Rıfat Poyraz: Doğru yalıtım 10 milyar dolar kazandırır

“Konutlarda kullanılan yaklaşık yıllık 20 milyar dolar enerjiyi doğru mantolama yaptırarak 10 milyar dolarlara kadar düşürme şansımız var. Bu düşüş hem ülke hem de kişilerin ekonomisine ciddi katkı yaparak cari açığımızın da ciddi anlamda azalmasına sebep

info@karadenizekonomi.com / 27.06.2017

Rıfat Poyraz: Doğru yalıtım 10 milyar dolar kazandırır

Isı sektörüne yönelik imalat ve uygulama yapan Ordu sanayinin yükselen firmalarından POYTHERM Isının yöneticisi Rıfat Poyraz, Karadeniz Sohbetlerine konuk oldu. Poyraz, şirketin kuruluşu ve faaliyetlerine ile ısı sektörü, enerji kimlik belgesi ve ülkemizdeki uygulamalara yönelik bilgiler verdi.

Poyraz’a göre, Türkiye’de konutlarda kullanılan yılda yaklaşık 20 milyar dolara çıkan enerji faturasını, doğru mantolama yaptırarak 10 milyar dolara kadar düşürmek mümkün;

-Firmanızı kısaca anlatabilir misiniz? Firmanızın sektördeki faaliyetlerini anlatarak, üretim konunuz, üretim miktarınız, istihdam, kapasite büyüklüğünüz, ithalat ve ihracat bilgilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

-P.P Yalıtım A.Ş. (Poytherm) 2011 yılında Poyraz Poyraz Grup bünyesinde Ordu ilinde, alanındaki son teknoloji ile kuruldu. Faaliyete başladığı gün itibari ile 2. Kuşak yöneticileri ile birlikte daima gelişmeyi hedefleyerek sürekli büyümeye devam etmektedir. Yatırımların hız kesmediği Poytherm bugün itibariyle 9.000 m2 si kapalı olmak üzere 16.000 m2 toplam kapalı alana ulaşmıştır.

Tesis yıllık 600.000 m3 EPS ısı yalıtım levhası, 2.500.000 adet EPS balık kasası, 100.000 m2 EPS Yerden Isıtma Levhası, 75.000 m2 EPS Dekoratif Board Levha ve 300.000 adet Plastik Varil üretme kapasitesine sahiptir. Pazarda sahip olduğu konumu itibari ile ve ulaştığı üretim kapasitesi ile müşterilerine hızlı ve kaliteli ürün tedarik etmektedir. Alanında iyi yetişmiş personeli ile Kaliteyi ön planda tutan POYTHERM markası, Kusursuz Yalıtımı Dört Mevsim Konfor ile sağlayarak bugün Karadeniz bölgesinde ve İç Anadolu bölgesinde bilinen bir marka haline gelmiştir.

Mevcut sermayesi, üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve servis hizmeti ile bölgede ulusal çalışan firmaların rakibi konumuna gelmiştir. Firmamız kalite anlayışı doğrultusunda her ürün grubu için TS EN 13163 Belgesini, TSE 13499 Isı Yalıtım Sistemleri belgesini almıştır ve bağımsız kuruluşlar tarafında sürekli denetlenmektedir.

-Firma olarak 2017 yılı ilk yarını nasıl geçirdiniz? Bu yıl yıl hayata geçirdiğiniz proje, yatırım, yeni ürün, Ar-Ge çalışması var mı?

-Ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik problemlere rağmen üretim ve satış kapasitemizi hergün artırarak büyümeye devam etmekteyiz. İlk altı aylık dönemde firmamız %30 civarında büyüme gerçekleştirmiştir. Müşteri talepleri doğrusunda sürekli yeni ürün geliştirmelerimiz devam etmektedir.

-2017 yılına ilişkin firmanızın büyüme, kapasite, yeni yatırım, yeni proje, yeni ürün, Ar-Ge çalışması, ek tesis yatırımı, yurtdışı pazar anlamında hedefleri nedir? Yatırımlarınıza ayırdığınız bütçe ile firmanıza yapacağı katkılar hakkında bilgi verir misiniz?

-Bu yıl için hedefimiz %20 civarında büyüme beklemekteydik. Bu rakam beklentimizin üzerinde geçekleşmektedir. Lojistik bakımından bize en uygun ülkeler Gürcistan ve Azerbaycan’dır. Buralarda ciddi pazar araştırmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki yılbaşı itibariyle ihracatımızda ciddi ilerlemeler olacağını düşünüyoruz. Mevcut makine parkurumuzun kapasitesini %80 civarında kullanıyoruz. Yeni pazarlarla birlikte ek fabrika yatırımına geçebiliriz.

-Neden Isı Yalıtımı ?

-İlgili bakanlığın 2007 yılında çıkarttığı “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile Enerji Kimlik Belgesinin alınması kararı yeni binalarda zorunlu ve eski binalarda 02.05.2017 dan sonra zorunlu hale gelmiştir. Bu süre hükümetin yeniden aldığı kararla 2020 yılına kadar uzatılmıştır. Yeni binalara yapılan mantolama uygulamalarının verimliliği ve mantolama yapılan binaların enerji tüketimlerindeki azalmalar görüldükçe halkın bu konuda bilinçlenmesine ve yapılan kanunun hem ülke hem de vatandaş ekonomisine olumlu katkıları daha iyi anlaşılmaktadır.

Doğru malzeme ve doğru işçilikle %50 ye kadar tasarruf sağlanabilmektedir. Bu konuda bizim tüketicilerimize tavsiyemiz ürün içeriğini görme ve test etme durumları olmadıklarından malzemelerini mutlaka bizim gibi bağımsız kuruluşlar tarafından belgelenmiş güvenebilecekleri firmalardan tedarik etmeleri gerekmektedir. Bu konuda kendimize sonsuz güvenimiz var. Ürünlerimiz hem imalat aşamasında hem de piyasaya sürüldükten sonra bağımsız kuruluşlar tarafından sürekli kontrol edilmektedir.

-Enerji Kimlik Belgesi nedir?

  • -Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketim performansını gösteren bir belgedir. Bu belgede binalar A dan G ye kadar sınıflandırılacak. C nin altındaki belgeli binalar enerji tüketimi konusunda problemli binalar olarak tanımlanacak ve yeni binalarda C nin altındakilere ruhsat verilmeyecek. Enerji Kimlik belgesi olmayan binaların satışı ve kiralanması yasaklanacak. Daire sahiplerinin ve site yöneticilerin bu belgeleri satış ve kiralama işlemlerinde vermeleri zorunlu hale gelecek. İlgili bakanlığın yaptığı ve devam eden çalışmalara göre Enerji kimlik Belgesi C sınıfının altında çıkan konutlar büyük ihtimalle enerji kaynaklarını daha pahalı tüketmek zorunda kalacaklar.

-Avrupa ile kıyasladığımızda sektörün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • -Maalesef Avrupa’da enerjinin %25’i evde kullanılırken bu oran bizde ise %40’larda kullanılmakta. Konutlarda kullanılan yaklaşık yıllık 20 milyar dolar enerjiyi doğru mantolama yaptırarak 10 milyar dolarlara kadar düşürme şansımız var. Bu düşüş hem ülke hem de kişilerin ekonomisine ciddi katkı yaparak cari açığımızın da ciddi anlamda azalmasına sebep olacak.

-Sektörün gelişimini hızlandırmak adına firmalara ve sektörsel örgütlenmelere düşen görevler neler olabilir? Sektörün gelişimi için Hükümetten ve sektörden beklentileriniz nedir?

  • -EPS Isı Yalıtım Malzemesi olarak rakiplerinden çok daha ekonomik ve performansı daha iyidir. Bu sebepten dolayı devletimizin EPS’nin Isı Yalıtım Malzemesi olarak daha çok kullanılması için Kamu Spotu adı altında bilgilendirmeler yapmalıdır. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de en büyük problem halkın yeterli bilinçlendirilmemesinden dolayı merdiven altı tabir ettiğimiz firmaların piyasaya sürdükleri ürünleri halkımızın kullanmasıdır. Bu konuda ciddi denetimler yapılarak uygunsuz üretim yapan ve kullananlar hakkında ağır yaptırımların yapılması gerekmektedir.

  • -Teşekkürler Sayın Poyraz…

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar