Yüzbinlerce ton fındık zurufu heba olmasın...

Zuruflardan yeşil gübre denilen bitkisel kompost elde edilebiliyor

info@karadenizekonomi.com / 11.09.2017

Yüzbinlerce ton fındık zurufu heba olmasın...

-Ferrero Zirai Tarım İşleri Müdürü Arıkoğlu, "Milli servet olan zurufları heba etmeyip gübre yapalım."

Toplandıktan sonra kurutulan fındıklardan geri kalan ve zuruf olarak adlandırılan artıkların imha edilmeyip, bitkisel kompost yapılarak gübreye dönüştürülüp değerlendirilmesi istendi.

Yaklaşık 700 bin hektarın üzerinde bir alanda üretimi yapılan fındıkların daldan toplanıp patoza vurulması ile geriye kalan zurufların miktarı kuru olarak, gerçekleşen rekoltenin yaklaşık yüzde 70'i oranında bir ağırlığa sahip olduğu belirtiliyor. Fındıktan ayrıştırılan zuruflar büyük oranda kullanılmayarak atılıyor.

Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında bu konuda çalışmalar yapılıyor. Yeşil gübre olarak da adlandırılan bitkisel kompostu elde etmek için, bahçelerdeki budama atıkları, yabani otlar, yapraklar ve fındığın patoza vurulmasıyla ortaya çıkan zuruflar kullanılıyor.

Ferrero Değerli Tarım Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu, özellikle hasat edilen fındıkların patoz kullanılarak ayrıştırılması sırasında elde edilen zurufların çöpe atılmasını büyük bir hata olarak niteleyerek, "Bu milli bir servettir. Diğer atıklarında kullanılması ile kolaylıkla bitkisel kompost gübre elde edilebilmekte ve bahçelerde kullanılabilmektedir.Bunları yok etmeyelim, gübre yapıp kullanalım" dedi.

Gökhan Arıkoğlu, bünyelerinde istihdam ettikleri ziraat mühendisleri ve sosyal çalışma uzmanları vasıtasıyla atıkların gübre haline dönüştürülebilmesi konusunda üreticilere yardımcı olacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Atıklardan yeşil gübre üretilmesi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunların neler olduğu, nasıl yapıldıkları broşürler ve videolarla üreticilerimize ulaştırılacaktır. Sahadaki arkadaşlarımızın üreticilerle tek tek görüşerek anlatacaklardır. Yeşil gübre demek, hem organik, hem ucuza mal olan, hem atıkları ortadan kaldırırken ekonomiye katkı sağlayan çalışma demektir. Bu konuda sadece fındıkla ilgili kesimler değil, çevreci kuruluşlara da görev düşmektedir. Ayrıca zuruflarla birlikte bahçelerdeki yaprakların da gübre amaçlı değerlendirilmesi, son yıllarda bahçelerde yaygın olan külleme hastalığı ile mücadelede önemli bir katkı sağlayacaktır."

Gökhan Arıkoğlu, bu yolla aynı zamanda her yıl yüzbinlerce ton bitkisel atığın doğaya kazandırılmış, çiftçilere maddi katkı sağlanmış, bahçelere de en yararlı gübrelerin verilmiş olunacağını da vurgulayarak, Ferrero olarak bu konuda kampanya yapacaklarını, devletin de yeşil gübre imalatına teşvik vererek bunu desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar