16.12.2022
![Bağımsız Denetim Nedir? Kimler yapar? Kimler Tabidir?](/Resimler/KoseYazilari/v2/bagimsiz-denetim-nedir-kimler-yapar-kimler-tabidir-k_28.jpg)
Muhasebe Denetimi,Finansal tablolar denetimi ve finansal denetim de denilen bağımsız denetim;
Bir işletmenin finansal tablolarının,o işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını öngörülen muhasebe standartları çerçevesinde,doğru olarak yansıtıp yansıtmadığını belirlemek amacıyla,finansal tablolar ve bu tabloların dayanağını oluşturan kayıt,belge ve diğer bulguların sistematik olarak incelenmesi ve elde edilen sonuçların yazılı olarak denetim raporunda açıklanmasıdır.
Ülkemizde bağımsız denetim, KGK (Kamu Gözetim Kurumu) tarafından yetkilendirilen Bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler tarafından yapılır.
Bağımsız Denetime tabi olma kriterleri;
30.11.2022 tarih ve 6434 sayılı Karar ile 01.01.2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yeniden belirlendi. Genel Ölçütler;
Karar ile birlikte; aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler bağımsız denetime tabi olacaktır.
– Aktif toplamı 75 milyon Türk Lirası. (35 milyon ve üstü Türk Lirası idi.)
– Yıllık net satış hasılatı 150 milyon Türk Lirası. (70 milyon ve üstü Türk Lirası idi.)
– Çalışan sayısı 150 kişi. (175 ve üstü idi.)
Bağımsız denetim yaptırılmaması durumunda;
TTK'nun 397'nci maddesine göre; bağımsız denetime tabi olduğu halde bağımsız denetimden geçmemiş finansal tablolar ile Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu düzenlenmemiş hükmündedir.
Bu tabloların düzenlenmemiş sayılması, mali tabloların genel kurul tarafından incelenmesi, tartışılması ve ibrasının yapılmasına engel olur.
Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılması; bağımsız denetim yaptırmamış şirketlerin kâr dağıtamaması, sermaye artışı ve azaltımı yapamaması sonucunu doğurur. Bu şirketlere kredi veren finansman kuruluşlarından kredi almak mümkün olmaz. Ayrıca bu zorunluluğa uymayan şirket yönetim kurulu üyelerine adli para cezası uygulanır.
Bağımsız denetim yaptırmayan şirketlere bağlı oldukları ticaret sicil müdürlükleri tarafından bağımsız denetim yaptırması gerektiği halde yaptırmadığı yazıyla bildirilmektedir. Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün yazısına rağmen denetim yaptırmayan şirketlerin genel kurulları tescil ve ilan edilmediği için; süresi biten imza sirkülerlerinin yenilenmesi mümkün olmayacak, şirketler organsız kalacak, şirketlere kayyum atanması ve tasfiyesi gündeme gelecektir.
Tüm bu olumsuzlukları yaşamamak için firmaların yasal yükümlüklerini zamanında getirmesi menfaatlerine olacaktır.Unutmamak gerekir ki Denetim Ticari hayatın her alanında şart.Zorunluluk olarak bakmak yerine Denetimden firmaların ve kamunun sağlayacağı faydalara odaklanmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.