Türkiye'nin Un Sektöründe Liderliği Tehlikede: Buğday İthalat Yasağı Sorun Yarattı
Dünya un sektöründe son on yıldır ihracat liderliğini elinde bulunduran Türkiye, buğday ithalatına getirilen yasağın ardından önemli bir krizle karşı karşıya.
info@karadenizekonomi.com / 2.09.2024
Sektör temsilcileri, buğdaya erişimin yavaşladığını, fiyatların dünya fiyatlarının üzerinde seyrettiğini ve ihracatçıların tedarik sıkıntısı yaşadığını belirtiyor.
International Association of Operative Millers (IAOM) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Karadeniz Ekonomi Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunarak Türkiye'nin buğday ithalatı konusunu ele aldı. Ulusoy, “Türkiye neden buğday ithal ediyor? Kendi kendimize yetemiyor muyuz? Buğdayı bile ithal eder hale geldik” sorularını gündeme getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin dünya genelindeki buğdaya bağlı mamul ihracatında üst sıralarda yer aldığını ve 2014 sezonunda dünyanın en büyük un ihracatçısı olduğunu, 2024-25 sezonu dahil son 10 sezondur bu konumunu koruduğunu vurguladı.
Fiyat Farklılıkları İhracatçıları Zorluyor
Bu sezona girerken Türkiye’nin yüksek devir stoğuna sahip olduğunu ve TUİK’in 21 milyon tonluk rekolte tahmini açıkladığını ifade eden Ulusoy, “Stoklar ve beklenen 21 milyon ton üretim, ülkenin ihtiyaç duyduğu 20 milyon tonun üzerinde olunca buğday ithalatı 21 Haziran’dan 15 Ekim’e kadar yasaklandı” dedi. dünya piyasasındaki buğday fiyatlarının hızlı şekilde düşüşe geçmesi, yurtiçi fiyatlarla yurtdışı fiyatlar arasında büyük bir fark olmasına neden oldu. Bu durum, yerli ham maddelerle üretim yapan ihracatçıların global rekabette zorlanmasına yol açtı.
Mayıs ayında Türkiye’nin ihracatında, önceki yılın aynı dönemine kıyasla artışlar gözlemlenirken, Haziran ayında bu miktarlarda azalmalar yaşandı ve bu durum halen devam ediyor. Ulusoy, bu sorunun çözülemeyecek bir konu olmadığını belirterek, ihracatçının dünya fiyatlarından hammaddeye erişimi için çeşitli alternatiflerin değerlendirildiğini ve sektör paydaşları ile kamu otoritesinin bu konuda birlikte çalıştığını ifade etti.