19.02.2018

Doğu Karadeniz Notları

Doğu Karadeniz Bölgesinde ekonomik hareketlenmeler var.2017’de hem istihdam da hem de ciroda büyüyen Ulusoy Un OSB'ye yeni fabrika kurmaya hazırlanırken, daha çok hizmet sektöründe büyüyen Samsun da birçok firmanın yatırım hazırlığı içinde olduğunu görmekteyiz. Trabzon da birçok yatırımcı 2018’te yatırımlarını ertelemeyeceğinin sinyallerini verdi. Ordu’da ise Altınordu, Fatsa, Ünye’de yeni OSB’ler hayata geçmeye hazırlanıyor kimi altyapı, kimi imar aşamasında. Altaş, Şenocak, Gürsoy gibi bölgeye mal olmuş firmalar da şimdiden yatırım için arsa peşinde. Giresun’da Bulancak ilçesinde yeni faaliyete geçen Bulancak Organizede 2 yılı içinde 50’ye yakın firmanın yatırım yapması bekleniyor.

KOBİLER

Ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99'unu KOBİ'ler oluşturuyor. Doğu Karadeniz'in sanayisi içerisinde de KOBİ’lerin çok önemli bir yeri var. Sanırım Doğu Karadenizli KOBİ’ler sürekli yatırım yaparak ve büyüyerek ülkemizin kalkınmasında önemli bir görev üsleniyor. 2017 yılında yine yatırım yaptılar, yine büyümelerini gerçekleştirdiler, yine farklı ürünler geliştirdiler, yine farklı ülkelere ihracat gerçekleştirdiler, yine istidam sağlamaya devam ettiler. Ve 2018 yılına moralli girerek yatırımlarında hedef büyüttüler. Fakat Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy’un söylediği gibi Karadeniz bölgesinin potansiyelini tam olarak kullanmalıyız. İlk 500’de ve ikinci 500’te Karadeniz firmalarının mutlaka sayısını iki üç katına çıkarmalıyız.

DOKAP

Bölgenin ekonomik yapısını güçlendirmek, ortalama gelir düzeyini yükseltmek ve bölge içi entegrasyonu sağlamak için yola çıkan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ile uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Doğu Karadeniz bölgesinde hayata geçen projeleri anlattı. Duyduklarımdan mutlu oldum... DOKAP’ın Ekonomik kalkınma, altyapı ve kentsel gelişme, turizm ve çevresel sürdürülebilirlik, sosyal gelişme, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin gelişmesine önem verdiğini hayata geçen projeleri sayarak ortaya koydu.

DOKAP başkanı İş dünyasının DOKAP, DOKA, KOSGEB, Kırsal Kalkınmaya çok büyük önem verdiğini bu sürecin Doğu Karadeniz bölgesine olumlu yansıdığını Yeşil Yolun Doğu Karadeniz Bölgesinde ki bütün yayla yollarını birbirine bağlayacağını ve bu yolun yeşile çıkan yol olacağını söyledi.

DOKAP kanalıyla Doğu Karadeniz bölgesine 10,8 milyar TL altyapı ve kentsel gelişme, 326,5 milyon TL’si Turizm ve çevresel sürdürülebilirlik, 714,9 milyon TL’si ekonomik kalkınma, 3,1 milyar TL’si Sosyal gelişme, 243 bin TL’si yerel düzeyde kurumsal kapasitenin gelişmesinde kullanılmış.

DOKAP bölgenin tanıtımına ve markalaşma projelerine de önemli kaynaklar ayırmış. Bu vesile ile DOKAP Başkanı Ekrem Yüce’yi ve ekibini Doğu Karadeniz bölgesinde yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı kutluyorum.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar