''Fındık Buna Layık''
Türkiyede fındığa layık üretim şartlarının desteklendiği bir sosyal sorumluluk programı başlatıldı.
info@karadenizekonomi.com / 23.07.2014
Olam şirketler grubu sorumlu büyüme ilkesiyle faaliyette bulunduğu 65 ülkede üretimini çevreye ve sosyal standartlara uygun şekilde gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Progıdanın Olam bünyesine katılmasından sonra fındık üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi için çalışmalara başladı. 2010 yılından beri fındık üretimi koşulları uluslararası kuruluşlar ve uluslararası kurumlar tarafından gözlemlenmektedir. Bu kapsamda, dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi konumunda bulunan Türkiyede fındığa layık üretim şartlarının desteklendiği bir sosyal sorumluluk programı başlatıldı.
Programın temel hedefi fındığa layık tarım ve işçilik uygulamaları ile fındık üretiminde verimliğin artması ve fındık üreticiliğinin profesyonelleşmesi. Pilot çalışma olarak başlayan programa bu sene Orta ve Batı Karadeniz Bölgesinde 7 tüccar ( manav) toplamda 650 üretici dahil edildi. Çalışmanın her sene daha fazla üretici ve tüccara ulaşması amaçlanıyor. Progıda bu sene uygulanmaya başlanan sosyal sorumluluk programı ile üreticileri ve tedarikçileri ile birlikte sorumlu büyümeyi hedefliyor.
Program kapsamında fındık kalitesinin takibinin kolaylaşması ve gıda güvenliği ilkelerinin takip edilmesi için pilot manavları kapsayan bir izlenebilirlik sistemi kuruldu. Sistemin 2014 hasat yılında uygulamaya geçmesi planlanıyor. Bu uygulama sayesinde tüccarlarda, üreticilerinin üretim bilgilerini takip edebilecekler, ihraç edilen fındığın ise kaynak olarak hangi bölgelerden geldiği tespit edilebilecek. İş sağlığı güvenliği hususları da göz önünde bulundurularak program üreticilerine 50 KG çuvallardan dağıtılacak.
Üreticilerin iyi tarım uygulamaları ve işçilik uygulamaları konularında eğitim verilen programda, fındık üreticilerinin gübre kullanımı, ilaç kullanımı, zararlılar, işçilik talimatları gibi konularda bilgilendirildikleri ve kayıt tutmalarını kolaylaştıracak üretici defterleri dağıtıldı. Üretim defteri; ilaç kullanım talimatı ve zehirlenme ve acil durumda yapılması gerekenler gibi pratik konularda üreticilere rehber oluyor. Program bünyesinde çalışan iki ziraat mühendisi üreticileri ücretsiz zirai danışmanlık sunarken, bahçelerini de ücretsiz ziyaret ediyor. Fındık üreticilerinin doğru üretim şartları ve fındık konusunda güncel bilgilere ulaşabilecekleri program panoları, üreticileri köylerindeki kahvelere dağıtılmaya başlandı. Bütün üreticiler program gelişmelerini bu panolardan takip edebilecekler.
Programın temel hedeflerinden biri yaşlanan ve bakımsız koşullarda bırakılan bahçelerde verimliği artırmak kadar üretimde işçilik koşullarını da iyileştirmek. Fındıkta çocuk işçiliği sebebi ile uluslararası birçok kuruluş ve firma tarafından gözlemlenen bölgede, Progıda 2012 yılından beri sürdürdüğü çocuk işçilik farkındalık çalışmalarına devam edecektir. Program kapsamında iyi işçilik uygulamaları eğitimiyle, çocuk işçilik tespiti, çocuk işçilikten korunma ve takip edilebilecek çözüm yolları konusunda bilgilendirilen program üreticileri, ücretsiz telefon hattı hizmeti ile Progıdaya ulaşarak dilek ve şikayetleri konusunda bilgi verebilecekler. Eğitimler sadece üreticiler için değil diğer aile bireylerinin katılımıyla gerçekleşmektedir. Yerel kuruluşlarla işbirliğini desteklemek ve iyileştirmeyi yerel kuruluşlarla beraber gerçekleştirmek için düzenlenen eğitimlerden üçüne çocuk işçilik konusunda farkındalığı artırmak için İş-kur Ordu Şubesinden Çocuk İşçiliği Önleme Projesi temsilcisi katılım gösterdi.
Programın hasat döneminde yapılacak bahçe ziyaretleri ile devam ederken, seçili program üreticilerinin bahçelerinde işçilere iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgilendirme yapılarak, koruyucu ekipman dağıtılacak. Bölgeye ve fındığın üretimine yatırım olarak görülen programın uzun soluklu olması ve her yıl daha fazla üreticiye ulaşarak bütün bölgede yaygınlaşması amaçlanıyor.