13 yaşında çırak olarak başladı, şimdi Ordu’nun gurur markası oldu
Unpam Unlu Mamuller Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Çamkerten, henüz 13 yaşında Rize’nin Pazar ilçesinde küçük bir pastanede çırak olarak başladığı kariyer yolculuğunda bugün, Ordu’da marka haline gelen şirketinde 110 kişiye istihdam sağlıyor.
info@karadenizekonomi.com / 3.04.2023
ÖRNEK KARİYER ÖYKÜSÜ
O dönemde 15-20 gün hiç üzerinden çıkarmadığı elbisesi ile iş hayatına sıfırdan başlayan Çamkerten, Bursa’ya akrabasının yanına taşınarak, hayalleri için ilk büyük adımı attı. O dönemde kazandığı tüm parayı biriktiren ve Karadeniz insanının kendine has inadını da bilen Çamkerten, kendi iş yerini açmak için aç yattığı geceleri şimdi gururla anlatıyor.
Bursa’da edindiği çevre ile ustalık dönemlerine yaklaşan Çamkerten, askere gidene kadar da bu hedefine ulaştı. Askerden dönüşte ise o çok istediği kendi iş yerini annesinin büyük desteği ve bir yakının tavsiyesi ile zor şartlar altında Gürgentepe’de açtı. Ticareti Gürgentepe’de öğrendiğini dile getiren Çamkerten, hayat arkadaşını da burada buldu.
UMPAM BÖYLE DOĞDU
Çamkerten, Gürgentepe’deki ilk adımlarını ise şöyle ifade ediyor: “Bu işlerde bir hedef koyuyorsunuz ama yine de tek başına yapılacak bir iş değil. O çıraklık günlerinde kardeşim Şaban’ı da yanıma almıştım, Bursa’da iyi bir pastaneye başlamıştı ve 16-17 yaşında usta oldu. Sonra ben Gürgentepe’de dükkânı açınca kardeşlerime ihtiyacım vardı. Annemlere, ‘Ben bu çocukları okuldan alıyorum anca beraber kanca beraber’ dedim. O zamanlar hem korkuyorduk hem heyecanlıydık ama Allah bize ‘yürü kulum’ dedi. Orada çok güzel çalıştık. 6 yıl kaldık Gürgentepe’de. O 6 yıl içerisinde bize Ordu’dan talepler gelmeye başladı. Memurlar bize kahvaltıya gelirdi her gün. Derlerdi ki sizin yeriniz artık Ordu merkezdir. Biz o zamanlar çok genciz, istek çok fazla 18 saat çalışıyorduk. Orada 3 kardeşin 2’si imalathanede, birimiz de satışta, satışın yanına 1 çırak, bizim yanımıza imalathaneye 1 çırak toplam 5 kişi. Ordu’ya da 2002’de açtık dükkân. Ordu’da açtığımız dükkânda 7 kişiyle başladık. 1 sene içerisinde dükkân yetmedi. 2 senede dükkânı büyüttük ve revize ettik. O dönemde 70 metrekarelik dükkânı 250 metrekareye çıkardık. 2017’de 2. şubemizi açtık. Şu an toplamda 110 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bunun içerisinden 8’i meslek lisesinden gelen öğrenci. UNPAM şu an Ordu’da bir marka haline geldi.”
YİNE BELİRSİZLİK YAŞANIYOR
Pastane olarak başladıkları serüvende şimdi restoran-kafe olarak hizmet verdiklerini ifade eden Çamkerten, “Ürün gamımız çok geniş dolayısıyla. İmalathanemiz de büyüdü ve bir fabrika açtık. O bölümde 50 kişi çalışıyor. Son zamanlarda ekonomik krizlerle boğuşuyoruz. 2017’de 2. şubemizi açtığımızda, 2018 kriziyle karşılaştık. 2019’da Covid-19 salgını başladı. Bu süreçlerde personelimizi mağdur etmemek adına çok mücadele verdik. Bu krizlerin etkisi hala devam ediyor. Deprem oldu, seçim var yine bir belirsizlik yaşanıyor. Biz de yatırımlarımızı erteliyoruz, tedirginiz” diye konuştu.
Murat Gürsoy