Enver Yücel’e göre işte geleceğin yeni mesleği
Uğur Okulları CEO’su Enver Yücel eğitim sisteminin dünü, bugünü ve yarına üzerine yaptığı konuşmada gelecek on yılın en popüler mesleğinin veri mühendisliği olacağını vurguladı.
info@karadenizekonomi.com / 19.11.2019
Uğur Okulları’nın yayım organı olan U-MAG Dergisi’nin ilk sayısına konuk olan Uğur Okulları CEO’su Enver Yücel 12’nci sınıf öğrencilerinin sorularını cevapladı.Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanında açtığı okullarla eğitimin kalitesini yükseltmeyi amaçlayan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Türk eğitim sisteminin dünü, bugünü ve yarını üzerine açıklamalarda bularak eğitim sisteminde yaşanan sorunların çözümüne “eğitim yarının problemini çözmek için dizayn edilmeli” ifadesiyle vurgu yaparken teknolojideki gelişmelere dikkat çekti.
Geleceğin mesleği veri mühendisliği
Yücel, “meslekler çok değişiyor, çok da değişecek. Özellikle veri mühendisliği dönemi geliyor. Gelecekte en önemli meslek ne olacak diye sorarsanız ben veri mühendisliği derim. Belki de bundan 10 yıl sonra çoğu yerde arabalar şoförsüz olacak. Sistem yavaş yavaş kökünden değişiyor. Acaba, dünya şirket devletlerine doğru mu gidiyor? Şirketlere baktığımızda 100 yıllık olanlar değil 20 yıllık olanlar daha güçlüler. Dolayısıyla başka bir dünya var. Eskiden para çok önemliydi. Şimdi ise akıl paranın önüne geçti. Eğitim meslek edinmek için değil problem çözmek için alınır. Ancak, bugünün değil yarının problemini çözebilmek için eğitim dizayn edilmelidir. Bizim öncelikle öğrencinin düşünmesini, analiz ve sentez yapmasını sağlamamız ve uygulama ile öğretmemiz gerekiyor. Belki bugün futbol dünyanın en popüler sporu ama artık elektronik spor geliyor. Çok şey değişiyor. Bu nedenle gelecek nasıl olacak? diye sorarsanız temel bilimler, güçlü insanların başarabileceği ortamlar olacaktır. Ve belki de robotlarla rekabet edeceksiniz.”
Yeni girişimciler eleştiriye açık olmalı
Yeni girişimcilere de tavsiyelerde bulunan Yücel, “Yaptıkları işi bulundukları ülke veya bölge ölçeğinde değil dünya ölçeğinde yapsınlar. Çıtaları dünya olsun. Ayrıca çok araştırmalı ve eleştiriye açık olmalılar.” dedi