16.02.2017

Borsa Tescil Rakamları Ne Anlatıyor

Fındık sektöründe çok büyük bir değişim yaşanmaya devam ediyor...

Referandum öncesi hükümet tarafından üreticiye destekleme paralarının ödeneceği gelen haberler arasında.Bu tabiki üreticiyle arasındaki köprünün daha sağlam olmasını sağlayacaktır.Pekala bölge ekonomisine erken ödemeler  bir canlılık katacaktır. 

Fındık sektöründe Borsa Tescil tablosuna  baktığımızda bu rakamları iyi okumak lazım... Bu tabloya göre pozisyon alan ister üretici olsun ister ticaret erbabı kazanıyor,iyi okuyamayanlar ise ciddi zararlar ödüyor.Nederler ticarette kar ve zarar kardeştir. Ancak bu zararların en büyük nedeni ;rekolte istikrarsızlıkları ...Bu da fındık sektöründe hem ticaret erbabının hemde beklentiye sokulan üretici kesiminin önemli zararlara girmesine neden oluyor. 

 Yukardakı tabloya  bakınız,2009'dan itibaren yılbaşına kadar ve yılbaşından sonra nekadar fındık tescil olmuş borsa kayıtlarına göre..

  İşte bu tabloyu iyi okuyun...

Anlarsanız eğer tüm kesimlerin kazanacağı,anlamazsanız şayet  kayıpların devam edeceği bir yıl işlemekte!

Evet istikrarı daha fazla verimlilik ve kaliteyi sağlayarak daha fazka üreterek sağlayabiliriz. Bunu yapmadığımız için istikrarsız rekolteler ticaret erbabının ve üreticinin kayıp etmesine yol açıyor. 

Tablo çok açık ...!

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç'in fındık sektörü için yaptığı açıklamayı kısaca hatırlayalım. Son 10 yılda fındık ihracatçılarının sayısının yüzde 50 azaldığınısöyledi. Sadece daha yakın geçmişte sadece Ordu'da 55 Fabrika varken bugün Ordu merkez için söylüyorum bir elin parmakları kadar ihracatçı firmamız kaldı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç son yıllarda fındık tüketimi ve üretiminde düşüş olduğunu anlattı.

Sürekli değişen fiyatların da sanayici ve ihracatçı sayısının azalmasına neden olduğuna işaret eden Sevinç, "Son 10 yılda fındık ihracatçısının sayısı yüzde 50 azaldı. Fiyat dengesizliği ihracatçılarımızı sürekli tedirgin etmektedir. Yapılması gereken şey üretimimizi artırmak ve fiyatların sürekli değişmesinin önüne geçmektir. Aksi durumda ihracatçı sayısı düşmeye devam edecek."

İhracatçı sayısındaki düşüşün yapılan ihracat oranına yansımadığını vurgulayan Sevinç, "Şimdilik bu düşüş ihracat rakamlarımıza yansımıyor ama gelecek dönemler için önlem alınmasında fayda olacaktır. Bu konuda fındık sektör temsilcileri önemli rol oynamalıdır." diye konuştu.

Sevinç, tüccar ve manav olarak bilinen fındık alıcılarının da son yıllarda ciddi oranda azaldığını söyledi.

Evet fındık üretiminde istikrar yakalayamassak üretimi artirmaz isek bu istikrarsızlık ticaret erbabının ve üreticinin zarar etmesine yol açacaktır. 

Borsa Tescil rakamlarını iyi okuyun..

Ve unutmayın;Üretim artışı ile istikrarlı bir tabloyu ve fındıkda ki üstünlüğümüzü koruyabiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar