Bölgenin kaynak değil planlama sorunu var

Hafta içinde Karadeniz Ekonomi Digital Platformları’nda konuk olan Progroup Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, bölge sanayisinin gelişimine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Bölgenin uluslararası rekabette tutuk bir yaklaşım sergilediğinin altını çizen Çam, özellikle Turquality desteklerinin yeterince kullanılmadığından yakındı.

info@karadenizekonomi.com / 13.10.2020

Bölgenin kaynak değil planlama sorunu var

Berlin Duvarı’nın 1989 yılında çöküşünün ardından hemen her alanda sıkça karşılaştığımız küreselleşme sözcüğü, artık sadece ekonomik bir kavram olarak değil, içinde bulunduğumuz uluslararası sistemi tanımlamak için de kullanılmaktadır. Dolayısıyla günümüzde küreselleşmenin ivme kazandırdığı bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler uluslararası ticaret ve kalkınmanın canlanması konusunda çok önemli rol oynamaktadır. Buna rağmen yine de bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklardan yeterince yararlanıldığını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Belki burada en büyük etken yeni kavramlarla karşılaşmamız ve bu kavramlara kapalı olmamızdır. Şirket analizi, swot analizi veya Turquality olgunluk analizi gibi kavramlar hayatımıza yeni yeni girmeye başladı.

Bölge şirketleri uluslararası rekabete karşı tutuk

Hafta içinde Karadeniz Ekonomi Digital Platformları’na konuk olan Progroup Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam da katıldığı programda hem bu kavramları hem de kavramların uluslararası ticarete getirdiği yenilikleri anlattı. Bölge sanayicisinin özellikle uluslararası rekabette tutuk bir yaklaşım sergilemesine vurgu yapan Çam, “Ülkemizin kaynak sorunu yok kaynak planlama sorunu var. Bu sorun Karadeniz Bölgesi’nde kendini daha fazla hissettiriyor. Kamuda veya özel sektörde olsun bölgedeki kuruluşların ve şirketlerin uluslararası rekabete karşı bir tutukluğu gözlemleniyor. Her ne kadar çevresel faktörler ve dünyadaki değişim bu rekabete engel olarak görülse de Turqualtiy analizleri ile bu sorunlar aşılabilir. Bilindiği gibi bir teşvik programı olan Turquality, 20 milyon liralık bir sanayi harcamasına yarısı kadar hibe vererek işletmelerin uluslararası marka değerinin yükselmesine katkı sağlıyor. Bu yönde geliştirilecek standartlarla Karadeniz Bölgesi’ndeki tüccar ve iş adamlarının sanayileşmeye katkı sağlayacak.” ifadelerine yer verdi.

Turquality ile yeni düzende sanayicinin tanımı

“Sanayiciliğin artık bir konfor ve entelektüel girişim olduğunu” vurgulayan Çam, “Bölge için baktığımızda fındığın çuvaldan mutlaka çıkartılması ve katma değerli ürünlere yönelinmesi gerekiyor. Turquality, ‘Ben sana değer oluşturacağım. Süreçlerini iyileştir, vizyonunu oluştur ki sana finansal performans yönetimi, makine ve dijitalleşmeye desteği ile pazarlama destekleri sağlayalım’ diyor. Dolayısıyla bölge sanayicisinin uluslararası rekabet için daha yüksek bir vizyon geliştirmesi gerekir.” dedi.

Turquality Nedir?

Dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan TURQUALITY®’nin tüketicilerin gözünde bir marka referansı, Türk markaları açısından ise bir gelişim katalizörü olabilmesi amaçlanıyor. 2004 tarihinde ilk kez yürürlüğe giren TURQUALITY® programı, küresel pazarlardaki değişimler ve program paydaşlarının talepleri de dikkate alınarak, stratejik bir gelişim ve değişim sürecinden geçerek bugüne geldi. TURQUALITY®, firmaları kurumsal, finansal ve operasyonel anlamda destekleyen bir markalaşma destek platformu olarak konumlandırılıyor. Projeyle ilgili teknik çalışmaları yürütmek üzere Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri ile özel sektör temsilcilerinden oluşan TURQUALITY® Çalışma Grubu ile TURQUALITY® Sekretaryası oluşturuldu. TURQUALITY® Çalışma Grubu tarafından proje kapsamında izlenecek strateji belirlendi. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ GAZETESİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar