“Nereden nereye” bir başarı öyküsü

Öztürk fındık hızlı büyüyor

info@karadenizekonomi.com / 7.11.2017

“Nereden nereye” bir başarı öyküsü

  • ·Ayakkabı boyacılığı ile atıldığı iş dünyasında büyük bir başarıya imza atan işadamı Ertaç Öztürk, TKDK’nın da verdiği hibe desteği ile Giresun’un 3.büyük kapasiteli fındık kırma tesisini kurdu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK),’Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi’ kapsamında önemli hibe destekleri sağlıyor. Giresunlu Ertaç Öztürk de TKDK’dan aldığı destekle Giresun’un Bulancak ilçesinde fındık işletmeciliği yapıyor.

Boyacı sandığından fındık işleme tesisi sahipliğine uzanan serüveniyle kendisini işine adayan bir isim olan Öztürk’le fındık işlemeciliği ve aldığı destekle ilgili konuştuk.

TKDK ile bu süreçte nasıl tanıştınız?

“Fındık ticaretini artırınca üreticilerle ilişkilerimiz gelişti ve modern bir fındık kırma tesisi kurmayı düşündük. Bu süreçte TKDK ile tanıştık ve daha büyük bir tesis ile daha fazla kişiyi istihdam etmek istedik. TKDK bizim için bu süreçte adeta itici güç oldu. Onların destekleri ile bu tesisi kurmaya karar verdik. Yüksek standartlarda bir tesis kurmak istediğimiz için TKDK iş birliği bizim için çok yararlı oldu. Ben deyim yerindeyse ‘evladiyelik’ bir tesis kurmak istiyordum. Çeşitli prosedürler bazı girişimciler için zorlu olabilir ama yüksek standartların yakalanabilmesi için bunla gerekli. Biz TKDK ile hiçbir sıkıntı yaşamadık, çünkü karşılıklı iyi niyet içerisinde ilerledik. Böyle olunca da ortaya gayet güzel bir tesis çıktı.”

Giresun’da 3.yüz

“Fındık kırma rakamları açısından ilk yılımızda Giresun’da 3.sıraya yerleştik. Bizim gibi yeni bir tesis için bu büyük bir başarıydı, çünkü buralara gelebilmek normal bir tesis için 10-15 yıllık bir süreç demek. İkinciliği yakın zamanda alacağımıza inanıyoruz. Entegre tesisimizin de hayata geçmesiyle 1 numara olmayı hedefliyoruz. Ancak bizim hedeflerimiz daha büyük; öncelikle şu anda 100 olan istihdamımızı 250’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bir kişiye iş vermenin verdiği manevi haz çok büyük. Bazen para kazanmasak da istihdam noktasında asla kesintiye gitmiyoruz. Kendimiz de zorluklardan geldiğimiz için çalışmanın ve çalıştırmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz.”

İhracata da hazırlanıyoruz

“Bu sene ihracat noktasında da önemli adımlar atacağız. Yakın dönemde ilk ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Bu sene 15-20 milyon kg arasında fındık kırmayı planlıyoruz. İhracat ile ilgili prosedür işlemlerini tamamlamamızın ardından, bu rakamın bir bölümünü de ihraç edeceğiz. Zaten şuanda bizim kırdığımızın fındığın yaklaşık %70’i çalıştığımız firmalar kanalı ile ihraç ediliyor.”

Üreticilere organik teşvik

“Dünyada ve ülkemizde ‘’değerli Tarım’’diye bir kavram var. Biz üreticilerimizi organik fındık üretimine teşvik ediyoruz. Tüketicilerin organik ürünlere olan talebi günden güne artıyor. Bu konuda çalışmayı da başlattık. Köylü üreticilerimizden fındığı tamamıyla doğal gübre yolu ile üretmesini istiyoruz bize bu ürünleri getirecek biz de o ürünleri organik ürün sertifikaları ile tüketiciyle buluşturacağız.”

Entegre tesis de kurmak istiyoruz

“Fındık konusunda entegre bir tesis hayata geçirmek istiyoruz ve bu konuda çok kararlıyız. Fındığı kırmakla kalmayıp, bunun çikolatası, ezmesi, gofretine kadar bütün ürünlerini imal edeceğiz. Türkiye olarak fındığı biz üretiyoruz ama işlenmiş mamulü bize başka ülkeler satıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz..1 sene içerisinde en natürel şekilde bu tesisimizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ



Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar