuttaki konutlara rekabet edebilecek yeni konutlar olması gerekir ki mevcutların fiyatları düşebilsin. Bununla ilgili bakanlığın yapmış olduğu birçok çalışma var. Boş konutlara ilave vergiler getirmek gibi. Bunlar ancak piyasanın içerisine girerse fiyatlar belki o zaman istenilen seviyelere gelebilir. Mevcutta devam eden ciddi bir enflasyon var. Ama bu enflasyonun karşısında kira artışı enflasyona göre çok çok fazla” diye konuştu.
Kiralık daire bulmak giderek zorlaşırken eylül, ekim aylarının gelmesiyle birlikte bu talebin daha da artması bekleniyor. Bu da kiracıların karşısına sınırlı seçenekler ve yükselen kira bedelleri olarak çıkıyor. Konut sektöründeki bu durum, hem vatandaşların hem de sektör temsilcilerinin kaygılarını artırıyor. Hem ev sahibi olmayı düşünenler hem de kiralık daire arayanlar için daha uygun koşulların oluşturulması, ekonomik ve sosyal açıdan kritik bir öneme sahip hale gelmiş durumda.