2.01.2017

BCH KREDİSİ ve İş Dünyası

2017 yılı ülkemiz genelinde daha fazla üretmemiz gereken bir yıl. Bunun için bankaların iş dünyasının yanında olduğunu faizleri düşürerek göstermesi gerektiğini Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Merkez bankasının devamlı çağrıda bulunmasına rağmen özellikle özel bankalar bildiğini okumaya devam ediyor.

Bunu yapan bankalar tespit edilerek ağır cezalar ödeyecekleri bir döneme artık girdik. İş adamlarının BHC kredisi olarak kullandığı kredilerse fırsatçılık yaptıkları yönünde iş dünyasından çok sık şikâyetler gelmeye başladı. İş adamları bankaların fırsatçılık yaptığı ve mevcut durumu iş dünyası aleyhine kullanarak yüksek faiz uyguladıkları ve iş adamlarının bu durumdan çok şikayetçi oldukları ve seslerinin duyulmalarını istiyorlar. Ortada bir gerçek var ki bankalar fırsatçılığı ve aç gözlülüğü özellikle ülkemizin yatırım yılı ilan ettiği 2017 yılında bırakmalılar. BHC kredileri Bankaların iş adamlarına müşterilerine farklı isimlerde, farklı şartlarda ve faiz oranlarında kullandırdıkları krediler. BCH kredi, bankalar tarafından ticari nitelikli olarak kullandırılan devam eden sürekli kredi anlamına gelir. Yani açılan kredi limiti doluncaya kadar kredi kullanılabilir. Taksitli bir kredi değildir. Limit dâhilinde bankanın onayı ile istenilen tutarda kullanılabilir, daha sonra istenilen tutarda ödeme yapılabilir.
BCH Kredilerinin vadesi maksimum 12 aydır. Vade süresince kredi istenilen zamanda kullanılır, istenilen zamanda kapatılabilir. Dönem sonlarında faiz ödemek şartıyla 1 yıl boyunca kullanıma açıktır.
Banka kredinin faiz oranını, vadesini değiştirme hakkına sahiptir. Firmaların düzenli olarak mali verileri kontrol edilerek banka, kredi kullanımının hareketli olmasını ister. Uygulamada genellikle çek teminatı ile kullandırılır. Yani yaptığımız iş karşılığı alınan çekleri bankaya veririz, banka vadesi geldiğinde çekleri tahsil eder ve kullandığımız kredi tutarlarından düşer. Her çek ödendiğinde kredi limiti tekrar bu tutarda açılır. BCH kredisinin teminatını çeklerin dışında, gayrimenkul ipoteği, nakit blokaj yada firma ortaklarının kefaleti oluşturabilir. Teminat olarak bankaya verilen çeklerin vadesinin kredi vadesini geçmemesi gerekir. Bankalar kısa vadeli çekleri teminat olarak almayı tercih eder.
Bankalar teminata alacağı çekleri önce kontrol ederler. Alınan çeklerin ödenebilirliğine göre kabul ederler. Çeki ödeyecek kişilerin geçmiş performanslarını ve kötü kayıtları olup olmamasını sorgularlar, firma ortaklarının geçmiş kredi performanslarını sorgularlar olumsuz olması durumunda çeklerin değiştirilmesini isteyebilirler. Ayrıca bankalar teminata alınacak çeklerde marj uygulaması yapabilir. Kullanılacak çeklerin kredi tutarından %10-20 arası oranda daha fazla olmasını talep edebilirler. Yani 100.000,00 TL tutarında kullanılacak kredi için 120.000,00 TL tutarında çek talep edebilir. Bunun nedeni alınacak çeklerden ödenmeyen olursa, kredi faizi tahakkuk ettikten sonra teminat açığının oluşmamasını sağlamak için tedbir almaktır.
Ayrıca rotatif kredinin teminatını oluşturması için bankaya verilecek çeklerin parçalı yani dağınık olması gerekir. Tek bir kişinin çeki yada birkaç firmaya ait çek teminat olarak kabul edilmez. Nedeni ise bu çekin yada az sayıda çekin ödenmemesi durumunda kredi tamamen teminatsız kalacaktır. Burada bankalar riski yaymaktadır.
Rotatif kredi faizleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları sonunda tahakkuk eder. Ocak-Mart dönemi faizi Mart ayı sonunda, Nisan-Haziran dönemi faizi Haziran ayı sonunda,Temmuz-Eylül dönemi faizi Eylül ayı sonunda, Ekim-Aralık dönemi faizi Aralık ayı sonunda tahakkuk eder ve ödenir.
Bankaya teminata verilen çeklerin takip edilmesi gerekir. Eğer tahsil edilen çekler BCH hesabına geçmez, başka bir hesaba geçerse boşuna faiz ödenmiş olur.
BCH Kredi Faiz Hesaplama
Rotatif kredide faiz hesaplanırken, gün sonu borç bakiyesi dikkate alınır. Dönem arasında istenildiği gibi kullanılan ya da kapatılan rotatif kredinin gün sonu borç bakiyesi faize esastır. Dönemin son gününe kadar faiz ödemesi yapılmaz ise merkez bankası kayıtlarına geçer ve firmanın sicilini etkiler. Bankalar dönem sonu faiz tahakkuk ettiğinde noter aracılığıyla kredi hesabı ekstresini kredi kullanan firmanın adresine gönderir. Sonuç olarak iş dünyası özel bankaların, şube müdürlerinin duruma ilgisizliğinden son derece rahatsız. Bankalar sonuç olarak bu fırsatçılık politikalarından artık vazgeçmeleri gerekiyor. 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar