20.01.2023

 Anadolu’da Her şeye Rağmen Muazzam Yatırım İştahı Var

Bizim hep söylediğimiz konu, Anadolu kalkınırsa Türkiye kalkınır.

2023; seçim yılı iş dünyasını yüksek enflasyon ve oynak döviz kıskacında sattığı malı yerine koyamadığı günlerden geçerken, iş dünyasında doların 25 TL olacağı beklentisi tavan yaparken, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez’in ekonomi basınına Anadolu’daki yatırım arzusunun önündeki engeller kaldırılırsa Türkiye’nin müthiş potansiyeline ulaşacağını anlatan içinde önemli gerçeklerin altını çizdiği açıklaması yansıdı.

Bizim hep söylediğimiz konu, Anadolu kalkınırsa Türkiye kalkınır. Ülke genelinde illerin dinamikleri; valileri, belediye başkanları, siyasileri iş dünyasının önündeki engelleri kaldırması, yarım kalmış OSB’leri yatırımcının hizmetine sunması gerektiğini devamlı olarak yazıyoruz. Çünkü OSB demek; yatırım demek, istihdam demek, iş demek, aş demektir.

TÜRKONFED Başkanının açıklamalarına illerin dinamikleri çok iyi dinlemeli ve uygulamaya geçmelidir. Süleyman Sönmez kısaca, “Anadolu’da tüm imkansızlıklara, resesyon beklentilerine rağmen muazzam bir yatırım yapma isteği var, potansiyelimiz çok yüksek” dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Türkiye’nin topyekûn kalkınması hedefiyle çalışmalarını hızlandırmış durumda. Cumhuriyetin 100’üncü yılında tüm Türkiye genelindeki 30 federasyon ve 300’den fazla dernek ile 81 ilde 81 toplantı planlanıyor. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, hedeflerinin Türkiye’nin ekonomide günlük konuları aşarak hep birlikte doğru yere bakılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Anadolu’da iş insanlarının büyük bir yatırım arzusu içinde olduğunu görüyor. Şöyle anlattı: “Anadolu’da muazzam bir yatırım yapma isteği görüyoruz. İmkan olmamasına rağmen, resesyon beklentilerine rağmen… Potansiyelimiz çok yüksek. Çok dinamik bir ülkeyiz, iş insanlarımız çevik, esnek, her zorluğa karşı üretimin peşinde.”

TOKİ KONUT DEĞİL, FABRİKA YAPSIN

Fabrika yapacak arazi ve inşaat maliyetleri iş dünyasının elini kolunu bağladığını ifade eden Sönmez, “TOKİ konut yapacağına fabrika yapsın. Böylece üretim ve istihdam artsın, gelir seviyesi yükselsin. İş insanları kolları sıvadıktan sonra yatırım için ayırdığı bütçenin yüzde 70’i arsaya, fabrikaya gidiyor. İş makine almaya gelince tıkanıyor” dedi.

KREDİDE VADELER UZAMALI

Sönmez, 250 milyar liranın Türkiye ekonomisi açısından küçük ama önemli bir kredi imkânı olduğunu söyledi. İş dünyasının finansman sorununa daha uzun vadeli bakılması gerektiğini anlattı: “Bir yatırımın karar aşamasından tamamlanmasına kadar geçen süre ortalama 2 yıldır. Yeni yatırım, kapasite artırma hep bir süre ister. Oysa siz 6 ay sonra kredinin geri ödemesini başlattığınızda iş dünyası açısından bunun handikapları oluyor. Yatırıma yönelik krediler daha uzun vadeli olmalı. Kredi skalasını üretim odaklı şekilde geliştirmek zorundayız.”

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, arsası olanın, sermayesi olanın kredi bulabildiği sistemin değişmesinin ülkeyi katma değeri yüksek üretime doğru götüreceğini vurguladı. Sönmez, “Avrupa’da asgari ücretli oranı sadece yüzde 7. Türkiye’de ise iki kişiden biri asgari ücretli. Krediler katma değerli yatırıma akmaya başladığında, Türkiye’de işgücünün yüzde 50’sinin asgari ücret aldığı yapı da değişecektir. O zaman asgari ücret konusu da Türkiye’nin gündeminden düşer” ifadelerine yer verdi.

YEŞİL DÖNÜŞÜM FİNANSE EDİLMELİ

Türkiye’nin önünde yeşil dönüşümün bir risk değil, büyük bir fırsat olduğunu ortaya koyuyor Sönmez. TÜRKONFED bu vizyonla eğitimlere, Anadolu’nun dört bir köşesinde yeşil dönüşüm merkezleri kurmaya başladı. Hedef, KOBİ’lere önce yeşil dönüşüm ihtiyacını anlatmak, sonra bir yol haritası çizmek. Ama burada da yol gelip finansmana takılıyor. TÜRKONFED Başkanı söylemden eyleme geçmek gerektiğini söyledi: “Yeşil yatırımlar önceliklendirilmeli. KOBİ’lere özel yeşil dönüşüm finansmanı için destek verilmeli.”

İŞ DÜNYASININ HAYALİNDEKİ TÜRKİYE

TÜRKONFED, “Hayalimizdeki Türkiye’ye de 85 milyon insanımız ile birlikte çalışarak, birlikte üreterek ve birlikte paylaşarak ulaşacağız” diyerek, hayal edilen Türkiye’nin fotoğrafını şöyle ortaya koydu:

Yerküreyle ve yeşil dönüşüm ile uyumlu ekonomik atılımı başlatmış;

Sosyal, laik ve demokratik hukuk devletini yeniden inşa etmiş;

Güçler ayrılığını, denge ve denetleme mekanizmalarını yerli yerine oturtmuş;

Yargının tam bağımsızlığını tesis etmiş;

Avrupa Birliğine üye olmuş;

Toplumsal ve siyasal uzlaşmalar ile yeni dönemin, yeni ve sivil anayasasını yapmış;

Hukukun üstünlüğüne inancı artırmış, ortak yaşama iradesi ile güçlü bir toplumsal dönüşümü başarmış,

Cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalar geliştirmiş, ayrımcılığın, ötekileştirmenin, kutuplaşmanın olmadığı toplum devlet mutabakatını sağlamış;

Onurlu yaşam hakkını kurumsallaştırmış ve garanti altına almış;

Adaletsizlik ve yoksullukla mücadele politikalarının, küresel öncülerinden olmuş bir Türkiye hayal ediyoruz.

Evet, TÜRKONFED Başkanının açıklamasına siyaset ekonomi yönetimi ve illerin dinamikleri mutlaka kulak vermelidir.

BÜYÜK ALICININ FINDIKTA ALIM POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMESİ

Fındık sektöründe büyük alıcının Rekabet Kuruluna her yıl şikayet edilmesini Karadeniz Ekonomi olarak fındığın paydaşlarına sorduk. Ortak görüş şu; İtalyan firma, Türk fındığı için önemli ancak bu firmanın fındık alım politikası Türk fındık sektörüne ve paydaşlarına zarar veriyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Bunun için de devletimizin fındıkta yapısal bozuklukları gidermesi gerekiyor. Ortak açıklaması üzerinde durulması gereken bir konu iken, diğer önemli durum Türkiye olarak fındıkta kazanımlarımızı korumak istiyorsak fındıkta rekabetçi olabilmek için maliyetleri mutlaka düşürecek politikalar izlemektir. Fındıkta katmadeğerli ürünlerle ihracata yönelmemiz gerekiyor.

Haftanın Sözü

Amacımız başkalarından daha iyi olmak olmamalı

Amacımız eskisinden daha iyi olmak olmalı.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar