22.10.2018
Kurdaki yükselişin reel sektöre etkisi maalesef ortada. Ülkede başlayan likidite sorunundan en çok etkilenen kurumlardan bir tanesi de bankalar oldu. Tüm zamanların en yüksek faiz oranlarını gördük % 45leri gördük son 9,5 yılın zirvesinde.Bankalar mevduat toplamak içinde vatandaşa 0.25lerden faiz verdi. Faizlerin arttığı bir ortamda ülkede yatırım ortamı zarar görür ve fakirleşme başlar. Paradan para kazanma ortamı ülkemize yatırımcıya ,reel sektöre daha sonrada finans sektörüne zarar verir. Döviz nasıl düştüyse faizlerinde ateşi bir an önce düşürülmelidir.
Bir ara para politikalarında bir duruş sergilemeye çalıştık.625 baz puanlık faiz artışı bu konuda kafası karışık olan birçok yatırımcıyı sakinleştirdi. Bunun üzerine mali politikalarda da benzer bir sınav verdik. Bazı hedefleri hala tartışmalı olsa da , sıkı para politikaları ile uyumlu, tasarrufu özellikle de kamu da kemer sıkmayı çıkaran bir program açıkladık. Tabi burada önemli olan hükümetin alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını denetlemesi gerekiyor.
Çünkü iş dünyasından halen kredilerin kapatıldığı yada kısıtlandığı noktasında şikayetler artarak devam ediyor.Bu böyle devam ederse reel sektör daha sonra bankalar dolayısıyla da ülke ekonomisi bundan zarar görecektir.Bunun için hükümetin yatırım ve istihdamın önündeki engelleri kaldırması gerekiyor.
Fındığı bankalar düşürüyor
Giresun Ticaret Borsası başkanı Yaşar İbaş Bankaların bu yıl fındık sektörüne istenen kredileri uygun şartlarda sunmaması ve banka faizlerinin %40 ları aşmasının, fındık fiyatlarının düşmesine neden olduğunu devletin Türk fındık sektörünün önünü açmak adına yerel sanayiciye uygun kredi imkanları sunması gerektiğini, ülkemize 3 miyar döviz getiren fındığın bankalar tarafından finansmanın sağlanmamasının ülkemiz adına üzücü olduğu dikkat çekti.
Fındık,sanayicileri ve ihracatcılarıda bankaların verdiği desteği kestiğini doğruluyor !